Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

‘Çakma’ belgesel olur mu?

Vallahi oluyormuş. Ben de elektronik posta kutuma düşen bir e-mail sayesinde haberdar oldum.
Yönetmen Kutluğ Ataman imzalı, Türkiye'nin 'çakma belgesel' türündeki ilk filmi 'Aya Seyahat', yönetmenin Youtube üzerinden yayın yapan kendi kanalı WitchTV'de yayınlanmaya başlanmış. Yönetmenin kendi ifadesiyle 'komik, tuhaf ve çarpıcı bir çakma belgesel' olan 'Aya Seyahat', belgesel türüne ait klişeleri kullanarak, kurgu ve gerçeklik arasındaki keskin ayrımı sorgulatan fantastik bir deneme. Youtube'a girip şöyle bir göz attım. Gerçekten de kafa karıştırıcı ve tabu yıkıcı. Ataman'ın denemesi, yeni bir türün miladı olabilir.
Belgeselin konusuna gelince: 1957 yılında Erzincan'ın küçük bir köyünde, bir grup arkadaş aya gitmek için çalışmalar yapar ve aya seyahat etmek için yola çıkar. Belgeselde bu arkadaş grubunun; ünlü entelektüeller, bilim adamları, toplum bilimciler, insan hakları savunucuları, eski bir casus, yemek tarihçisi ve beslenme uzmanı tarafından da değerlendirilen aya gitme çalışmaları, siyah-beyaz fotoğraflarla ve köyden bir anlatıcı ile belgeleniyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA