Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Meğer Türk dizileri ‘Fırtına obüsü’ etkisi yapmış!

Ortadoğu'ya yayın yapan MBC'nin 11 kanalında 40'a yakın Türk dizisi ve belgeselinin yayınının aniden durdurulması büyük yankı uyandırdı.
Bu konuda herkes bir şeyler yazıp söyledi. Ben, en özel bilgi ve yorumları en yetkili ağızdan alıp sizlerle paylaşmayı tercih ettim. 2002-2015 yılları arasında MBC'nin Türkiye temsilciliği görevini üstlenen Daniel Abdülfettan ile görüştüm.
Abdülfettan'a göre karar tamamen siyasi ve diplomatik.
İddiasına göre, bir süre önce Suudi yönetiminin bir otelde hapsettiği ve mal varlıklarından feragat etmeleri karşılığında serbest bıraktığı prensler arasında üç de yayın grubu sahibi prens vardı. Onlara 'Türkiye ile ilişkilerinizi kesin, yatırımlarınızı durdurun' talimatı verilmiş.
Yine Abdülfettan'a göre bu, Suudiler tarafından Türkiye'ye karşı başlatılan üstü kapalı ekonomik ambargonun sadece televizyon sektörüne yansıyan küçük bir bölümü.
Özellikle inşaat ve turizm yatırımları konusunda çok daha büyük bir salvoya hazırlanıyorlar.
Aslına bakarsanız, bu işten en zararlı çıkan yine MBC olacak.
Zira geride bıraktığımız 15 yıl içinde Türk dizilerini Ortadoğu'da tutturabilmek, izleyici potansiyeli yaratabilmek adına tam 50 milyon dolarlık bir yatırım yapmışlardı. Bunun 12 milyon doları ise sadece tanıtım organizasyonları ve reklam kampanyalarına gitmişti. (Hatırlayın, Kıvanç Tatlıtuğ'dan Tuba Büyüküstün'e, Meryem Uzerli'ye kadar tüm ünlü dizi oyuncuları neredeyse her hafta Arap ülkelerindeki lansmanlara katılıyorlardı) Araplar'ın bu kadar büyük bir yatırımı tek kalemde silmelerine yol açan tek nedenin 'ekonomik' olmadığı aşikar.
Aslında onlar, Türk dizilerinin Ortadoğu halkları üzerinde yarattığı 'devrim rüzgarının' önüne geçmek istiyorlar. Dizilerle pekişen çağdaş, eşitlikçi, özgür Türkiye imajı belli ki onları pek rahatsız ediyor. Ayrıca dönem dizilerinin özellikle yasaklanmasının sebebi de, Türkiye'nin tarihten bu yana bölgenin en güçlü, en muktedir ülkesi olduğunun hatırlatılıyor olması.
Peki şimdi ne olacak?
Araplar, Türk dizilerini izlemekten vaz mı geçecek?
Hiç sanmam. Dijital çağda kanal kapatmak, program kaldırmak artık çözüm değil. İnsanlar internet üzerindeki siteler ve portallardan istedikleri her yayını takip etme şansına sahipler.
Gelelim krizi fırsata çevirmeye...
Dizilerin çekildiği yalıları görmek için Türkiye'ye akın eden binlerce Arap var. Hatta bir erkek oyuncu ile yemek yiyebilmek için 80 bin liralık hediye gönderen Arap kadınların bulunduğunu da bu sütunlarda okumuştunuz. Uydu üzerinden Türk dizilerinin eski bölümlerini yayınlamak üzere bölgeye kurulacak ilk kanal, malı götürür.
Benden tüyo vermesi...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA