Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENGÜL BALIKSIRTI

Milyar dolarlık yalanlar

Ünlülerin diyet listelerinin sürekli medyada yer almasına karşı olduğumu anlattım. Türk kadınının fazla kilolarla takıntılı ilişkisinin tehlikeli sularda dolaştığına, öyle ezber reçetelerle kilo verilmeyeceğine inanıyorum.
Ben bu konuda yazdıktan sonra, Psikolog Zaza Yurtsever'in 'Korkma Ye-Vata Prensibi'yle İncelmek' kitabı geçti elime. Yurtsever'le tanışıp bu konuları konuşacaktım, yoğunluktan mümkün olmadı ama kitabı okudum tabii...
15 yıldır yeme bozuklukları ve tedavisi alanında çalışan Yurtsever "Fazla kilolar fizyolojik değil psikolojik bir sorundur. Diyetler sadece, yapıldığı dönem kilo verdirir ardından daha da şişmanlatır" diyor. Bilimsel verilere göre diyete başlayan her 200 kişiden biri kalıcı kilo verebiliyormuş.

İKİ ÖNEMLİ NOKTA
Kitapta herkese yarayacak bilgiler ve öneriler var. Ben kitaptan altını çizerek okuduğum iki konuyu paylaşmak istiyorum çünkü biz kadınların gözlerinin açılması gerekiyor...
"İki yıl önceki verilere göre; güzellik endrüstrisi yıllık 160 milyar dolarla, dünya çelik endrüstrisinin üçte biri kadar ciro yapıyor. Güzellik endrüstrisi, ilk önce kilo ya da cilt kırışıklığı gibi belirli bir olguyu büyük bir sorun olarak gösteriyor, sonrasında ise bu sorunu ortadan kaldıracağı vaadiyle piyasaya yeni ürünler sunuyor."
Ben de bir kez böyle bir aldatmacanın içine girdim. Mucize yarattığı iddia edilen bir yüz kremi için 500 lira ödedim. Sonuç: Yüzümde kırmızı noktalar oluştu.
"Diyet endrüstrisi... Cirosu 100 milyar dolarlarla ifade ediliyor. Bu ürünleri satabilmenin en önemli koşulu, insanların yemekle ve bedenleriyle olan ilişkilerini bozmaktan geçiyor."
Sizce de doğru değil mi? Dünyada hemen her gün yeni bir araştırmanın sonuçları yayınlanıyor. Bugün faydalı olan bir besin, yarın zararlı çıkabiliyor.
Zaza Yurtsever'in ifadesiyle 'son yıllarda küresel bir sorun haline getirilen şişmanlık- zayıflık meselesine' artık başka bir pencereden bakma zamanı geldi.
Öncelikle kulaktan dolma bilgilerle ve başkalarının reçeteleriyle diyet yapmayın. Ve kiloluyum diye psikolojinizi bozmayın.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA