Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ELVAN DEMİRKAN

Güzellik avantaj mı, dezavantaj mı?

Güzel olmaktan dert yanan bir kadına acımak belki zor... Ama 33 yaşındaki Debrahlee Lorenzana, bundan bir süre önce göz alıcı seksiliği yüzünden işinden oldu. Genç kadının işinden kovulması ve çalıştığı Citycorp'a dava açması, Amerikan medyasında yeni bir tartışma başlattı: Güzellik, iş hayatında avantaj mı yoksa dezavantaj mı? Görüntüsü yüzünden hep zorluk çektiğini söyleyen Lorenzana, "Bana 'Güzel olduğun için hayatta yolunu buluyorsundur' diyorlar, halbuki ben taciz ediliyorum. Kendimi ispatlamak için üç kat daha fazla çalışmam gerekiyor" diyordu. Diğer kadınların seksi görüntüsü yüzünden kendisini hemen 'burnu büyük' diye kategorize ettiğinden ve savunmaya geçtiklerinden yakınıyordu.

* * *

Oysa ki, normalde tam tersini düşünürüz. Yani güzelliğin her zaman avantaj olduğunu... Lorenzana'nın ince ama yuvarlak hatlı bir vücudu var. Göğüsleri 32 DD beden... Giydiği kıyafetler açık saçık değil ama, bu fiziksel özelliklerini daha da ortaya çıkartan seksi ve iddialı giysileri tercih ediyor. Üstüne oturan bluzlar, dar kalem etekler ve stilettolar... Belki giydiği kıyafetler, daha sıradan vücutlu bir kadında bu kadar dikkat çekmez ama onun vücudunda sadece erkeklerin değil, kadınların bile dikkatini dağıtacağı kesin... Bu konuda Lorenzana "Benim görüntüm genetik, ne yapabilirim ki?" diyor. Bu durumda ne yapmalı? 'Erkekler libidolarını idare edemiyorlar' diye gardrobunu mu değiştirecek? Erkekler, nasıl erkekliklerini gizlemek gibi bir ihtiyaçları yoksa kadınlar dişiliklerini göstermeye neden çekinsinler ki?

* * *

Avantaj ya da dezavantaj mı bilinmez ama güzellik, tutkudan kıskançlığa pek çok duyguyu kışkırtır. Bazen bu, kadının kendi kararıdır. Doğruyu söylemek gerekirse, iş hayatında çekici bir kadın olmak, insana kapı açtırıyor, en azından güzel güldüğünüz zaman konuşma fırsatı veriliyor. Yani yeteri kadar cazibenizin olması avantaj, ama yerinizi de bileceksiniz. Çekici olmak ile tehdit eden bir unsur olmak arasındaki çizgiyi aşmayacaksınız. Çünkü o zaman Lorenzana'nın örneğinde olduğu gibi kapılar yüzünüze kapanabiliyor. Belki biraz modası geçmiş bir düşünce şekli ama, iş dünyasında görüntü avantajlarını kullanarak durumlarını manipule eden kadınların varlığını inkar edemeyiz. Gerçi bu yolla profesyonel olarak nereye kadar, ne kadar süre ilerleyebilirsin ve ne kadar tatmin olabilirsin o ayrı bir konu...

* * *

Evrimsel psikoloji araştırmaları ile tanınan Texas Üniversitesi psikoloji profesörü David Buss 'Sex, Power and Conflict' adlı kitabında şöyle diyor: "Kadınların güzelleşme çabaları diğer kadınların aleyhinedir. Çünkü, güzel kadının potansiyel bir erkeği cezbetme ihtimali diğer kadınlara oranla daha yüksektir. Erkekler kadında güzellik değil de, fiziksel güce önem veriyor olsalardı, o zaman kadınların rekabeti sadece yön değiştirirdi. Bu sefer güzel görünmek için değil, daha fazla kas yapmak için diğer kadınlarla rekabet ederlerdi..." Çalışma hayatında yönetici pozisyonunda olup, seksi giyinen kadınlar, hemcinslerinde negatif hisler uyandırırlarmış. Yani bir predatörlük durumu söz konusu... Özellikle erkeklerin olduğu ortamlarda o doğal denge kaybolurmuş. Lawrence Universitesi psikoloji bölümünde yapılan bir araştırmada katılımcılara işyerinde seksi giyinen kadınların olduğu bir video izletilmiş. Videodaki kadınlar yönetici pozisyonundalarsa, izleyenlerde düşmanca hisler uyandırmış. Ancak ekrandaki kadının resepsiyoncu olduğunu öğrendiklerinde bu sefer izleyenlerde hiçbir negatif görüş veya his oluşmamış. Yani kadınlar arasındaki rekabet aslında sadece 'güzellik' değil... Eğer cazibeyi teşhir eden ve güç olarak kullanan bir tarzınız varsa, o zaman insanın kafasında vasıflarınız olduğu için değil, başka şeyleri kullandığınıız için ilerlemişsinizdir kanısı oluşuyor...

* * *

Aristoteles'e insanların neden fiziksel güzelliği arzuladıkları sorulduğunda şu cevabı vermiş: "Bu soruyu sorabilmek için ancak kör olmak lazım..." 'Hepimiz, kimse güzelliğe karşı koyamaz' şeklinde düşünüyoruz. Ancak artık güzellik, utanç duyulacak bir olgu haline geldi ve maalesef biz güzelliğin çirkinleştirildiği bir çağda yaşıyoruz. Dev endüstriler, yarattıkları sahte güzellik imajları ile kendilerine güveni olmayan kadınları sömürüyorlar. Böyle bir sistemde güzellik kıskançlığı tetikliyor. Silikon göğüsler eskiden sadece porno yıldızlarında olurdu, şimdi ise ev kadınları bile yaptırıyor. Nasıl göründüğümüzle, nasıl görünmemiz gerektiğine dair hislerimiz arasındaki açığı kapatamazsak, bu hayatta sadece çuvallarız. Bir kadın olarak güzelliğin dışındaki özelliklerimizi de geliştirecek yatırımı kendimiz için yapmalıyız. Yani uzun sözün kısası, mutluluğun tek reçetesi güzellik değil!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA