Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ELVAN DEMİRKAN

Başarı sizin için nedir?

Başarı sizin için nedir? Çok para kazanmak, amacına ulaşmak, yaptığı işle şöhret olmak, toplumda saygı görmek, başkalarından farklı ve üstün olmak mı?
Etrafımda yukarıda yazdıklarıma sahip olan çok insan var. Ama çoğunda yine de tatminsiz bir his algılıyorum. Sanki olduklarından daha fazlalarmış gibi davranmak zorunda hissediyor bazıları kendilerini.
JOBS BAŞARILI MIYDI?
Yalnız kaldıklarında "Neden kendimi sahteymişim gibi hissediyorum?" diye soruyorlar içten içe.
Neye sahip olurlarsa olsunlar, o 'yetersizlik hissi' sanki yakalarına yapışmış, kurtulamıyorlar.
Bu yüzden hayat tecrübem arttıkça, başarı anlayışım da değişmeye başladı. Bir kere insanın her yönüyle mükemmel olabileceğine inanmıyorum. Çünkü kazandığın her şeyin ardından kaybettiğin bir şey mutlaka vardır!
İş dünyasında çok başarılı diyebileceğimiz bazı insanların, o başarının bedelini sağlıkları, ilişkileri ve ruhları ile ödediklerine tanık oluyoruz sıklıkla...
Mesela Steve Jobs'u bir 'başarı ikonu' olarak görürdüm. Ama ölümünden sonra aslında aksiliği, kabalığı ve aşağılamaları ile çevresindekilere ne kadar yaka silktirdiğini, başkalarının fikirlerini kendisininmiş gibi gösterdiğini öğrenince onun başarısına hayranlığım azaldı.
Bir şeyi elde etmek için insan insanlığını kaybediyorsa, kendini olduğundan farklı gösteriyorsa, içindeki 'aşağılık kompleksini' durduramıyorsa, amacına ulaşsa bile o hâlâ başarı mıdır?

KENDİ FİKRİNİZ OLSUN
Hayatı talep eden bir unsur olarak görüyoruz. Ama kendimizden taleplerimiz çok yüksek.
Kendimizle taleplerimiz arasındaki farkı fark edebilmek önemli...
Bunları yazarken başarı fikrinizden vazgeçin demek istemiyorum elbette. Ama neyin başarı olduğu kendi fikriniz olsun, toplumun dayatması değil...
Bence hayatına bir anlam akışı oturtabilmiş, yaptığı iş ile kim olduğunu en doğal haliyle ifade edebilen, sonuçtan çok süreçten zevk almasını bilenler başarılı...
Bir de her şeye rağmen insanlığını kaybetmeyenler...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA