Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ELVAN DEMİRKAN

Yine İstanbul'dayım

Büyüleyici, heyecan verici, romantik, sizi yakaladığı gibi sürükleyen, yaşatan, hırslı, benzeri olmayan bir şehir...
Bu şehirde biyolojik saate göre değil, sosyal saate göre yaşanıyor.
Ajandanız ne kadar doluysa, o kadar önemlisiniz.
Ben, İstanbul'u bir yarış pistine benzetiyorum. Kimse kendi ihtiyacına göre hızını belirlemiyor.
Sanki amaç başkalarından geride kalmamak.
Hızlı yaşamak; adeta güç ve zeka sembolü olmuş.
Sürekli fark edilme ve oyunun bir parçası olabilme arzusu bir adrenalin bağımlılığı yaratıyor bu şehirde.

BU ŞEHİR TÜKETİYOR
Bir arkadaşım, "Burada ilişkiler de mutlu olmak için yaşanmaz. Kariyer yapmak, başarılı olmak için uğraşıyorsan ve bunun seni tatmin edeceğini düşünüyorsan seçimini bilinçli yaparak bu şehirde yaşayabilirsin" dedi.
Aslında İstanbul'a seminer vermek için geldiğim zamanlarda güzel vakit geçiriyorum. Şehrin dinamikliği, burada kaldığım sürece beni de hıza alıştırıyor ancak bu hıza bağımlı olmamayı öğrettim kendime.
Açıkçası; dışarıdan bakan birisi olarak, burada rafting yapar gibi bir yaşam sürdürmenin insanın duyarlılığını kaybetmesine yol açtığına inanıyorum.
İnsan, gerçek hayatın küçük zevklerinden fark etmeden uzaklaşabiliyor. Dikkatiniz; değeri ve önemi olandan, değeri ve önemi olmayana kayabiliyor.
Bilişim çağında yaşamak zaten başlı başına anksiyojenik bir durum yaratıyor.
Bir de hiçbir şeye yetişememe hissi; insanı daha sabırsız, hoşgörüsüz, savunmacı, daha tepkisel, hatta bencil yapıyor sanki. İnsan duygularını ve tepkilerini idare edebilmekte zorlanıyor. Aslında ne kadar duygusal ve tepkisel olduğunun bile farkına varmıyor.
Çoğu insan; zengin, başarılı, statü sahibi de olsa, aslında doyumsuz ve yalnız hissediyor kendini.
Sürekli mutlu olamadıkları için mutsuz oluyorlar.
Sonuçta çoğunlukla gelinen nokta; tükenmişlik sendromu.
İşte bu iyi bir şey değil!
İnsan hayatında onca eğitimi, uğraşı, ilerlemeyi ve gelişmeyi; sonuçta kendini tükenmiş hissetmek için yapmamalı...
Hiçbirimiz hak etmiyoruz böyle hissetmeyi.
Zamanını, enerjini, duygularını böyle bir şehirde nasıl idare edebilirsin? Geçtiğimiz hafta Ford Otomativ yöneticilerine verdiğim seminerde bunları konuşuyorduk işte...
Eğer kendinizi tükenmiş hissediyorsanız, bu his size hayatınızda bir şeyleri değiştirmeniz gerektiğini söylemek istiyor olabilir.
Belki size iyi gelmeyen bir ortamdan uzaklaşmanızı, bir şeyleri kabullenmenizi, başka şeylerden vazgeçmenizi, kendinizi dinlemeye ve iyileşmeye ihtiyacınız olduğunu anlatmaya çalışıyor.
Belki yaşam tarzınızı tekrar gözden geçirmeniz gerektiğine, ya da mutluluk anlayışınızın sizi mutsuz ettiğine dikkatinizi çekiyordur.
Yaşadığınız şehrin enerjisi ve duygularınız tarafından hor görülmemeyi öğrenmek aslında süper bir güç. İnsanın hayatını çok ama çok kolaylaştırıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA