Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ELVAN DEMİRKAN

Stresi nerenizde taşıyorsunuz?

Her hafta bilgisayarın başına oturuyorum, güzel ve hafif birşeyler yazayım diyorum ama mümkün değil. Hayatımızın bu dönemindeki gerçekle yüzleşmek durumundayız. Dünyanın gözü döndü. İnsan hayatının değeri kalmadı. Şiddet ve vahşet haberleri, artık günlük hayatımızın bir parçası oldu. Bırakın her şeyin gönlünüzce gitmesini, hayatımızın neredeyse hiçbir alanında kontrolümüz kalmadı. Bu kadar belirsiz bir dünyada, ayağımızın sürekli yerden kaydığını hissederken ayakta durmayı nasıl başaracağız? Kendimizi nasıl güçlü hissedeceğiz?
Charles Darwin'in evrim teorisine göre; hayatta kalanlar, türlerinin en güçlü ve zeki olanları değil, adaptasyon kapasitesi en fazla olanlardır. Stres idaresi, benim kendimi adadığım bir şey; işim bu. O yüzden seminer notlarımdan sizlere de bahsetmek istiyorum. Zaten yeteri kadar gerginiz; bizi daha da çok strese sokan bazı düşünce hatalarına kendinizi kaptırmamaya dikkatinizi çekmek istiyorum:
Hayatı sadece siyah veya beyaz kategorilerde (ya hep, ya hiç tarzı) algılıyorsanız,
Olayları tek bir yönden görme alışkanlığınız varsa, doğru bellediğiniz konularda farklı fikirlere hoşgörülü yaklaşamıyorsanız,
Ayrıntılara ve derinliğe önem vermeyen bir bakış açınız varsa,
Olayları yorumlarken genelleme yapıyorsanız ve şahsileştiriyorsanız,
Başkalarının zihninden geçenleri okuduğunuzu sanıyorsanız,
Geleceği olumsuz olarak öngörme alışkanlığınız varsa, düşünce şekliniz stresinizi artırıyordur ve bedelini bedeniniz ödüyordur.
Mesela bir şeye öfkelendiğiniz, endişe duyduğunuz veya korktuğunuz zaman bu hissi vücudunuzun hangi bölgesinde hissediyorsunuz?
Çoğu insan kronik bir şekilde nefesini tutar, omuzlarını kasar, dişlerini, yumruklarını sıkar, karnında bir burulma hisseder. Seminerlerime katılanlara omuzlarını rahat bırakmalarını söylerim, çoğu bıraktıklarını sanırlar.
Sonra kalkıp birkaç kişinin omzuna yavaşça dokunduğumda omuzlarının ağır bir yükü bırakıp rahatlar gibi düştüğünü görürüm. Yani çok kişi için bedenlerini kasarak yaşamak o kadar kendilerinin bir parçası olmuş ki, fark etmiyorlar bile! Stresi vücudunuzun hangi bölgesinde taşıdığınızı fark edin ve bu bölgeleri rahatlatmayı alışkanlık haline getirin. En basiti; araba kullanırken veya bilgisayar önünde çalışırken nefesinizi tutup omuzlarınızı kastığınızı fark ettiğiniz her an rahat bırakın kendinizi... Bu şekilde gün içinde yaşadığınız stresin bedeninizde kronikleşmesine engel olun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA