Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ATİLLA DORSAY

Türkler nihayet Cannes'da sahnede

Türkler nihayet Cannes'da sahneye çıktı ve çıkar çıkmaz aktüalitenin ortasına yerleşti. Salı günü bir yan bölümde gösterilen Semih Kaplanoğlu'nun 'Yumurta' filmi genelde çok beğenildi, başta Liberation tüm gazetelerden övgü aldı. Dün, sıra Fatih Akın'ın yarışmadaki filmi 'Yaşamın Kıyısında'ya geldi. Akın'ın Altın Ayı sahibi 'Duvara Karşı'dan 3 yıl sonra yaptığı ve çok beklenen filmi, beklentileri boşa çıkarmadı. Bir Alman yapımı olsa da, karşımızda hemen her şeyiyle Türk olan bir film var. Temelde Türkler'in hikayesi bu ve filmin büyük bölümü de ülkemizde çekilmiş.

ÖNEMLİ BİR FİLM BU!
İlk basın gösteriminde, bu yıl az filme nasip olan biçimde uzun uzun alkışlanan film, 6 kişinin iç içe anlatılmış öyküsüne dayanıyor. Almanya'da üniversite hocası olmuş genç bir Türk aydını, onun emekçi kesiminden gelen içkici ve dikbaşlı babası, babanın hayatlarına sokmaya çalıştığı bir Türk fahişe, fahişenin Türkiye'de yaşayan ve sokaktaki anarşik olaylara karışmış kızı.. Almanya'ya kaçmak zorunda kalan genç kızın orada tanıştığı ve duygusal biçimde kaynaştığı aynı yaşlardaki Alman kızı ve kızın çaresiz annesi. Dördü Türk, ikisi Alman olan bu kişiler, kendilerini siyasetten aşka, kültür çatışmasından ekonomik sorunlara bir dizi unsurun etkilediği karmaşık bir ilişkiler ağı içinde buluyorlar. Fatih Akın, gösterildiğinde üzerinde bol bol konuşacağımız önemli bir film yapmış. Basın toplantısında özellikle Alman ve Fransız gazetecilerden gelen sorular, filmin çok etki yaptığını ve beğenildiğini gösterdi. Hemen tüm oyuncular soruları İngilizce cevaplarken, filmde rolü gereği İngilizce konuşan Nurgül Yeşilçay, Türkçe konuşmayı tercih etti. Deneyimli oyuncu, Alman anneyi oynayan Hannah Schygulla çok önemli bir şey söyledi ve şöyle dedi: "Türkler'le Almanlar'ın mutlu bir olay çevresinde biraraya gelmeleri çok az olan birşeydir. Bu mutluluğu Fatih Akın 'Duvara Karşı' ile sağlamıştı. Oynamaktan onur duyduğum bu yeni filminde de sanıyorum bunu yapacak ve büyük başarı kazanacak." İleride Yılmaz Güney'in yaşamı üzerine bir film çekmek istediğini söyleyen Akın, "Duvara Karşı'nın başarısından sonra üzerinde büyük bir baskı oluştuğunu, bu filmle o baskıyı aştığını söyledi. Dünya çapındaki büyük oyuncumuz Tuncel Kurtiz ise şöyle dedi:

KURTİZ MESAJ VERDİ
"Dünyanın her yerinde çalıştım. Tiyatro ve sinemada 10'a yakın dilde oynadım. Şunu biliyorum; farklı görünsek de, sonuç olarak hepimiz benzeriz, hatta aynıyız. Dünya denen şu küçücük planette yaşıyoruz ve istersek, onu harika bir bahçeye çevirebiliriz." 'Yaşamın Kıyısında' yola çıktı. Bakalım basın yankıları ne olacak ve film yıllar sonra bize yeni bir 'Altın Palmiye' getirebilecek mi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA