Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Nasıl çabuk hamile kalabilirim?

Eşimle herhangi bir sorunumuz olmamasına rağmen altı aydır hamile kalamıyorum. Ne yapabilirim? M.K./İstanbul

Gebe kalmak fizyolojik hesap işidir. Nasıl bazı günlerde gebe kalma şansı yok denecek kadar azsa; bazı günlerde de bu oran en yüksek seviyededir. Bu günleri bilmek işleri çok kolaylaştıracaktır. Çoğu kadında; iki âdet arası 26 ila 30 gün sürer. Yumurtlama da ortalama olarak 11 ile 21'inci günler arasında gerçekleşir. LH hormonu, olgunlaşan yumurtanın rahme salınmasını sağlar. Rahim ağzını kapatan sümüksü salgı da döllemek için gelen spermin yolunu bulmasına yardımcı olur. Genellikle kadın; yumurtlamadan hemen önce ya da yumurtlama sırasında gebe kalmaya elverişlidir. Eğer âdet döngünüz düzenliyse ve diyelim ki her 28 günde bir gerçekleşiyorsa, bir sonraki âdet göreceğiniz tarihten itibaren 14 gün geriye sayın. Bulduğunuz günün öncesinde ve sonrasında, birer gün arayla eşinizle cinsel ilişkiye girin. Böylece yumurtanın sperm ile karşılaşma ve gebeliğin gerçekleşme şansını artırabilirsiniz.


***
Mamografi ne sıklıkla çektirilmeli?

Meme kanseri olmaktan çok korkuyorum. Erken teşhis için her yıl mamografi yaptırmak yeterli midir? S.K./Bursa

Meme kanserinden erken teşhisle tamamen kurtulma şansı çok yüksektir. Tümör ne kadar küçükken tespit edilirse, cerrahi olarak çıkarılıp temizlenmesi de o kadar kolaydır. Bunun yanında küçük tümörlerin; akciğer veya beyin gibi başka dokulara yayılmış olma riski de o derece düşüktür. 30 yaşlarından yukarı değilseniz ve ailenizde meme kanseri yoksa; her üç yılda bir uzman bir doktor tarafından muayene edilmeniz yeterlidir. Bazı bilimsel kurumlar; 40 yaşın üzerindeki kadınlara her yıl mamografi ile kanser taramasını önermektedir. Ama son zamanlarda yaygınlaşan eğilim; 50-74 yaşları arasında, her iki yılda bir mamografi ile meme kanseri taraması yapılmasıdır. Düşük dozda X-ışını kullanan cihazlar sayesinde memedeki bir tümörü, ele gelebilecek büyüklüğe erişmeden üç yıl önce yakalamak mümkündür.
***
'Ice tea' sağlıklı mıdır?

Daha sağlıklı diye kolalı içecekler yerine ice tea içiyorum, sizce doğru mu yapıyorum? N.L./Mersin

Çocukluğumuzun Adana'sında sabah kahvaltısından artan çayla, günün sıcağını hafifletmek için hazırladığımız buzlu çay; ice tea adıyla son 15 yılda hayatımıza nasıl da bir hışımla girdi; öyle değil mi? Ancak buzlu çaydaki antioksidanlar onu sağlıklı bir içecek yapmaz, çünkü içindeki şeker tüm faydasını örtecek kadar zararlıdır. Yarım litresinde bulunan 50 gram şeker, yaklaşık 200 kalori demektir. Buzlu çayınızı kendiniz hazırlayın ve şekersiz için.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA