Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Kabakulak sonrası kısırlık

20 yaşında kabakulak geçirmiştim, şimdi 30 yaşındayım ve evlenmeyi düşünüyorum. Acaba çocuk yapmakta sıkıntı olur mu diye de endişe ediyorum. M.K./Nazilli

Çocuklarda kabakulak, genellikle orta şiddette seyreder ve bir sorun yaratmadan iyileşir. Yetişkinlerde ise hastalık daha şiddetli belirtilerle görülür ve sonrasında başka rahatsızlıkların çıkma ihtimali daha fazladır.

SEYREK DE OLSA
Seyrek olmakla birlikte bu sorunları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.
Beyin ve beyin zarı iltihabı. Pankreas iltihabı.
Kadınlarda ve erkeklerde yumurtalık iltihabı. Kadınlardaki yumurtalık iltihabı uzun süreli bir çocuk sahibi olamama sorununa yol açmazken, erkeklerde bu hal çok seyrek olsa da görülebilmektedir.
Erkeklerdeki yumurtalık (testis) iltihabı; sadece kabakulaktan sonra değil, grip, verem, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan sonra da görülebilmektedir. Böyle bir durumdamutlak hekim kontrolü gerekir. Eğer sorun bakterilerle ortaya çıkmış ise antibiyotik ile tedavi uygun olabilir.


***

Çocuklarda kolesterol testi

Ailemizde hemen hemen herkeste yüksek kolesterol var. Ne kadar sağlıklı beslensek de kolesterolümüz düşmüyor. Beş yaşındaki çocuğuma da test yaptırmalı mıyım? H.H./Manisa

Tüm çocukların kolesterol seviyesini belirlemek şart değildir. Çalışmalar, çocukluklarında yüksek kolesterol seviyesine sahip olanların yarısının; yetişkin olduklarında normal seviyeye indiklerini göstermiştir. Bunun yanında aşağıdaki şartlardan herhangi birine uyan çocuklarda kolesterol seviyesi tespit edilmelidir.
Anne, baba ya da büyükanne ve büyükbabası 55 yaşından önce kalp-damar hastası olanlar.
Anne ya da babasından birisinin kolesterolü 240 mg'nin üzerinde olanlar.
Ailesel kolesterolü olanlar.
Aşırı şişmanlık, şeker hastalığı, böbrek hastalığı, hipotiroidi, yüksek tansiyon hastalığı olanlar.

***

Kansızlık ihmal edilmemeli

Yıllardan beri kansızlıkla mücadele ediyorum. Bu sorundan kurtulmak için sadece demir hapları almak yeterli mi, başka ne gibi bir tedavi şekli önerirsiniz? S.B./Niğde

Kansızlık iyi incelenmesi gereken bir tablodur. Dokulara oksijen taşıyan alyuvarların az olması, kansızlık olarak adlandırılır. Buna iki temel kusur sebep olur. Bir tanesi alyuvarların yeterli miktarda doğru olarak yapılamaması, diğeri ise basur, fazla âdet kanaması gibi nedenlerle kaybedilmesidir. Sizin durumunuzda ise sorunun kaynağı belirlenip ortadan kaldırıldığı zaman kansızlık da düzelecektir. Hasta kan kaybederken istediği kadar demir hapı alsın, fayda etmez!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA