Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Hamilelik sırasında röntgen

Eşim gebe olduğunun farkında olmadan akciğer röntgeni çektirmiş; şimdi çok endişe duyuyor. Röntgen çektirmenin bebeğimiz için ne gibi riskleri olabilir? S.M./İzmir

Kol, bacak, kafa, göğüs gibi röntgen çekimlerinde annenin üreme organları direkt röntgen ışınlarına maruz kalmaz. Dolayısı ile bu tür girişimler doğru uygulandığı takdirde fetüs için bir risk oluşturmaz.

İLK ÜÇ AY HASSASTIR
Karın, pelvis, böbrekler ve bele yönelik çekimlerde ise doğmamış çocuk radyasyon alır. Hakkında düşünülmesi gereken de bu tür röntgen çekimleridir. Özellikle gebeliğin ilk üç ayında bebeğin radyasyon, ilaçlar, aşırı alkol tüketimi, sigara gibi dışarıdan gelecek zararlara karşı çok hassas olduğu bilinmektedir. Çünkü bu dönemde hücreler hem büyümek, hem de farklılaşmak için çok hızlı bölünür. Röntgen ışını gibi sebepler, bölünen hücrelerde bozulmalara yol açarsa bebekte az da olsa doğumsal kusur ya da ileriki yaşamında lösemi olma riski artar.

***
Ellerim ve ayaklarım hep soğuk

Normal kiloda ve sağlıklı bir insan olmama rağmen ellerim ve ayaklarım sürekli üşüyor.Yaz ya da kış olması fark etmiyor; el ve ayaklarım hep donuyor. Bu neden olabilir? D.A./Manisa

Soğuk el ve ayaklar, buralardaki kan damarlarının büzüşmesi ya da bir şekilde tıkanması ile ortaya çıkan şikayetlerdir. Bu durum, cilde doğru giden kan damarlarının etrafındaki bağ dokusu gerginliğinin artması ile oluşabilir. Nedenleri ise kısaca şöyle sıralanabilir:
Kalp ve damar hastalıklarına bağlı dolaşım bozuklukları.
Uzun süreli titreşim yapan el aletleri ile çalışmak.
Cıva ve amalgam zehirlenmeleri gibi bazı ilaçların yan etkileri.
Hipotiroidizm, östrojen ve progesteron hormonlarındaki dengesizlikler, adrenal yetmezlik gibi bazı hastalıklar ve stres.
***
Bir türlü kilo alamıyorum
Boyum 165 santimetre kilom ise 40! 18 yaşımdan beri her istediğimi yiyorum ama ne yaparsam yapayım bir türlü kilo alamıyorum. Bu halimden çok sıkıldım. C.L./Zonguldak
Aldığınız enerjiden fazlasını harcarsanız zayıflar, aldığınız enerjiden azını harcarsanız şişmanlarsınız. "Şişmanlamak için kaç kalori almalıyım?" sorusunun yanıtı ise her 1 kilo için 7 bin kalori fazlalık olmalıdır. Günde her zamankinden 500 kalori fazlası, ayda yaklaşık 2 kilo almanızı sağlar. Bu diyet dört ay sürdürüldüğü takdirde toplam 8 kilo alınır. Sizin için günlük 2 bin 200 kalorilik beslenme programı yeterlidir. Beslenmede proteinler ihmal edilmemeli, şeker ve basit karbonhidratlar gibi boş enerji kaynaklarına yönelmemelidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA