Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Genç yaşta unutkanlık

1980 doğumluyum, evli ve iki çocuk babasıyım. Sürekli unutkanlık ve dalgınlık sorunu yaşıyorum. Kan testinde bir şey çıkmadı ama içim rahat değil. K.S./Manisa

Kanınızda bir şey çıkmadığına göre, vitamin eksikliğinin olmadığını düşünüyorum. Tabii bunun yanında alkol ve ilaç kullanımı da gözden geçirilmiş olmalı çünkü genç yaşta unutkanlık şikayetlerinin önemli bölümünün altında, düzenli alkol kullanımı yatabiliyor.

SIK SIK NOTLAR ALIN
Fakat çoğunlukla asıl sebep unutkanlık değil, konsantre olamamaktır. İnsanlar; günlük yaşamın hay huyu içinde, birçok detayı hafızaya kaydedecek zamanı bulamıyor. Sorunun çözümü için hatırlamaya yönelik araçları kullanmak en pratik yöntem gibi görünüyor. Cep telefonu çıktığından beri kimse telefon numaralarını akılda tutmak zorunda değil. Telefonlar not tutmak için de kullanılabilir. Nasıl bir yol seçeceğinize siz karar verebilirsiniz ama hatırlamak istediklerinizi başka şeylerle ilişkilendirmek de işe yarar.

MS ve Guillain Barre hastalıkları
Erkek arkadaşım MS hastası, aynı zamanda Guillain Barre ve immün yetmezliği olduğundan bahsediyor. Evlenirsek bu hastalıkların bana da bulaşma riski var mı? Y.F./İstanbul

Bahsettiğiniz her iki hastalık da; vücudun savunma sisteminin kendi organlarını yabancı sanıp tahrip etmesi ile seyreden hastalıklar. Hem MS (Multipl Skleroz), hem de Guillain Barrep; direkt sinir hücresinin kılıfıyla ilgilidir. Sinir hücrelerini içinden elektrik sinyallerini ileten tellere benzetirsek; iki hastalıkta da, bu tellerin plastik kılıflarında hasarlar meydana gelmekte ve ileti sorunları yaşanmaktadır. İkisinin farkı ise MS yavaş da olsa ilerleyebilen bir hastalık, diğeri ise akut gelişen, sonuçları ciddi olabilen ama iyileşirse tamamen ortadan kaybolan bir hastalıktır. Sizin sorunuzun cevabı ise hayır. Fakat her ikinizin de evlenme kararı almadan önce hastalığı ve sonuçlarını iyi öğrenmenizde yarar var.

Araba tutmasına karşı...

Bayram nedeniyle memlekete gideceğiz ama araba tuttuğu için otobüs yolculuğu cehennem azabına dönüşecek diye çok korkuyorum. Ne yapabilirim? L.F./Bursa

Bu konuda önlem almak tedaviden çok daha kolay. Seyahat gerekli ise yolculuktan bir saat önce alınacak bulantı kesici veya sakinleştiriciler fayda sağlamaktadır. Oturulacak yer ise hareketin en az hissedileceği bölümlerden seçilmeli, otobüslerde orta sıralara oturulmalıdır. Mümkün ise başın desteklendiği pozisyonlar tercih edilmelidir. Herhangi bir şey okumaktan kaçınıp diğer taşıtlara bakmamakta da fayda vardır. Karışık yemekler ve alkol de şikayetleri artırır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA