Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Yaşlanan gözlere ne olur?

İkisenedir okuma mesafem giderek uzadı. 44 yaşındayım ve yaşla birlikte böyle şeylerin doğal olduğunu biliyorum ama bu ilerleme durmaz mı? N.A./İzmir

İnsanın göz merceği 40 yaşına kadar son derece elastik bir yapıdadır. Bu elastikiyet; merceğin hem çok yakındaki nesnelere, hem de uzaktakilere başarılı bir şekilde odaklanmasını sağlar. Fakat yaş ilerledikçe; lens sertleşmeye ve doğal yumuşaklığını kaybetmeye başlar. Bu durum, aşama aşama yakındaki objelere odaklanıp net görmemize engel olmaya başlar. Bu nedenle yaşa bağlı okuma kusuru olanlar; okuyacakları metni giderek daha uzağa tutarak görmeye çalışırlar. Bu duruma presbiyopi denilir.

İNCE KENARLI CAMLAR
Her ikisi de ince kenarlı gözlük camlarıyla düzeltilse de, bu durum hipermetropi ile karıştırılmamalıdır. Presbiyopi durumunda gözlük numarası; merceğin elastikiyetinin kalmayacağı yere kadar ilerler.

***
Kabızlığın ilacı kuru erik

Kabızlığın çaresi kuru erik" diyorlar ama tadını sevmiyorum. Kuru kayısı yesem olmaz mı? L.M./Edirne

Kuru kayısı da bir yere kadar olur tabii ama o küçük kuru eriklerin içinde kabızlığın gerçek ilacı gizlidir. Hatta ona 'doğanın kabızlığa ilacı' demek de yanlış olmaz. Kabızlığın tedavisi kadar önlenmesinde de faydalı bir meyvedir. Meyvenin içi suda erimeyen liflerle doludur. Bu da yetmezmiş gibi; doğal yumuşatıcılar sorbitol ve dihidrofenilisatin de bulunmaktadır. Hatta içindeki lif, kolesterolün düşürülmesine yardımcı da oluyor. Bu meyve ömür boyu kullanılabilecek, güvenli bir bağırsak düzenleyicidir.
***
Bira göbek yapar mı?

Fazla bira içmek gerçekten göbek yapıyor mu? Yoksa bu bir şehir efsanesi mi? Y.L./Diyarbakır


İster alkolden olsun, ister ekmekten; fazladan alıp yakamadığınız her kalori, bel çevrenizi genişletebilir. Şekerli içecekler, fast food yemekler; göbeğinizde toplanmak üzere sıraya girip beklerler. Alkolün kalorisi de neredeyse yağın kalorisi ile aynıdır. Fakat alkolün diğer yiyeceklere göre kalori değerinden öte; bel çevresini artırmak konusuyla özel bir bağlantısı var gibi görünüyor. Alkolün toksik etkisini gidermeye uğraşan karaciğer, kaloriyi yakamıyor ve alkolden gelen enerji bira göbeği olarak karşınıza çıkıyor. Çalışmalar; alkolün, hormonlar düzeyinde etkisi ile açlık hissini çoğalttığını da gösteriyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA