Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Ajda Pekkan plakları yok satıyor afışleri koleksiyonerler kapıyor

Sahaftan alınmış eski bir kitabı okumak kesinlikle ince ruhların zevkidir. Zamanda yolculuk yaparken, kitabı sizden önce okuyanlara dair izler bulup mutlu olursunuz. Kitabını sevdiği cümlelerin altını çizerek okuyanlar, hep ondan sonra okuyana bir mesaj bırakır aslında. Bazen 'Bunun altını niye çizmiş ki, bu lafın neresini beğenmiş acaba?' diye düşünürsün, bazen ise hiç gönderilmeyen mektuplara rast gelirsin. Farklıdır, ikinci el kitap okumanın ruhu derindir. Eski kitap karıştırmayı en çok sevenlerden biri olarak ne zamandır aradığım kitabı bulmak için Deniz Müzesi'nde bu yıl ilki gerçekleştirilen Beşiktaş Sahaf Festivali'ne doğru yola çıktım. Ne zamandır teknolojinin ve internetin insanları kitaplardan, sahaflardan uzaklaştırdığından yakınıyoruz. Kitabı ararken 'Bu durum nereye gidiyor?' diyerek tüm sorularıma bu sahaf festivalinde yanıt aradım. Antikacılar ve Sahaflar Derneği'nin öncülüğünde gerçekleşen festivalde; nadir bulunan kitap, dergi, plak, eski belge, evrak, harita ve mecmualara rastlamak mümkün. Festivalde; Beşiktaş, Beyoğlu, Ortaköy ve Kadıköy gibi İstanbul'un çeşitli semtlerinden 30 sahaf bir araya gelmiş.

TEKNOLOJİ İLGİYİ AZALTTI
İçeri girdiğinizde küçük bir baş dönmesi yaşıyor, 'Acaba hangisini karıştırsam?' diyorsunuz. Bir yandan da o koku insana ayrı bir huzur veriyor. Binlerce eserle ziyaretçileri bir tarih yolculuğuna çıkaran Sahaf Festivali'nde karşıma çıkan ilk satıcıya "Yeni nesil kitap karıştırmayı seviyor mu, sevmiyor mu?" diye soruyorum. Satıcı, soruma "Hayır, eskiden deli gibi kitap ararlardı, sohbet etmeye gelirlerdi; şimdi yoklar, anlamıyorlar da artık" diye yanıt veriyor. "Allah Allah" diyerek farklı bir satıcıya yaklaşıyorum... O da "Teknoloji bize olan ilgiyi azalttı. Eskiden ödevlerini yapmak için gelirlerdi, şimdi internetten hallediyorlar" diyor. Haklı! Sahafların bir tek daimi müşterileri var; o da koleksiyonerler. Eski afişlerin satıldığı yere gidiyorum... 50 liraya satılan Müslüm Gürses afişini, bir koleksiyoner almış. 'Tatar Ramazan' afişini bir çocuk, sinemacı olan babasına sürpriz yapmak için almış. Festivalde, özellikle plakların ilgi gördüğünü öğreniyorum. 100 liraya da var, 10 bin liraya da. En çok satan plaklar ise açık ara farkla Ajda Pekkan'a ait. Sonra eski gazetelerin olduğu bölüme uğruyorum; en sevdiğim, en nostalji kokan bölüm. 1924'te basılmış bir gazete çıkıyor karşıma: Vilayet Gazetesi. Değeri ise 15 bin lira. Yolunuz düşerse Beşiktaş Sahaf Festivali'ne mutlaka uğrayın. Festival bugün ve yarın da Deniz Müzesi Fuaye Salonu'nda eski kitap tutkunlarını bekliyor. Giriş ise ücretsiz.

YENİ NESİL SİİR KİTABI ARIYOR AMA SAİRİNİ BİLMİYOR!
Beşiktaş Sahaf Festivali'nde bulunması zor bir kitabı ararken, 'Yeni nesil burada ne arıyor, kendilerine bir de ben sorayım' diyerek satıcı kılığına bürünüyorum. Yeni neslin kafası karışık; şiir kitabı arıyor ama şairini bilmiyor, roman arıyor ama 'Plaklar pahalı' diyerek pazarlık ediyor; bu konuda çok ustalar ama benim pek pazarlık etmeye niyetim yok; "Etiketi üzerinde" diyorum. Bir grup daha var, onlar da sohbet etmeye geliyor. Eski kitaplar üzerine konuşmak için benim satıcılığım burada son buluyor, sohbete dalıyorum. "Eski kitap karıştırmak beni aşırı mutlu ediyor" diyen biriyle sohbet ediyoruz ayaküstü, duygularımız karşılıklı. Yaşanmışlıkları seviyoruz belli ki... O, "Geçenlerde benim okuduğum bir kitabın içinden bir fotoğraf çıktı" diyor, ben karşıma çıkan nottan bahsediyorum. İkimizin de mutluluğuna diyecek yok. Böyle sohbetleri o kadar çok özlemişim ki, çok iyi geldi bana.

SANATÇILARIN YENİ BULUSMA NOKTASI
Kim derdi ki bir mekan açılacak, önce kitabını okuyacak, sonra sporunu yapacak, sonra da caz eşliğinde yemeğini yiyeceksin diye. Ben diyorum işte... Herkesin gönlünü sanatsal aktiviteleriyle fethetmeye hazır Park Sanat Cafe, Nişantaşı Cemal Reşit Rey'in tam yanındaki parkta yer alıyor. Yeni açılmasına rağmen mekan, şimdiden birçok sanatçının gizli buluşma noktası. Caz eşliğinde kahvaltı yapmak isterseniz, mekanın menemende çok iddialı olduğunu söyleyebilirim. Önümüzdeki günlerde her gece canlı müzik, kitap okuma günleri, konsept geceler ve spor aktiviteleri gerçekleşecek. Siz de benim gibi çok zamandır samimi bir mekan arayışındaysanız, bir kitap okuma gününde buluşalım derim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA