Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

‘Kadınlar neden film çekemiyor?’

16. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali'nde sinemanın ustalarından 48 film gösterilecek.
Festivalde ilk olarak geçtiğimiz yıl ülkemizde vizyona giren 151 yerli film arasından sadece 12 tanesinin kadınlar tarafından çekilmesine dikkat çekilerek 'Kadınlar neden film çekemiyor?' sorusu tartışmaya açılacak.
Ayrıca festivalde sinema sektöründeki ayrımcılık, istismar ve taciz de konuşulacak.
Program koordinatörü Alin Taşçıyan; kadın sineması dendiğinde önyargılı olarak sadece kadınların sorunlarına değinen filmlerin akla geldiğini belirterek "Halbuki kadınların sineması Germaine Dulac'tan bugünlere uzanan muazzam bir avangart geleneğe sahip" dedi.

SADECE 12'Sİ KADIN
Türkiye'de yıllardır kadın yönetmen sayısının artmadığına dikkat çeken Taşçıyan, şunları söyledi:
"2018'in çok başındayız, henüz bir tane kadın yönetmenin filmi çıktı. Maalesef Türkiye film endüstrisinde; kadın yapımcılar şahane çalışmalar yapsalar da kadın yönetmen sayısı çok az. Geçen sene Türkiye'de 151 yerli yapım vizyona girdi, sadece 12'si kadın yönetmenlerin imzasını taşıyordu. Bu çok ciddi bir sorun. Neden kadınlar film çekemiyor? Endüstride herkes bu soruları kendisine sormalı ve daha çok tartışılmalı."

KADIN YÖNETMEN SAYISI
16. Uluslararası Filmmor Kadın Filmleri Festivali kadınların filmlerini, sözlerini, düşlerini, masallarını, şiirlerini, öykülerini, yollarını, şarkılarını, umutlarını, dirençlerini, deneyimlerini;
10-17 Mart İstanbul'da, 23-25 Mart'ta Antalya'da; 30 Mart-1 Nisan'da İzmir'de; 6-8 Nisan'da Trabzon'da; 13-15 Nisan'da Bodrum'da, 20-22 Nisan'da Mersin'de, 27-29 Nisan'da Adana'da ve 4-6 Mayıs'ta Diyarbakır'da kadınlarla buluşturacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA