Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Yapay zeka ile Kuzey Işıkları senfonisi yapıldı

Herkesin ölmeden önce yapılması gerekenler listesinde olan Kuzey Işıkları'nı görmek her yıl olduğu gibi bu yıl da 'İzlanda'da mı Norveç'te mi izlesek?' diyaloglarından bir adım öteye gidemedi.
Üzülmesinler, bizim yerimize gidenler sadece o muhteşem ana tanık olmakla kalmamış bir de eşi benzeri görülmemiş bir proje geliştirmişler.
Öyle akıllara zarar bir proje ki, düşünmesi bile cesaret ister. Huawei Mate 20 Pro'nun yapay zekasıyla Kuzey Işıkları tarihte ilk defa seslendirildi. Böylelikle hem Huawei Mate 20 Pro akıllı telefonun piyasaya çıkması kutlandı, hem de telefonun güçlü yapay zeka kabiliyetlerini sergilemek için farklı sanatçılarla anlaşılıp Kuzey Işıkları sese dönüştürüldü.
Doğanın teknoloji ve sanatla buluşması gerçekten de müthişti. İşte o ana Huawei'in davetlisi olarak gittiğim Viyana'da canlı canlı tanıklık ettim.
Norveç'te kaydedilen Kuzey Işıkları'nın yapay zeka ile notalara dökülmüş halini izlemek için Viyana'daki ünlü Brahms Hall'un tarihi konser salonunda yerlerimizi aldık. Bir konser, bir insanın ruh halini bu kadar değiştirir mi?
Klasik müzikte zaten gizli bir sihir vardır ama bu kez yaratılan şey gerçekten bambaşkaydı.
Dünyanın en iyi orkestra şeflerinden ve bestecilerinden biri olan James Shearman şefliğindeki Synchron Stage Orchestra sayesinde Kuzey Işıkları ve yapay zeka, müzik aracılığı ile bizimle resmen konuştu 'Kuzey Işıkları'nın sesi neye benziyor?' derseniz; gözlerinizi kapatın, Vivaldi'den 'Dört Mevsim Kış' parçasını açın, belki biraz yaklaşırsınız.
Bu arada yapay zeka gerçekten de her geçen gün sınırlarımızı aşmamıza sebep oluyor. Söylemeden edemeyeceğim; ben artık korkuyorum.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA