Türkiye'nin en iyi haber sitesi
GÜNAYDIN'LA KANTİN

Şiir yazma rehberi

Siz de Instagram'da gönderileriniz altına özlü sözler mi yazmak istiyorsunuz? Sevgiliniz romantik olmadığınızdan mı yakınıyor? 'Ben Cin Ali bile çizemiyorum' mu diyorsunuz? Gerçi onun konuyla alakası yok... Şairlerden alıntıya son! Artık kendi şiirinizi yazacaksınız. Hem de istediğiniz akımda!

Biz, birbiriyle alaka kurulması zor olan üç kelimeyi şiir yazmak için seçtik. Bunlar diyafram, çay ve kızıl saç. Bu kelimelerle yazdığımız şiirleri gördükçe, aslında şiir yazmanın ne kadar kolay olduğunu anlayacak, sonra siz de istediğiniz her ögeyle şiir yazabileceksiniz.

Postmodernizm ağzınızdan düşmeyecek
Eğer İkinci Yeni tarzında şiir yazacaksanız, postmodernist olduğunuzu her ortamda dile getirmelisiniz. Soyut şeylerden bahsedin. İmge vazgeçilmeziniz olsun. Öyleyse başlayalım.

Diyafram sıtmasıyla baş başa kaldık dün gece Bir çay demledim ona, içtik karşılıklı Saçların gibi kızıl bir çay Ve sen saçlarını hiç uzatmadın

Sınırlamanız yok
Garip akımında hiçbir şekilde konu ve konsept sınırlamanız yok! Evet, yok! Asfalta bile şiir yazmış adamlar yahu! Tabii burada biraz daha somut yaklaşacağız olaylara. İkinci Yeni şiirimizi garip akımına uyarlayalım.

Diyafram. Şişiyor ve sönüyor. Kan nasıl devir daim eder? Kan demişken, rengini veren çaysa Saçların neden kızıldır?

Halk adamı olun
Aranızda 'mavi gözlü devler' olduğunu biliyorum. Hadi biraz da Tanzimat'a bakalım. Toplum için yazacaksınız. Sanatı bir kenara bırakın. Bu kısım biraz zor, çünkü ölçülü yazmalıyız. Pek takılmayın ama bu konuya, modası çoktan geçti.

Çalışmaktan diyaframı şiş Çocuklar var, yük taşırken Sırtları terli, çay içerken Pier Loti'de görürdüm onu Kızıl saçların kadar olmaz Umarım sokaklar bir daha

İyi derecede Farsça ve Arapça!
Hala eksiğimiz var tabii ve o da Divan Şiiri'nin kendisi! Birazdan öğreneceklerinizle portfolyonuza iyi derecede Farsça ve Arapça'yı ekleyebileceksiniz. Kelimelerin sonuna '-ül' eklemek sizi bir hayli ileri götürecek. Biraz eski Türkçe bilin siz de canım!

Kızıl zülüflerin vardı tan vakidi Diyafram-ül haşat sebebi çaydan Ab-ı tadı oldun hayatın Şimdi zaman-ı badan

TEBRİKLER!
Artık siz de Instagram gönderilerinizin altına özlü sözler ekleyebilir, Twitter'da hakikatten bahsedebilir, Facebook'ta Chopin paylaşarak şiirle ilgilendiğinizi gösterebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA