Türkiye'nin en iyi haber sitesi
GÜNAYDIN'LA KANTİN

Yabancı müziklerin Türkçe karşılığı

'Türkçe şarkı dinleyemiyorum ya, şarkının mantıklı olması lazım,sözlerinin derin olması lazım' diyenleri, bir adım öne alabilir miyim? Bugün sizlerle, yabancı müzik piyasasının gerçek yüzünü su üstüne çıkartacağız. 'Arctic Monkeys' 'Wanna be yours' deyince dinliyorsunuz da, Yavuz Çetin 'Sadece senin olmak istedim' deyince neden olmu-yor? Murat Dalkılıç yapmış işte 'Leyla' diye şarkı, Eric Clapton 'Layla, I'm beging, darling please' deyince havalı oluyorda, Türkçe havası kalmıyor değil mi? 'Leylaaa yalvarırım, lütfen aşkım, hayatım...' Birçok insanın hayatını bir dönem rehin alan şarkı: Scorpions 'Still Loving You.' Ama bunu zaten yaptılar? Ne istiyorsunuz güzel Türkçe'mden?

Sizleri Selami Şahin'in enfes bir eseri olan 'Seni Hâla Seviyorum' ile baş başa bırakıyorum.
'' Seni hâla seviyorum Bundan gurur duyuyorum İnan bana melek yüzlüm Sende huzur buluyorum
''
Tarzımızı biraz değiştiriyoruz. Gitar çalmaya başlayan herkesin bir hevesle denediği şarkı 'One', Metallica'dan. Şimdi yanlış anlaşılmasın, bir hırsızlık ithamı yok. Ancak Pentagramında 'Bir' diye şarkısı var. Yani neden onu dinlemiyoruz, neden onu çalmaya çalışmıyoruz sevgili sahil gitaristleri? Sonbahara da girdiğimize göre 'Here Comes The Rain Again' taraftarı gençleri ortaya salalım.'Yine yağmur geliyooor, beynime hatıra gibi düşerek, yeni bir duygunun parçasıymış gibi.'Nerede kaldı depresyonu getiren sonbahar havası, yok! Yani beni moda sokmadı bu haliyle. Bakın Alpay yapmış 1991'de 'Yine yağmur yağıyor' diye şarkı, ne eksiği var bi Hypnogaja'- dan? 'Famous Blue Raincoat' deyince 'voaaaaaa' . Leonard Cohen abimiz güzel şarkı yapmış, tamam, inkar etmiyoruz ama şarkının konusu, eşini elinden alınan bir erkeğin, alan erkeğe mektubunu anlatıyor.

e bunu zaten Nejat Alp 'Arkadaşım' şarkısında yaptı. Sen miydin sevdiğimi çalan? Anladım ki dostluklar yalan, sen olamazsın bu canımı acıtan, beni sırtımdan vuran...' Ve daha niceleri:
Britney Spears-'Just Love Me' Bergen-'Sev yeter'
Ariana Grande-'Side to Side' Bora Duran - 'Yan yana'
Bob Dylan-'One more cup of coffe' Muazzez Ersoy-'Bir Fincan kahve' olsam
Jose Feliciano-'Gyps' Ebru Gündeş-'Çingene'
Portishead-'Roads' Teoman-'Yollar'
Damien Rice-'Cheers Darling' Müslüm Gürses-'Gel bu aşkın' şerefine içelim
Uzun lafın kısası, Türkçe şarkılar da en az yabancı şarkılar kadar havalı, derin anlamlı veya derin anlamsız olabilir. Tamam, ben de yabancı şarkılar dinliyor, ortamlarda mırıldanınca havalı görünüyorum ama sırf İngilizce şarkılar daha havalı duruyor diye, Türkçemize üvey evlat muamelesi yapıp şekilci olmasak mı acaba?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA