Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Yaşlılık romatizması riskini kilo vererek azaltın!

Soru: 62 yaşındayım. Doktorum yaşlılık romatizmasına yakalandığımı ve bir an önce fazla kilolarımı vermem gerektiğini söyledi. Bu doğru mu? A.G./İstanbul
Yaşlılık romatizması olarak da bilinen 'osteoartrit' eklemlerde ağrı, şişlik ve tutukluk yaratan oldukça can sıkıcı bir problemdir. Bu sorun özellikle kilo fazlalığı yaşayan kişilerde daha sık görülür. Hatta son dönemde Amerika'da yaklaşık 1500 kadın ve erkek üzerinde yapılan bir çalışma kilo kaybının 'osteoartrit' riskini yaklaşık yüzde 30 azalttığını gösterdi.

SU İYİ BİR ÇÖZÜM!
Eğer 'osteoartrit'ten kaçınmak istiyorsanız, ilaç tedavisinin yanı sıra doğru bir beslenme planı ve egzersiz programıyla fazla kilolarınızdan kurtulmaya çalışmalısınız. Su egzersizleri özellikle iyi bir çözümdür. Suyun içinde kollarınızı başınızın üzerine kaldırmak, omuzlarınızı öne ve arkaya hareket ettirmek, bacaklarınızı yukarı aşağı oynatmak gibi eklem hareket kapasitesinizi artıracak egzersizler yapabilirsiniz. Bunlara hafif ağırlık kaldırma ve haftada üç-dört kez yapacağınız yürüyüşleri de ekleyebilirsiniz. Ancak kendinizi çok zorlamamanız ve ağrı durumunda egzersizlere ara vermeniz gerektiğini de hatırlatalım. Eklemlerinize egzersiz öncesi sıcak ve sonrasında da soğuk su uygulamanız size fayda sağlayacaktır.

VEJETARYENLİK ZARARLI MI?
Soru: 19 yaşındaki kızım vejetaryen olmaya karar verdi. Sizce bu yaşta vejetaryen olması onun sağlığına zarar verir mi? P.T./İskenderun
Vejetaryenliğin sağlıklı bir tercih olup olmadığı, insan vücudunda çeşitli besin unsurlarının eksikliğine yol açıp açmadığı konusunda çeşitli tartışmalar var. Alman Kanser Araştırma Merkezi tarafından 1904 yılında yapılan ve 21 yılda tamamlanan bir çalışmaya göre vejetaryenlik erken ölüm riskini erkeklerde yüzde 50, kadınlarda ise yüzde 30 oranında azaltıyor. Buradaki ilginç nokta ise hiç et yemeyenlerle zaman zaman et yiyenler arasında yaşam beklentisinde bir değişiklik olmaması... Yani daha uzun yaşamak istiyorsanız, et ürünlerini hayatınızdan tamamen çıkarmanız gerekmiyor.

B12 EKSİKLİĞİ OLUYOR
Öte yandan vejetaryen beslenenlerde bazı besin eksiklikleri ortaya çıkabiliyor. Vejetaryenler özellikle B12 vitamini, kalsiyum ve D vitamini eksikliği ile karşı karşıya kalabiliyor. Bu yüzden eğer vejetaryen olmak istiyorsanız, sağlıklı bir yaşam için konunun uzmanı olan doktorlardan fikir alabilirsiniz.

VİTAMİNLER ENERJİ VERMEZ
Soru: 28 yaşındayım, yoğun iş hayatımdan dolayı beslenmem hiç düzenli değil. Acaba bana enerji verecek bir vitamin önerebilir misiniz? G.B./İzmir
Pek çok kişi bitkinlik, halsizlik ve yorgunluk sorunuyla mücadele ederken, vitamin-mineral desteklerinden faydalanıyor. Oysa vitaminlerin enerji vermeyeceğini bilmeniz gerekiyor. Vücudunuza enerji kazandıranlar sadece karbonhidrat, yağ ve proteinlerden gelen kalorilerdir. Bu durumda 'Vitaminler ne işe yarıyor?' diye düşünebilirsiniz. Vitaminler vücudunuza fazladan enerji kazandırmasa da yediğiniz besinlerdeki enerjinin vücudunuzda doğru kullanılmasını sağlar. Bu nedenle 'vitamin kullanıyorum' diye beslenmenizi umursamazlık etmeyin!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA