Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Kadınların cinsel sorunları gün geçtikçe artıyor!

Soru: Ben 39 yaşında bir kadınım. Birçok cinsel sorun yaşmaktayım. Kadınlarda cinsel sorunların çözümü var mı? A.P./Samsun

Geçtiğimiz hafta Lyon'da gerçekleştirilen Avrupa Cinsel Tıp Derneği Kongresi'nde her iki kadından birinin, cinsel sorun yaşadığı belirtildi. Kadınlarda en sık görülen cinsel sorunlar arasında cinsel isteksizlik, orgazm sorunları, tatmin olamama ve ağrı yer alıyor. Her 10 kadından biri cinsel isteksizlik yaşıyor. Kadınların yüzde 70'i tam olarak tatmin olmadığından yakınıyor. Üstelik bu sorunlar yaşla birlikte artıyor. Avrupa'ya göre Türk kadınlarında 'vajinismus' veya 'disparoni' gibi cinsel ağrı hastalıkları daha fazla görülüyor. Buna rağmen kadınların yüzde 60'ından fazlası doktora başvurmuyor. Birçok kadın doktora başvurmaktan utanıyor veya sorununun çözümü olmadığını düşünüyor. Oysa kadınların cinsel sorunları da aynı erkekte olduğu gibi biyolojik ve psikolojik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkıyor.

KÜLTÜREL BASKI VAR
Cinselliğin nasıl öğrenildiği, iletişim sorunları, kültürel baskılar gibi psiko-sosyal nedenler de önemli yer tutuyor. Partneri cinsel sorun yaşayan kadınlarda da cinsel hayat olumsuz etkileniyor. Burada önemli olan uzman bir hekime başvurmanızdır.

SÜREKLİ AYNAYA BAKMAYIN!
Soru: Ben, 28 yaşındayım. Herkes ince olduğumu söylüyor ancak ben kendimi sürekli şişman hissediyorum. Bu durumdan nasıl kurtulabilirim? Z.M./İskenderun
Avrupa Cinsel Tıp Derneği Kongresi'nde kadınların yüzde 50'sinin vücut, kilo veya görünüşle ilgili bir tatminsizlik yaşadığı ortaya çıktı. Üstelik bu tatminsizlik masum bir sorun olmaktan çıkıp, daha ciddi vücut imajı problemlerine yol açabiliyor.

DEPRESİFLİK!
İmaj sorunu olanlar, vücut boyutlarını gerçeğinden çok uzakta ve abartılı olarak algılıyor. Bu durum özgüveni zedeliyor, depresif bir ruh hali yaratıyor ve kişinin özel hayatını olumsuz olarak etkiliyor. Vücut imajı sorunları 'anoreksia' veya 'bulimia' gibi yeme bozukluklarından depresyona, ilişki ve cinsel problemlerden alkolizme kadar bir dizi soruna neden olabiliyor. Kendinizi olmadığınız kadar şişman, çirkin veya yaşlanmış görmeniz, her ayna gördüğünüz yerde görünüşünüzü takıntılı bir şekilde kontrol etmeniz uyarıcı belirtilerdendir

ARALARINDA BÜYÜK BİR BAĞ VAR
Soru: 42 yaşındayım, altı aydır sertleşme sorunu yaşıyorum. Aynı zamanda kolesterolüm çok yüksek. Aralarında bir bağlantı var mıdır? M.Y./İskenderun
İlerleyen yaş, kolesterol yüksekliği, şeker hastalığı, kötü beslenme ve depresyon dendiğinde akla hemen kalp sorunları geliyor. Oysa cinsel sağlık için geçerli olan risk faktörleri de aynı... Cinsel bölgelere giden damarlar kalptekilerden daha küçük çaplı olduğundan damar problemleri, kendisini ilk olarak cinsel fonksiyon sorunları şeklinde gösterebiliyor. Yani cinsel sorunlar, bir kalp hastalığının ilk belirtisi de olabiliyor.

UYKUNUZA DİKKAT EDİN!
Mesela; total kolesterol seviyesi 240 civarında olan erkekler 150 civarında olanlara göre iki kat sertleşme sorunu riski altında. Eğer hem kalbinizi hem de cinsel fonksiyonlarınızı korumak istiyorsanız, uykunuza ve beslenmenize özen gösterin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA