Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Trans yağlar özellikle kalp hastası kadınları vuruyor!

Kolesterol hastalığının nedeni olarak trans yağlar gösteriliyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Z.A./Van
Margarinlerin, işlenmiş gıdaların ve pastanelik ürünlerin trans yağ içerdiği ve bu yağların kalp sağlığını tehdit ettiği artık herkes tarafından bilinen bir gerçek. Trans yağlar kötü (LDL) kolesterolü yükseltiyor, iyi (HDL) kolesterolü düşürüyor. Üstelik sadece kalp hastalığını değil, diyabet riskini de tetikliyor.

ETİKETLERİ OKUYUN!
Amerikan Kalp Dergisi'nde yayınlanan yeni bir araştırma trans yağların özellikle kalp sorunu yaşayan kadınları, etkilediğini gösterdi. Harward Üniversitesi'nde 86 bin kadın üzerinde yapılan çalışmaya göre; trans yağ tüketen ve koroner sorunu yaşayan kadınlarda, kalbe bağlı ani ölüm riski tam üç kat artıyor. Bu nedenle trans yağ kaynaklarından uzak durmanız gerekiyor. Ayrıca trans yağlar yerine hindistancevizi gibi tropikal yağları içeren yiyeceklerin de kalbe zararlı, doymuş yağları yüksek oranda içerdiğini unutmayın! Mutlaka ürün etiketlerini okuyun. Mümkünse taze ve işlenmemiş besinleri tüketin.

Sağlık Haftası'nda hangi testleri yaptırmalısınız?
Ben 40 yaşında bir kadınım. Sizce hangi sağlık testlerini, hangi aralıklarla yaptırmalıyım? K.Y./İskenderun
Birleşmiş Milletler Örgütü, 7-13 Nisan tarihleri arasını Sağlık Haftası olarak kabul etti. Aslında bu hafta, sağlığınızla ilgili ertelediğiniz kontrolleriniz için iyi bir fırsat. Mayo Clinic 20'li yaşlarda iki, 30'lu yaşlarda üç, 40'lı yaşlarda dört, 50'li yaşlarda beş kez ve 60'lı yaşlarda her yıl check-up yaptırmanızı tavsiye ediyor.

KAN TESTİ!
International Longevity Centre'ın verilerine göre; en az bir ya da iki yılda bir, genel muayene ile birlikte tansiyonunuzu ölçtürmeniz ve beş yılda bir de kolesterol seviyelerinizi kontrol ettirmeniz gerekiyor. 45 yaşını geçtiyseniz; her üç yılda bir kan şekerinizi de ölçtürmelisiniz. 50 yaş ve üzeri erkekler her yıl rektal muayene ile gaytada gizli kan araması, her beş yılda bir de sigmoidoskopi ya da kolonoskopi yaptırmalılar... Kadınlar ise 40 yaşından sonra her yıl mamografi testine tabi olmalılar. Yine kadınlar; eğer yaptırdıkları yıllık jinekolojik muayenelerinde üç yıl üst üste bir hastalığa rastlanmamışsa, bu muayenelerini iki-üç yılda bir, yaptırabilir. İki yılda bir de işitme ve görme kontrolleri, lenf bezi muayenelerini yaptırmalılar.

Tansiyon hastaları spor yapsın
Ben 67 yaşında yüksek tansiyon hastası bir erkeğim. Rahatsızlığımın tedavisi için ne yapmalıyım? B.S./İzmir
Yüksek tansiyon hastasıysanız, düzenli egzersiz yapmanız şart! Amerikan Spor Tıbbı Okulu, yüksek tansiyon hastaları için bir egzersiz planı açıkladı. İşte o plan:
Egzersizden önce doktorunuzla konuşun ve ilaçlarınızı değerlendirin. Egzersizle ilgili endişelerinizi paylaşın.
Her egzersizden önce kan basıncınızı ölçün. Dinlenirken büyük kan basıncı 200 mmHg veya küçük kan basıncı 115 mmHg'den yüksek ise egzersiz yapmayın.
Egzersize 10 dakikayla başlayın. Daha sonra süreye beşer dakika ekleyin. Haftada beş gün egzersiz yapın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA