Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Nezleye karşı sarmısak yiyin

Marketlerde probiyotik içerikli yoğurtlar satılıyor. Probiyotik nedir? Probiyotik ürünlerin sağlık için ne gibi bir faydası var? A.Ö./İstanbul
Probiyotikler (probiyotikli yoğurtlar, içecekler) bağırsakta doğal olarak bulunan bakterilere ek olarak; bağırsağa yeni ve dost bakteriler ekleyen besin destekleridir. Başta bağırsak sağlığı olmak üzere sayısız faydaya sahip olan probiyotiklerin, bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği de bilinir.

BESLENMEYE DİKKAT!
Probiyotikler; mantar enfeksiyonlarına, vajinit adı verilen vajina enfeksiyonlarına, nezle ve grip gibi soğuk algınlıklarına, idrar yolu ve mesane enfeksiyonlarına karşı koruma sağlar. İnce bağırsağınızda hiç sindirilmeden kalın bağırsağınıza geçen fasulye ve nohut gibi baklagiller ile enginar, soğan ve sarmısak probiyotik besinler arasında sayılır. Özellikle mevsim geçişinin olduğu bu dönemde, beslenmenize probiyotik özellik taşıyan gıdaları mutlaka eklemelisiniz.

Anoreksiya nasıl oluşur?
Kızım hiç yemek yiyemiyor. Doktor onun aneroksiya olabileceğini söyledi. Aneroksiya nedir? Nasıl oluşur? Tedavisi var mıdır? M.N./İzmir
Anoreksiya nervosa, özellikle genç kızlarda görülen bir yeme bozukluğudur. Anoreksiya çoğu zaman kilo verme amaçlı uygulanan kalori kısıtlamasıyla başlar ve devam eder.

TERAPİYE GİTSİN
Anoreksiyaya aşırı egzersizin, kilo verdiren ilaçların, idrar söktürücülerin, hatta laktatif denilen kabızlık giderici ilaçların takıntılı şekilde kullanılması neden olabilir. Anoreksiya büyüme ve gelişimi yavaşlatabilir. Bu hastalık ergenliğe girmeyi geciktirebilir, hatta kalp krizine kadar ilerleyen bir dizi sağlık sorununa yol açabilir. Son dönemde yapılan bir araştırma, anoreksiyanın tedavisinde aile terapilerinin özellikle başarılı olduğunu gösterdi. Bu nedenle çocuklarınızı dikkatle takip edin ve böyle bir eğilim fark ettiğinizde vakit kaybetmeden bir uzmana danışın. Gerektiğinde onunla beraber terapilere katılın. Çocukla iletişim kurmaya ve onu anlamaya çalışın.

Mutluluk genetik değil
Son dönemde kendimi çok mutsuz hissediyorum. Mutluluğun bir formülü var mı? Kendimi daha iyi hissetmek için ne yapmalıyım? N.T./Manisa
Vücudunuzun her fonksiyonunda olduğu gibi psikolojik sağlığınızda da genlerin yeri büyük. Depresyon gibi bazı psikolojik rahatsızlıkların ailesel olduğu biliniyor. Ancak son dönemde yayınlanan, 60 bin kişi üzerinde 25 yıl devam eden bir çalışmaya göre mutluluk genlerden çok yaptığınız hayat seçimlerine bağlı... Özellikle sosyal aktivitelere katılma sıklığınız ve sağlıklı yaşam tercihleri (sigara-alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak, düzenli egzersiz yapmak) mutluluğunuzu belirleyen ana faktörlerdir.

AİLE HAYATI ÖNEMLİ
Yapılar araştırmalar aile hayatına, iş hayatından daha fazla önem verenlerin mutlu olma şansının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bu nedenle hayatınızda kronik olarak süregelen mutsuzluk ve tatminsizlik varsa önce yaşam tercihlerinizi gözden geçirin. Eğer geçmiyorsa, mutlaka bir hekime başvurun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA