Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Uyku ilaçları sigara kadar riskli

Yedi aydır işteki gerginlikler nedeniyle uykusuzluk çekiyorum. Bir arkadaşımın önerisiyle uyku ilacı alıyorum. Son dönemde dozunu da artırdım. Zararı olur mu? R.K./Manisa

Hipnotik grubu olarak da bilinen uyku ilaçlarının olası yan etkileri, uzun yıllardır araştırılıyor. Uyku ilaçlarının gündüz uyku hali yapabildiği, uyku apnesini artırabildiği ve depresyon riskini yükselttiği biliniyor.

BAĞIMLISI OLMAYIN
35 bin kişiyi üç yıl takip eden yeni bir çalışmaya göre; bazı uyku ilaçları erken ölüm riskini üç kat artırıyor. Bu ilaçları kullananlarda kanser riski de yüzde 35 oranında artıyor. Kısacası; uyku ilaçlarının sağlık riskleri sigara ile aynı oranları taşıyor. Burada önemli olan, dikkatli ve hekime danışarak ilaç kullanılmasıdır. Bu ilaçlar, şiddetli uyku sorunu yaşayan hastalarda, düzenli kontroller aksatılmadığında başarılı olabiliyor. Öncelikle, uyku sorununuzun altında yatan problemleri çözmelisiniz. Hekim tavsiyesi olmadan veya bağımlılık şeklinde bu ilaçları kullanmamalısınız.

***
Diyabetlilere seyahat uyarısı

Yedi yıldır diyabet hastasıyım ve üç yıldan beri de insülin kullanıyorum. Yakında uzun bir seyahate çıkacağım. Sağlığımı korumak için nelere dikkat etmem gerekiyor? S.M./Çorum

Seyahatler; kan şekerinin dikkatli kontrolünü gerektiren şeker hastalığında, ilaç kullanımını aksatabiliyor. Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde Klinik Diyabet Bölüm Başkanı Dr. Anne Peters, geçtiğimiz günlerde bu konuyla ilgili şöyle uyarılarda bulundu:
Tüm ilaçlarınızın, bunların listesinin ve reçetelerinizin yanınızda olduğundan emin olun.
Gerekli aşılarınızı olun ve olası acil durumlarda başvurabileceğiniz sağlık kuruluşlarını araştırın. Riskli sağlık durumları için antibiyotik türü ilaçları da yanınıza alabilirsiniz.
İnsülin kullanan hastaların, zaman farkı olan yerlere giderken doz ayarlaması yapması gerekiyor. Dozları üst üste almaktan da kaçınmalısınız.
***

B 17 Vitamini diye bir şey yok

Babam prostat kanseri oldu. Tedavinin yanında bitkisel desteklerle de onu güçlendirmeye çalışıyoruz. B17 vitamininin kanseri tedavi ettiğini duydum; bu doğru mu? A.L./Mersin

Öncelikle B17 vitamini diye bir vitaminin olmadığını söylemem gerekiyor. B17 vitamini denen şey aslında; amygdalin denilen ve şeftali, kayısı çekirdekleri ile bademde doğal olarak bulunan bir bileşiktir. Bu maddeden üretilen laetril; bazı kanser ilaçlarının yapımında kullanılsa bile amygdalin tek başına kanseri önleyemez ya da tedavi edemez. Hatta yüksek dozda alındığında vücutta siyanüre çevrilerek zehir etkisi gösterdiği de bilinmektedir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA