Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Angelina Jolie haklı mı?

Angelina Jolie kansere karşı memelerini aldırmış. Benim ailemde de kanser var; ne yapmalıyım? K.M./Muş
Evet, geçtiğimiz günlerde Angelina Jolie; çift taraflı mastektomi (memelerin alınması) ameliyatı oldu. Gerekçesi ise; meme kanserine genetik açıdan yol açan yüksek risk grubunda olmasıydı.

AMELİYAT DA SEÇENEK
Genel nüfusta, bir kadının meme kanseri olma riski yaklaşık yüzde 12'dir. BRCA1 ve BRCA2 genlerinde bozukluk olanlarda ise bu risk yüzde 60'lara çıkar. Amerikan Kanser Enstitüsü; bu genlerinde mutasyon olanların yaklaşık beş kat daha fazla meme kanseri riski taşıdığını belirtiyor. Günümüzde yapılan genetik testler ile bu riski saptamak tabii ki mümkün. Riskiniz varsa, birden fazla seçenek mevcut; ameliyat da bunlardan biri. Ancak doğru beslenme ve egzersiz önerilerinden faydalanabilir, dikkatli kontroller ile kanser oluşumlarını takip edebilirsiniz. Böylelikle kanseri erken dönemde yakalayabilirsiniz.

Alerjiler akciğeri zorlar
Üç yıldır KOAH hastasıyım, bu sene baharda şikayetlerim arttı. Acaba alerjim de mi var? H.P./Bolu
Son dönemde, Amerika'da Johns Hopkins Üniversite'nde yapılan bir çalışma; mevsimsel alerjilerin yarattığı sorunlara dikkat çekti. Araştırmaya göre alerji; kronik akciğer hastalığı olanlarla, kronik öksürük, balgam, gece öksürükle uykudan uyanma gibi şikayetleri olanlarda belirtilerin şiddetlenmesine yol açıyor. Bu açıdan hem akciğer, hem de alerji konusunda yardım almanız faydalı olacaktır. Alerjinizi artıran polenli bölgelerden, rüzgarlı günlerde dışarı çıkmaktan, pencereleri açık tutmaktan kaçının.

Omega 3'ün fazlası zararlı mı?
Hem sık sık balık yiyorum, hem de Omega 3 hapı alıyorum. Fazla Omega 3 zararlı mı? B.C./İstanbul
Amerika Sağlık Enstitüsü'nün deyimiyle Eskimo seviyesinde Omega 3 almıyorsanız, yani uzun yıllar sadece ve sadece Omega 3 ağırlıklı beslenmediyseniz; Omega 3'ün bir zararı yok. Omega 3'ün kan sulandırıcı etkisi olduğundan çoğunlukla sağlığa faydalıdır. Çok çok nadiren kanama riskini artırabilir. Eğer haftada iki-üç kez balık, ceviz, keten tohumu, soya ve kanola yağı tüketiyorsanız; yeterli Omega 3'ü alırsınız. Kronik hastalıklarda, depresyon, bağışıklık hastalıkları ve eklem romatizması gibi problemlerde; ek destekleri doktorunuzun önerisiyle alabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA