Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

19.90 TL’ye alternatif çay saati

Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda size yapımı oldukça basit, hem son derece ekonomik, hem de son derece havalı üç adet çay saati lezzeti pişirdim. Pahalı malzemelerle harikalar yaratmak biraz daha kolay olsa da esas maharet, uygun bütçelerle aynı sofraları kurabilmek bence. Türk annelerinin en büyük özelliği, ekonomik sofralar hazırlamak olduğuna göre benim hazırladıklarımdan çok daha ekonomik alternatifleri zaten yapacağınızdan eminim. Denememi istediğiniz tarifler olursa lütfen bana idilikaninmutfagi@sabah.com. tr e-posta adresinden ulaşınız. Sizden gelecek tarifleri bizzat deneyip daha sonra herkese aktarmak müthiş keyif verecektir bana.

GALAKTO DEMEK TATLI DEMEK
Bilen bilir, ben Giritli bir ailenin kızıyım. Galaktobureko bizim geleneksel tatlılarımızdan birisi. Zaten mizitra ismini verdiğimiz bir tür lor peynirini mümkün olan tüm lezzetlerin içine koymak adetimiz. Lorlu krema ile yaptığımız baklava şeklinde olan bir tatlı böreğimiz var ki tıpkı Laz böreğine benziyor. Birgün bu konuyu özel olarak işleyeceğim.
Loru tatlıların içinde sıklıkla kullanmamıza bir diğer örnek ise mizirtrophitestir yani tatlı lorlu ve naneli, üzeri pudra şekerli pufidik pişiler.
Bence Giritlilerin yaptığı lorlu tatlı börek; reçetelerin en hafifi, yedikçe yiyesinizin geleceği ve yapımının çok kısa bir süre aldığı bu tarifi bugün sizler için pişirdim...

KEK GİBİ MÜCVER YAPIMI
Mevsimin öne çıkan tüm sebzelerini ezerek, soteleyerek, haşlayarak, içine yumurta un ve taze yeşillikler ilavesi ile bazen kepçe ile tavada, bazen de fırında kek gibi pişirme konusunda ihtisaslaşmış biriyim. Bu balkabaklı sebzeli fırın mücverim oldukça meşhur. Sahibi bulunduğum tüm paket servis markalarının mönülerinde en çok satanlarda bir numara ve küçük bir püf noktası vermek istiyorum. Biz daima bu fırın mücveri, minik kareler halinde kesip tazeyken buzluğa kaldırıyoruz ve istediğimizde ya da sipariş geldiğinde fırında baştan ısıtarak o ilk halini yakalamasını, sıcacık ve taze tüketilmesini sağlıyoruz. Siz de bu ya da buna benzer fırın mücverleri dilim dilim dondurabilirsiniz.

ANNEMİN REÇELLİ KEKİ
Portakal reçelli keki her yediğimde aklıma, annemin benim küçüklüğümde her doğum günümde bu keki yapması geliyor. Hatırladığım kadarıyla bir çeşit parçalı portakal şurubu hazırlayıp sıcakken kekin üzerine gezdiriyordu; enfes bir lezzeti ve kokusu vardı. Ben de o kokunun peşinden giderek ama küçük bir farkla bu sefer portakal kabuğu reçelini kullandım.
Anlatılmaz yaşanılır diyorum.

Lorlu tatlı börek
16 adet hazır baklava yufkası
ARASI İÇİN :
150 gr. eritilmiş tereyağı
HARÇ İÇİN :
Yarım kg. tatlı lor
Yarım su bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı tarçın
ŞERBE Tİ İÇİN :
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu
Üzeri için toz tarçın

YAPILIŞI: Öncelikle harcını hazırlarken tatlı lor, toz tarçın ve şekeri bir kasede karıştırıp kenara alıyoruz. Ayrı bir yerde iki adet baklava yufkasını arasına tereyağı sürerek üst üste yerleştiriyoruz. Daha sonra ortadan ikiye katlıyoruz. Yufkanın dar olan kısımlarına harcı pay edip önce iki yanda kalan kenarları hafif içe doğru katlıyoruz. Daha sonra sigara böreği gibi sarıyoruz. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Şerbet için şeker ve suyu kaynatıyoruz. Ocaktan almaya yakın limon suyu ekleyip ılınmasını bekliyoruz.
Sıcak tatlının üzerine ılık şerbeti gezdiriyoruz ve tarçınla süsleyerek servis ediyoruz.

NOT: Lorlu tatlı böreğin arasına krema hazırlayıp koyabiliriz. Biz Giritliler, böylesinin adına süt böreği diyoruz; Laz böreğininin tıpkısının aynısı.

Maliyeti düşürmek için...
Hazır baklava yufkasının bir paketinde en az 45 adet olduğuna göre bizim kullanacağımız kısım üçte biri kadar olacağından daha sonra aynı tatlıdan iki kere daha yapabilme şansımızın olması yönünden son derece ucuz. Diğer yandan lor peyniri şu an piyasada satılan en uygun peynirlerden biri.
Her ne kadar yumurtaya zam gelmiş olsa da mevsim sebzeleri ya da buzdolabındaki sebzeler ile mücver yapmak her zaman ekonomik bir seçim olacaktır. Portakal reçelli kek yerine buzdolabında olan herhangi bir reçeli kullanıp maliyeti iyice aşağıya çekebilirsiniz.

Balkabaklı sebzeli fırın mücver
1 büyük dilim balkabağı
1 adet patates
1 adet havuç
4 adet yumurta
Yarım demet dereotu
20-25 adet maydanoz
8-10 adet yeşil soğan
Aldığı kadar un
1 adet kabartma tozu
1 kahve fincanı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Pul biber

YAPILIŞI: Kabakları soyduktan sonra rendeleyip suyunu sıkıyoruz. Balkabağı, patates ve havucu rendeliyoruz. Yeşillikleri ince ince doğruyoruz. Yumurtaları ayrı bir kapta iyice çırpıyoruz, köpük köpük olana kadar. Bütün malzemeleri kek yapıyormuş gibi birleştiriyoruz. Koyu bir kek hamuru elde edene kadar un ilave ediyoruz ve yağlanmış tepsiye döküyoruz. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında pişiyoruz ve dilimleyerek servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Unun miktarını tamamen size bırakıyorum, çok cıvık olmamasına dikkat edin ve turbo olarak pişirirken dışının hızlı bir şekilde çıtırdayıp içinin cıvık kalmaması için ısıyı biraz düşürün ve içinin pişmesini sağlayın. Diğer yandan isterseniz rendelenmiş beyaz peynir veya rendelenmiş kaşar peyniri ilavesiyle de enfes fırın mücverler pişirebilirsiniz.

Portakallı reçelli kek
1.5 su bardağı toz şeker
3 adet yumurta
Yarım su bardağı ayçiçek yağı
1 su bardağı süt
1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un
1 kahve kaşığı tarçın
ÜZERİ İÇİN :
1 küçük kase portakal kabuğu reçeli
File badem

YAPILIŞI: 1.5 su bardağı toz şekerle üç adet yumurtayı çırpıyoruz. Ayçiçek yağı ve sütü ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Daha sonra taze sıkılmış bir su bardağı portakal suyunu ilave ediyoruz. Üç su bardağı unu azar azar ilave ederken, bir paket kabartma tozunu da ekliyoruz. Bir adet portakalın rendelenmiş kabuğunu kek hamuruna karıştırıyoruz. Yağlanmış kek kalıbına hamuru boşaltıyoruz. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında 50 dakika pişiriyoruz. Diğer yandan portakal kabuğu reçelini doğruyoruz ve şerbeti ile birlikte bir dakika ısıtıyoruz. Sıcak kekin üzerine döküyoruz ve file bademlerle süslüyoruz.

PÜF NOKTASI
Portakal reçelli keki hazırlarken kıvamının boza kıvamında olmasına dikkat edin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA