Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Trabzon mutfağı

Yaylaları, yemyeşil ormanları, vadileri gibi doğal güzellikleriyle tarih boyunca adından sıkça söz ettiren, kendisi güçlü, insanları güçlü çok özel bir şehir olan, hayat şartlarının son derece zorladığı, çetin yamaçları, engebeli kıyıları olan Karadeniz'in incisi Trabzon'a konuk oluyorum bugün. Karadeniz mutfağı da insanları kadar orijinal. Hamsi, mısır, karalahana, fasulye ve fındıktan lezzetli ne yemek üretilebilirse üretmişler ve ünü tüm Türkiye'ye yayılmış. Ben bugün Trabzon'a ait üç lezzetten bahsedebildim. Ancak Trabzon mutfağı bu köşeye sığmayacak kadar geniş ve nev-i şahsına münhasırdır.

BİR HAMSİ KUŞU OLSAM...
Küçük boyuna aldanmadan, Karadeniz'in hırçın sularında egemenliğini ilan etmiş, Karadenizlilerin gönlünde adeta taht kurmuş bu minik balıkları sevmeyen var mıdır acaba? Çorbasından buğulamasına, pilavından tatlısına kadar hamsi, çok geniş bir yelpaze sunmuş Trabzon mutfağına. Trabzonlu bir dostumun davetinde, isminin sonradan hamsi kuşu olduğunu öğrendiğim bu köftelerin tadını unutamadım. Gel zaman git zaman tarifini onlardan alarak evde yapmaya başladım. Yemek programımda bile Süreyya Çakmak'ın bu enfes tarifini yapmışlığım vardır. Madem Trabzon yemekleri yapıyoruz, benim hayatımdaki en meşhur Trabzon kadınlarını anmadan olmazdı diye düşünerek yıllara dayanan samimi dostluğumuza bir anı bırakma şansı yakaladığım için mutluyum. İyi ki varsınız Trabzon kadınları..

HAMSİKÖY SÜTLACI
Bu sütlacın en büyük özelliği sadece pirinç ile kıvam alması. Yani şöyle; içine kıvam artırıcı bir etki için un ya da nişasta ilavesi kesinlikle yapılmıyor. Bu nedenle sütlacın kıvamına ulaşması zaman alıyor. Zigana dağlarından buralara uzanan bu muhteşem lezzette sütlacın tadının bence en güzel hali taze inek sütüyle oluyor, bunun için üşenmeyip bu muhteşem sıcaklıktaki insanların sofralarına konuk olmanız gerekiyor. Elimizdeki kısıtlı imkanlarla tadını benzetmeye çalışsak da o yaylaların mis kokusu olmadan olmuyor işte. Hâlâ taze inek sütü bulabilenler için önerim bu sütlacı taze inek sütü ve köy yumurtası ile yapmaları.

BİR LEZİZ CADİ
Mısır ekmeği, Karadenizlilerin söylemiyle misir cadisi, Karadeniz sofralarının baştacıdır. Yaş maya ile mayalandırılarak, yoğurtla, hamsiyle ya da pazı ile yapılan birçok çeşidi mevcuttur.

Trabzon'un meşhur lezzetleri
Akçaabat köftesi
Kolot peyniri (Muhlama yapımında kullanılan uzattıkça eriyen o peynir)
Vakfıkebir tereyağı ve Vakfıkebir ekmeği
Turşu Kavurma (taze fasülye turşusunun bol soğan ile kavrulmasından elde edilen yemek)
Kaygana (sebzelerin yumurta ve un ile karıştırılıp kızartılması ile elde edilen yemek)
Trabzon pidesi
Pepeçura gibi ve sayamadığım onlarcası.

Hamsi kuşu
1 kg. hamsi
Yarım demet maydanoz, dereotu ve taze soğan
2 tatlı kaşığı kuru nane
Tuz
BULAMAK İÇİN:
2 kase mısır unu
Kızartmak için ayçiçek yağı

YAPILIŞI: Maydanoz, taze soğan ve taze naneyi ince ince kıyıyoruz. Hamsi dışında tüm malzemeyi bir kaba alıp yoğuruyoruz. Hamsilerin kılçıklarını çıkartıp fileto şeklinde açıyoruz. İki adet hamsiyi avuç içimizde yan yana yerleştiriyoruz. Üzerine iç malzemesinden koyup bir adet hamsi ile üzerini kapatıp hafifçe çevirerek sıkıştırıyoruz. Kızgın yağda kızartıyoruz.
NOT: Ordu'da iki hamsinin arasına peynir koyulup kızartılan yine de ismi hamsi kuşu olan farklı bir tarif daha vardır. Burada anlattığımız hamsi kuşundan tamamen farklıdır.

PÜF NOKTASI
Üç hamsiyi avcunuzun içinde kapatmak zor olursa, çoğunlukla daha pratik olsun diye yapılan dört hamsili formülü deneyiniz. İki tanesi altta arada malzeme, iki tane hamsi de üzerini örtecek şekilde koyabilirsiniz. Böylece kapatması daha kolay olacaktır.

Hamsiköy sütlacı
2.5 lt süt
1 kase pirinç
2 su bardağı toz şeker
1 yumurta
1 çimdik tuz
ÜZERİ İÇİN:
1 su bardağı fındık kırığı

YAPILIŞI: Yayvan bir tencereye bir miktar su koyuyoruz. Bir kase pirinci ilave edip ocağın üzerinde haşlanmaya bırakıyoruz. Kaynama işlemi biten pirinçlerin üzerine 2.5 lt sütü ağır ağır ekliyoruz. Kıvamlaşmaya ve koyulaşmaya başladıktan sonra tuz ve şekeri ilave ediyoruz. Kıvamı oluştuktan sonra güveçlere paylaştırıyoruz. Yumurtanın sarısını biraz sütlaçtan ilave ederek inceltiyoruz. Güveçlere paylaştırıyoruz. Fırın tepsisine diziyoruz, tepsiye bir su bardağı kadar su ilave ediyoruz ve üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Fındık kırıkları ile süsleyerek servis ediyoruz.

NOT: Nişasta ile koyulaştırılan sütlaçlar bence pelte gibi oluyor. Her zaman pirincin nişastasını çıkarmak daha lezzetli bir sonuç veriyor.

Sebzeli mısır ekmeği
Yarım kilo mısır unu
1 su bardağı un
Pırasa
Ispanak
1 paket kabartma tozu
Tuz
1 çay bardağı sıvı yağ
Sıcak su
Yumurta sarısı

YAPILIŞI: Pırasa ve ıspanağı iyice yıkayıp ince ince doğruyoruz. Bir kasenin içine mısır unu, un, tuz ve kabartma tozunu koyup sıcak su ile yoğuruyoruz. Doğradığımız sebzeleri de içine katarak ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz. Kek kalıbına yayıyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüyoruz ve 180 derecede, üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA