Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Pratik muzlu tarifler

Yerli muzlar manav tezgahlarında yerlerini almışken, muzlu tatlılar yapmam kaçınılmazdı. Geçtiğimiz hafta mutfağım muz cumhuriyetiydi adeta. Sizin için muzlu tarifler denedim ve en beğendiklerimi sunuyorum.

AĞIZDA DAĞILAN KURABİYELER
Çikolata parçalı muzlu kurabiyelere, Amerikan mutfağında sıkça rastlıyoruz. Ancak bugün size anlatacağım tarif, onların aksine nişasta bazlı bir kurabiye. Kıvamı un kurabiyesi gibi. Bu ölçüden orta boy 40 adet kurabiye elde edebiliyoruz. Ağızda puf diye dağılan bu kurabiyeleri bir kere tadan bir daha unutamayacak.

ÇITIRDAYAN MUZLAR
Kızarmış muz benim en sevdiğim tarif. Çoğunlukla Uzakdoğu esintili sofralarda tatlı olarak sunduğum bu sıcacık tarif, hafif şekerli tadı ve üzerine gezdirdiğim pekmez ve kaymaklı dondurma sayesinde bulundukları sofraları unutulmaz kılıyor. Bu, sır gibi sakladığım reçetesiyle yakınlarımın hep merak konusu olan bir lezzet şöleni. Aynı ölçü ile elma-armut da kızarttığım oluyor ama muz kızartmasının hafifliği diğerleri ile kıyaslanamaz derecede.
Muzlu tatlılarda yine mangalda pişirilen bir tanesi var ki, aklıma gelmişken onun da tarifini yazayım. Bir muzu ortadan yarıyoruz ve içine bitter çikolata parçaları batırıp folyo ile sarıyoruz.
Mangal közünün arasına atıyoruz ve çıkarttığımızda bingo! Çok pratik, harika çikolatalı muzlu tatlınız hazır oluyor.
Kadayıfa sarılı ya da dışı herhangi başka bir pane harcı ile panelenmiş muzların daha ağır olduğunu ve şerbeti tuttuğunu düşünüyorum.
Ancak bu tarifte asla kızarmış bir meyve yiyormuş hissi yaşamayacaksınız, o derece hafif.
Deneyince yorumlarınızı bana yazarsınız, bekliyorum.

BU KEK MUTLULUK VERECEK!
Malum geçtiğimiz hafta her yer karla kaplandı ve İdilika evinden çıkamadı. Moral motivasyon için doğruca mutfağın yolunu tuttum tabii ve aklıma kalp şeklinde bir muzlu kek yapmak geldi. Arkadaşımı da heyecanlandıran bu fikir karşısında kolları sıvadık ve beraber bu reçeteyi oluşturduk. Sıcacık kahvemizi yudumlarken muzlu kek fırından çıkmıştı ve kar tatili bizim için şölene dönüştü. Bakalım siz deneyince bu keki beğenecek misiniz?
İdilika'nın muzlu tariflerini anlattım. Ben yeni reçeteler hazırlarken siz bu tarifleri denersiniz.
Şimdiden hepinizin eline sağlık. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileğiyle...

Bunları biliyor musunuz?
Muz; protein, sodyum, potasyum, magnezyum açısından çok zengin.
A-E VE K vitaminleri deposu.
Kemik sağlığını korur.
Tansiyonu dengeler.
Göz sağlığına faydalı.
Strese karşı etkili.
Muz kabuğu cildimizi güzelleştirmek için bire birdir.

Kızarmış muz
2 adet yumurta
1 su bardağı un
Yarım su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı süt (kıvam verebilmek için)
4 yemek kaşığı pekmez
5 adet muz
Kızartmak için ayçiçek yağı
Servis için kaymaklı dondurma

YAPILIŞI: Yumurta, un, pudra şekeri ve pekmezi çırpıyoruz. Kıvamına göre azar azar süt ilave ediyoruz (Kek hamuru kıvamını bulana kadar).
Muzları bu karışıma batırıp kızgın yağda kızartıyoruz.
Kızarmış muzların üzerine kalan pekmezi gezdirip dondurma ile servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Muz kızartmasına pekmez yerine bal da koyabilirsiniz, çok yakışıyor.

Muzlu kek
2 adet muz
3 adet yumurta
1.5 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı süt
Yarım çay bardağı yoğurt
2 su bardağı un
1 yemek kaşığı tarçın
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
ÜZERİ İÇİN:
1 avuç bebe bisküvisi
1 kaşık Hindistan cevizi

YAPILIŞI: Yumurta ve şekeri çırpıyoruz. Zeytinyağı, Hindistan cevizi, süt ve yoğurdu ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Un, tarçın, vanilyayı eledikten sonra kek karışımımızın içine ilave ediyoruz. Kek kalıbını yağlayıp kek harcının yarısını döküyoruz. Bir muzu dilimleyip aralarına serpiyoruz ve harcın diğer yarısını döküyoruz. Kalan diğer muzu üzerine dilimleyip bebe bisküvilerini ve Hindistan cevizini serpiyoruz. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında pişiriyoruz.

Muzlu kurabiye
125 gr. margarin
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 paket muzlu puding
300 gr. nişasta
1 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 adet muz

YAPILIŞI: Muzu eziyoruz ve diğer malzemeler ile birlikte yoğuruyoruz. İstediğimiz şekli verip önceden ısıttığımız 175 derecelik fırında pişiriyoruz.

PÜF NOKTASI
Hamur çok yumuşak olursa, yoğururken biraz un ekleyebilirsiniz. Diğer yandan eğer muz yoksa sadece muzlu puding de muz aroması için yeterli oluyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA