Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Mozaik pasta hikayesi

Mozaik pastayı sevmeyen yoktur herhalde. Biz de çayın yanında yemek için nefis bir mozaik pasta yapalım dedik. Trüfsü lezzet çok hoşuma gittiği için bisküvileri parçalamaya başladım.
Erimiş tereyağı, şeker, süt ve kakao ile birleşen mozaik pasta hamurunden tırtıklamamak adeta kaçınılmazdı! Ben de pastayı hem hazırlayıp, hem tırtıklarken düşündüm; acaba mozaik pasta harcından başka neler üretebilirim diye... Bisküvili, cevizli, kremsi bir kakao tadı...
Öyle lezzetli ki... Mozaik pastaya 'piramit pasta' veya 'bisküvili pasta' da deniliyor.
Orijinal ismiyle gataeu salami diyenler de var. Bu lezzet, her mutfakta sevilen ve kabul edilen pastalar ve parfelerden biri...
Mozaik pasta yapmak için kolları sıvadım; bisküvileri kırdım, kakao ve tereyağı ekledim. O sırada da bakın aklıma neler geldi...

MOZAİK PASTA TOPLARI
İşte altın toplar... Mozaik pastadan yaptığım bu topların bazılarını, erittiğim bitter çikolata ve krema karışımına buladım, bazılarını ise Hindistan cevizi rendesine... Siz de bu topları davetlerde, doğum günlerinde Antep fıstığı tozu ve file badem ile çeşitlendirerek, şişlere dizip sunabilirsiniz.

NEDEN KURABİYESİ DE OLMASIN?
Geçtiğimiz hafta annemle mozaik pasta yaparken, aklımıza pastaya kurabiye formu vermek geldi ve hemen bu fikri denedik. Avucumuzda yuvarladığımız minik mozaik toplarını, ortalarına fındık batırdıktan sonra, yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine dizdik. Önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında kıtır kıtır olana kadar pişirdik. Aman Allah'ım, çıkan sonuca ikimiz de inanamadık! Sonra aramızda konuştuk, 'Mozaik pasta nasıl daha besleyici hale gelebilir?' diye.
Tarifte Hindistan cevizi sütü kullansak, pudra şekeri yerine ise hurma şurubu ya da agave şurubu eklesek, süper olur dedik. Bir dahaki sefere, mozaik pastayı bu malzemelerle yapmaya karar verdik.
'Kurabiyelere ne oldu?' diye sorarsanız, bir bardak süt ile hepsini bitirdik!

VAZGEÇİLMEZ DRAJE TOPLAR!
Mozaik pasta yaptığımız sırada yakaladığımız ilhamla, draje tadında trüf lezzetinde toplar yapabileceğimizi fark ettik.
Tesadüfen halam ve kuzenim mutfağımı ziyarete gelmişti. Hemen yapıp onlara ikram ettim. Bayıldılar! Sonrasında yaptığım draje topları buzdolabına koydum ve gidip gidip çaldım, ta ki bitene kadar! Bittiği zaman rahatladım çünkü draje toplar orada dururken, dolabı açıp yemeye devam etmem kaçınılmazdı! Sonrasında bu topları bir süre yapmamaya karar verdim.
Şaka bir yana, bence bu draje topları bir kere deneyen bir daha bırakamaz.

Mozaik pastadan draje toplar

Mozaik pasta harcı
SOSU İÇİN:
1 portakalın suyu
Yarım su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı nişasta
BULAMAK İÇİN:
1 portakal kabuğunun rendesi
1 avuç rendelenmiş Hindistan cevizi

YAPILIŞI: Öncelikle sos malzemesini pişirip soğutuyoruz. Mozaik pasta harcından avucumuzun içine alıp toplar yapıyoruz. Bu topları önce portakal sosuna, ardından portakal kabuğu rendesi ve Hindistan cevizi karışımına buluyoruz. Ardından servis tabağına alıp dondurucuya atıyoruz.

PÜF NOKTASI
Portakal sosu hazırlamakla uğraşmak istemezseniz, buzdolabınızda bulunan herhangi bir marmelatı sulandırarak kullanabilirsiniz. Taneli bir reçeli tanelerinden ayırarak suyuna mozaik pasta toplarını da bulayabilirsiniz.

En nefis mozaik pasta

300 gr. pötibör bisküvi
1 su bardağı süt
3 yemek kaşığı kakao
5 yemek kaşığı pudra şekeri
3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
1 su bardağı ceviz veya fındık

YAPILIŞI: Öncelikle bisküvileri kırıyoruz ve kırarken fazla ufalamamaya dikkat ediyoruz. Tereyağını bir tavada eritiyoruz. Eriyen tereyağını, sütü, şekeri ve diğer tüm malzemeleri bisküvilerin üzerine ekliyoruz. Ceviz ya da fındığı kırıp içine ilave ediyoruz. Karışımı iyice yoğuruyoruz ve streç film üzerine boşaltarak elimizle rulo şeklini veriyoruz. Buzdolabında iki-üç saat dinlendirip dilimlereyek servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Mozaik pastayı servis ederken üzerine çikolata sosu dökmek isterseniz, bitter çikolatayı benmari usulü eritip çiğ krema ile karıştırabilirsiniz. Mozaik pastanın olmazsa olmaz süslemesi ise rendelenmiş Hindistan cevizidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA