Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Karnabahar deyip geçmeyin

Bugün İdilika'nın mutfağında, seveni de sevmeyeni de bol olan, kışın vazgeçilmez sebzesi karnabahara yer verdim.
Çorbasından salatasına, kıymalı yemeğine ve lalangasına kadar birçok yemek alternatifi sunan, her derde deva bu şirin sebze ile bakın neler yaptım...

SEBZE SEVMEYENLERE
Sebze yemeyen çocuklar için harika bir hile, sebze köfteleri ve sebzelerden mücver yapmk. Karnabahar; köfte olmak için harika bir dokuya, lezzete ve kıvama sahip bir sebze. Sadece yemeğini pişirerek sunmaya uğraşmak aslında çok makul bir fikir değil. Zira su ile pişmiş karnabaharın yaydığı kokuyu sevmeyen birçok kişi vardır. Çok sevenler haricinde herhangi birine karnabahar yemeği sunmak çok da lezzetli bir fikir değil.
Size bugün verdiğim karnabaharlı köfte tarifini mutfak defterinize not etmenizi tavsiye ederim. Çünkü brokoliden pırasaya birçok sebze ile yapmak mümkün. İçine gizlediğim kaşar peyniri sürprizi de köfteyi daha sofistike bir forma sokuyor. Böylece şişe dizerek davetler için son derece uygun bir aperatatif ya da yanında yoğurtlu bir dip sos ile koktellerde servis edilebilecek lezzetli bir ara sıcak olabilir. İçinde ne olduğunu anlayabilen bir misafirim henüz olmadı. Siz de deneyin, bakalım sizin misafirleriniz ne köftesi olduğunu bulabilecekler mi?

İSTER TOST, İSTER DÜRÜM
Hazır lavaşlar, tortillalar marketlerde yer edindiğinden beri benden mutlusu yok. Buzdolabında her an enfes bir yiyecek olmaya hazır duran bu tortillalar ister dürüm oluyor, ister tost, isterseniz de pizza. Ben de sıklıkla elimdeki haşlama sebzeler ile bu tortilla pizzayı yapıyorum. Böylece hem çok hızlı, hem de çok sağlıklı diyet bir pizza elde etmiş oluyorum.
Benimki yalnızca bir fikir tabii. Karnabahar yerine hangi sebzeyi isterseniz koyabilirsiniz.

SUYUNU SAKLAYIN
Karnabaharı haşlarken, diğer tüm sebzelere yaptığım gibi az su ile haşlamaya gayret ediyorum ve içine mutlaka üç-dört adet yaprağından koyuyorum. Çünkü birçok sebzenin-meyvenin vitamini en çok kabuğunda ve yapraklarında var. Karnabaharda da durum böyle. Tüm besin değerini içine hapsetmek istediğim için bu yöntemi benimsiyorum ancak çoğu zaman yine de karnabaharın haşlama suyu kalıyor ve ben suyunu buz küplerine doldurup saklıyorum. Saklamak istemezseniz hemen karnaharın haşlama suyuyla herhangi bir çorba pişirmenizi tavsiye ederim. Böylece çocuğunuza tüm etken maddeleri vermiş olursunuz.
İdilika'nın mutfağındaki karnabahar reçetelerini verdim. Denediğiniz tariflerin fotoğraflarını ve deneyimlerinizi idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr e-posta adresine göndermeyi unutmayın.
Mutlu sofralarda buluşmak dileği ile... Sevgiyle kalın.

Bunları biliyor musunuz?
Karnabaharın en ilgimi çeken faydası; demir minerali bakımından zengin olması çünkü kansızlığa iyi geliyor.
Harika bir antioksidan olduğu için, diyet yapanlar için de ideal bir besin.
C vitamini, potasyum, betakaroten ve lif yönünden oldukça zengin.
Şeker hastaları için de son derece faydalı.

Karnabahar köftesi
1 adet küçük boy karnabahar
1 adet yumurta
1 adet taze soğan
Yarım su bardağı kepekli bayat ekmek içi
Kimyon, tuz, karabiber
1 avuç rendelenmiş kaşar peyniri

BULAMAK İÇİN
1 kase galeta unu

YAPILIŞI: Karnabaharı tuzlu kaynar suya atıyoruz ve yumuşayana kadar haşlıyoruz. Haşlanınca çatalla eziyoruz. Diğer bütün malzemeyi bir kaseye koyup yoğuruyouz. Köfte harcından küçük parçaları avucumuzun içine alıp içine rendelenmiş kaşar peyniri koyup yuvarlıyoruz. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine diziyoruz. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında pişiriyoruz.

PÜF NOKTASI
İsterseniz bir tavada ayçiçek yağını kızdırıp köfteleri kızartabilirsiniz.

Karnabahar salatası
1 küçük boy karnabahar
1 kase yoğurt
3 diş rendelenmiş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağı

SOSU İÇİN:
3 adet büyük boy domates
3 diş sarımsak
2 adet kesme şeker
1 yemek kaşığı elma sirkesi
Tuz
Karabiber
Pulbiber

PÜF NOKTASI
Domates sosunun içine isterseniz bir yemek kaşığı acılı ketçap ilave edebilirsiniz. Tadı müthiş oluyor. Aynı zamanda bu sos, kızartmalar için de birebir.

Karnabaharlı tortilla pizza
Kepekli tortilla (kişi sayısına göre)
1 avuç rendelenmiş kaşar peyniri
1 adet haşlanıp dilimlenmiş havuç
1 adet dilimlenmiş kırmızı köz biber
1 adet küçük boy haşlanmış karnabahar

SOS İÇİN:
Yarım kutu hazır domates püresi
1 tatlı kaşığı toz fesleğen
2 diş rende sarımsak
Zeytinyağı
Tuz

YAPILIŞI: Sos malzemesini bir taşım pişiriyoruz. Tortillaların üzerine sosu sürüyoruz. Üzerine bolca rendelenmiş kaşar peyniri serpiyoruz. Diğer malzemeleri minik minik yerleştiriyoruz. Bir tepsiye alıp önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kaşar peyniri eriyene kadar pişiriyoruz. Dilimleyerek servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA