Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

19.90 TL’ye evde çin yemeği

Çin mutfağı, son yıllarda ülkemizde epey ilgi gören mutfaklardan birisi haline geldi. Bol sebzeli ve bol soyalı yiyeceklerden oluşan bu mutfak, Çin'e gittiğimizde damak tadımıza hitap etmeyebilir. Ama Türkiye'deki birçok örneğinde Türk damak tadına uygun şekilde hazırlanmasından dolayı, son derece lezzetli bir alternatif oluşturuyor. Türkiye'de Çin yemeği yiyip ardından "Ben Çin yemeklerini çok seviyorum" diyerek Çin'e giden annem dahi orada ne yiyeceğini bilemeyip aç kalmış. 'Davulun sesi uzaktan hoş gelir' deyişi gibi, Çin yemeği de buralara kadar gelen yolculuğunda lezzetine lezzet katmış demek ki...

FİYATLAR PAHALI
Geçtiğimiz hafta semt pazarlarını dolaştım. Kış mevsimindeyiz ve fiyatları o kadar pahalı ki, 19,90 liraya size alternatif sofra kurmakta zorlandım.
Hava şartları ve ülkemizin içinden geçtiği zorlu süreç, meyve-sebze piyasasını da etkilemiş gözüküyor. Ancak her türlü koşula kendini hazırlamış olan Türk kadını, mutlaka yaz mevsiminden kış için birtakım hazırlıklar yapmıştır diye düşünüyorum.
Domates konserveleri, kurutulmuş sebzeler, turşular, buzluğa attığımız yazlık sebzeler bizleri kışa hazırlamak için esasen en ekonomik yol.

KIZARMIŞ ELMALAR
Ne zaman bir Çin restoranına gitsem, kızarmış elma, muz ve benzeri meyvelerden hazırlanan tatlılarını çok lezzetli, çok pratik ve aynı zamanda çok ekonomik buluyorum. Bu nedenle bugün madem Çin yemekleri yapıyoruz, o halde bu pratik tatlının da tarifini vermek istedim.
Çin yemekleri reçetelerimi paylaştım.
Bütçemizi aşmayacağımız, hatta mutfak masraflarından artıracağımız günlerin gelmesi dileklerimle, hepinize selamlar...

Soya konusu
Çin mutfağının kendine özgün bazı malzemeleri vardır. Bu malzemeler arasında soya fasulyesi ve soya fasulyesinden türeyen malzemeler özel bir önem taşır. Bunların arasında soya sosu, soya sütü, fasulye filizi ve tofu yer alır. Soya sosu soya fasulyesinin su, tuz ve tahıllarla birlikte fermentasyona uğratılması sonucu elde edilen bir sostur ve Çin mutfağında yaygın olarak kullanılır. Soya sütü ise kuru soya fasulyesinin suyla birlikte öğütülmesi sonucu elde edilen yüksek proteinli bir içecektir. Fasulye filizi, fasulye tanelerinin yeni filizlenmiş şeklidir. Tofu ise soya sütünün aynen lor peyniri gibi koagülasyona (ısıtma ve çökeltme) uğratılması sonucu elde edilen yumuşak ve katı bir yiyecek maddesidir.

Tavuklu Çin eriştesi
1 paket Çin eriştesi
250 gr. jülyen doğranmış tavuk göğsü
1 adet kabak
1 adet havuç
1 adet kırmızı kapya biber
1adet dolmalık sarı biber
2 adet taze soğan
2 diş sarımsak
6 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım su bardağı soya sosu
Yarım çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı bal

YAPILIŞI: Öncelikle Çin eriştelerini tuz ve bir yemek kaşığı ayçiçek yağı ilave edilmiş kaynar suya atıyoruz ve diri kalacak şekilde üzerinde yazan dakikadan üç dakika önce sudan alıp bekletiyoruz.
Bir vok tava alıyoruz. İçine sırasıyla; jülyen doğranmış havuç, kabak ve biberleri soteliyoruz. Ayrı bir teflon tavada jülyen doğranmış tavuk etlerini soteliyoruz ve içerisine sebzeleri ilave ediyoruz. Diğer bütün malzemeleri ilave edip bir sos hazırlıyoruz ve haşladığımız erişteleri ilave ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Ben erişte yaparken içine çok az kavurduğum kaju fıstığı ilave ediyorum.

Sebzeli Çin böreği
3 yufka
Yarım çay bardağı sıvı yağ
2 yumurta beyazı
Süt
Galeta Unu
İÇİ İÇİN:
1 adet kuru soğan
1 adet havuç rendesi
2 adet pırasa
2 adet lahana yaprağı
1 yemek kaşığı tereyağı

YAPILIŞI: Tereyağı ile rendelenmiş soğanı kavuruyoruz. Rendelenmiş havuç, ince kesilmiş pırasa ve lahana ilave ederek pişirmeye devam ediyoruz. Sıvı yağ ile yumurta beyazlarını birlikte çırpıp yufkaların arasına sürüyoruz. Üç yufka üst üste gelecek şekilde koyuyoruz. Aralarına hazırladığımız karışımı sürüyoruz. Üçgen olacak şekilde sekiz parçaya bölüyoruz. Parçaların içine sebzeli harcı koyup sigara böreği gibi sarıyoruz. Bir tepsiye süt döküp börekleri sütün içinde bekletiyoruz. 10 dakika kadar beklettikten sonra galeta ununa buluyoruz. Önceden ısıttığımız 200 derecelik fırında üstü kızarana kadar 35 dakika pişiriyoruz.

SUNUM ÖNERİSİ
Çin böreğini yemeden önce bıçakla ortasına bir çizik atıp ortasına soya sosu dökerek yemeliyiz. Bu nedenle iç malzemesine tuz koymamakta fayda var.

PÜF NOKTASI
İçine tavuk veya dana kıyması koyarak, ya da bol kızgın yağda kızartarak da pişirebilirsiniz.

Çin usulü kızarmış elma
2 adet elma
BULAMAÇ İÇİN:
80 gr. un
1 yemek kaşığı toz şeker
1 paket kabartma tozu
Tuz
Su
Bal

PÜF NOKTASI
Kızarmış elmaların üzerine pudra şekeri serpip ya da vanilyalı dondurma ile servis edebilirsiniz.

YAPILIŞI: Elmaların kabuğunu soyup halka halka doğruyoruz. Bulamaç malzemelerini karıştırıp kek hamuru kıvamına getiriyoruz. Elmaları bu bulamaça bulayıp bir tavada kızdırdığımız ayçiçek yağında arkalı önlü kızartıyoruz. Servis ederken üzerine bal gezdiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA