Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Kütahya mutfağına selam olsun

Bu cumartesi İdilika'nın Mutfağı'nda Kütahya'ya konuk oluyoruz. Kütahya'da kendi içinde inanılmaz çeşitliliği olan çok lezzetli, bir o kadar doyurucu, bir o kadar da kalorili bir mutfakla tanışıyoruz. Kütahya mutfağı, öncelikle adeta bir çorba cenneti. Miyane çorbası, oğmaç çorbası, erişteli mercimekli çene çarpan çorbası, yoğurt çevirme çorbası, kızılcıkla yapılan pespembe bir tarhana çorbası, tutmaç çorbası, tekke çorbası ve bugün sizinle tarifini paylaştığım sıkıcık çorbası...

TARHANALI KÖFTELER
Sıkıcık çorbası, çok enteresan ve iham verici geliyor bana. Bu çorbanın içine attığımız köfteler tarhanalı olduğu için muazzam bir lezzeti var ve kıvamı her an şahane bir yemeğe dönüşecek gibi. Kütahyalılar sıkıcık çorbasını bazen yemek olarak da tüketiyorlar.
Koyu kıvamlı olduğu için servis tabağında üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirip biberli tereyağı ile lezzetlendirerek çok güzel bir ana yemek elde ediyorlar. Kütahya mutfağında çokça hamur işi lezzetine de rastlamamız mümkün. Dolamber böreği, gözleme, ıspanaklı şibit, su böreği, kıymalı sini böreği, tosunum, şibitli tavuk tiridi, lokum, efsanevi tahinli çörek bunlardan birkaçı.

OSMANLI ETKİSİ
Kütahya mutfağına baktığımızda Osmanlı etkisinin yöre mutfağında büyük rol oynadığını söylemek mümkün.
Hekmane erik hoşafı, güllaç, ev baklavası, çekme helva, su muhallebisi, kötdür tatlısı, gelincik ve gül şurubu gibi şerbet ve tatlıların yanı sıra; zeytinyağlı soğan dolması, küp eti, ılıbada dolması gibi yöresel yemekler ve mercimekli pilav, zerdeli pilav, göveçli pilav ya da pilavlı tas kebabı ve sayamadığım onlarca yemeğin de ana vatanı diyebiliriz Kütahya için.

Gökçümen hamursuzu

HAMURU İÇİN:
2 su bardağı su
1 fincan zeytinyağı
1 kg. un
HARCI İÇİN:
200 gr. haşhaş ezmesi
1/2 paket margarin
1 çay kaşığı sıvı yağ

HAŞHAŞ EZMESİ NEDİR?
Haşhaş tohumunun kavrulup iyice ezilmesinden elde edilir.

YAPILIŞI: İki su bardağı su, zeytinyağı, tuz ve un bir kasede yoğuruyoruz. Hamuru dinlendiriyoruz. Haşhaş ezmesi, margarin ve çiçek yağını tavada çok az ısıtıp karıştırıyoruz. Hamuru 12 parçaya bölüyoruz ve her birini tatlı tabağı boyutunda açıyoruz. Her katın üzerine yaptığımız karışımı sürerek üst üste koyuyoruz. Ardından büyük tek bir daire şeklinde açıyoruz. Kenarlarını ortaya gelecek şekilde katlıyoruz. Bu defa tepsi büyüklüğünde açıyoruz. Üzerine haşhaşlı yağ sürüyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 25 dakika pişiriyoruz. Gökçümen hamursuzunu ılıkken servis ediyoruz.
NOT: Gökçümen, Kütahya'nın bir ilçesidir.

Sıkıcık çorbasının hikayesi
Evvel zaman içinde, kalbur zaman içinde Kütahyalı bir kadının oğlu askerden gelmiştir. O dönem ekonomik sıkıntı yaşayan bu anne, her gün farklı isimler altında oğluna bu yemekten yapıyordur. Oğlu 'Akşam ne yiyeceğiz anne' diye sorduğunda anne her gün çeşit çeşit isimler ve sunumlar uydurduğu bu köfteye, bali guli köftesi, ense patlatan damak çatlatan köftesi, deve dolması, garip köftesi ve sıkıcık adını koymuştur.

Sıkıcık çorbası
2 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı tarhana
3 orta boy soğan
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pulbiber
1 yemek kaşığı biber salçası
Sıvı yağ
Bir miktar margarin

YAPILIŞI: Bulguru yaklaşık üç su bardağı su ile ıslatıyoruz. Sonra tarhana ve tuz ilave ederek yoğuruyoruz. Avcumuzun içinde minik minik toplar olacak şekilde yuvarlıyoruz. Ayrı bir yerde soğanları minik minik doğrayıp biraz çeviriyoruz ve salçayı ilave ediyoruz. Baharatları da ilave ettikten sonra suyunu katıp biraz kaynamaya bırakıyoruz. Soslu su kaynarken içine top top yuvarladığımız köfteleri atıyoruz ve koyulaşmasını bekleyip mutlaka sıcakken servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Köfteleri kaynayan suya attıktan sonra 10 dakikadan fazla haşlarsanız köftelerin dağılma riski oluşur. Ayrıca bu yemeğe kıvam veren köftelerin içine koyduğumuz tarhanadır. Bu nedenle köfteleri atar atmaz kıvamı koyulaşır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA