Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Rengarenk pazar

Bugün İdilika'nın mutfağında rengarenk boyalarla oynadık. Elimize yüzümüze bulaştırdığımız zamanlar olsa bile çok eğlendiğimizi söyleyebilirim.
Madem çocuklar sömestir tatilindeler, o halde İdilika'nın mutlu pazar sofrası da onların mutlu olacağı bir aktivite olsun istedim.

ÇOCUKLAR İÇİN EĞLENCE
Böyle rengarenk kekler, esasen yabancı pasta mutfaklarında sıkça karşımıza çıkıyor. Ancak ülkemizde son senelerde popüler olmaya başladı. Çoğu anne, 'Ben çocuğuma gıda boyası yedirmek istemiyorum' diyebilir. Esasen hiçbir sakıncası yok çünkü içine koyduğunuz boya, yarım çay kaşığı kadar bile değil ve kek hamurunun renkli olması, renkli kekleri renkli kremalarla süsleme işi birçok çocuk için oldukça eğlenceli oluyor. Aranızda çocuğuna yine de renkli gıda boyaları yedirmek istemeyen anneler varsa, o halde doğal yollardan pekala rengarenk kekler elde edebilirler. Ispanak püresinden yeşil, yabanmersini ilavesiyle mor, pancar püresi ile pembe, portakal- limon şurubu ile sarı gibi birçok alternatif var tabii; zaman ve de sabrınız var ise.
Çocuklarınızın epey zamanını alacak bu aktiviteyi tam bir şölene çevirebilirsinz. Rengarenk çikolatalar, pasta süsleri, inciler ile onlara muffinleri süslemek için ortamlar hazırlayabilir, çocuklarınıza özel alacağınız bir mutfak önlüğü ve kafalarına geçireceğiniz bir kep ile onları bu aktivitenin ruhuna iyice sokabilirsiniz. Ben anne değilim; ancak bir çocuğum olsaydı, zannediyorum mümkün olan tüm zamanlarda onunla bir aktivite organize etmeye çalışırdım. Mutlu bir aile olmak, birlikte paylaşacak bir şeyler bulabilmek değil mi zaten?
Gökkuşağı tadında, rengarenk, mutlu pazarlar...

Sahi nedir gökkuşağı?
Gökkuşağı, güneş ışınlarının yağmur damlalarında veya sis bulutlarında yansıması ve kırılmasıyla meydana gelen ve ışık tayfı renklerinin bir yay şeklinde göründüğü meteorolojik bir olaydır. Gökkuşağında görülen yedi renk; kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, çivit mavisi, menekşedir.

Gökkuşağı kek nasıl yapılır?
Çeşitli renkler ile karıştırdığımız kek harçlarını ayrı ayrı sıkma torbalarına doldurup bir fırın tepsisine gökkuşağı renklerinin sırasıyla sıkarsak ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirirsek kocaman bir gökkuşağı keki elde etmiş oluruz. İstersek kare kare dilimlerek, istersek de üzerine pasta kreması sürüp rulo halinde servis edebiliriz. Çünkü çok incecik bir kek elde etmiş oluyoruz.

Renkli muffin
4 adet yumurta
1.5 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı soda
4 yemek kaşığı yoğurt
250 gr. eritilmiş margarin
2.5 su bardağı un
Çeşitli renklerde gıda boyaları

YAPILIŞI: Yumurtaları çırpıyoruz. İçine vanilya ve toz şeker katıp çırpmaya devam ediyoruz. Margarin, yoğurt ve soda ilave edip çırpıyoruz. Elenmiş un ve kabartma tozunu da ilave edip karıştırıyoruz. Elimizdeki renk adetince kaselere kek harcımızı paylaştırıyoruz. Her bir kasenin içine farklı bir renkte gıda boyası ekliyoruz ve renkli hale getiriyoruz. Ardından muffin kalıbı ya da yağlı kağıtlara her birinden birer kaşık alarak harcı sırasıyla döküyoruz. Önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında pişiriyoruz.

PÜF NOKTASI
Kek hamurlarına kuru malzeme ilave edildikten sonra tahta kaşıkla karıştırılır, çırpılmaz.

Frosting krema
500 gr. pudra şekeri
250 gr. tereyağı
2 yemek kaşığı limon suyu
2 yemek kaşığı süt
1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya

YAPILIŞI: Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı ve pudra şekerinin yarısını krema kıvamına gelene kadar çırpıyoruz. Kalan pudra şekerini limon kabuklarıyla ovuyoruz ve diğer karışıma ilave ediyoruz. Ardından süt, vanilya ve limon suyu ekliyoruz.
Hazırladığımız kremayı sıkma torbasına dolduruyoruz. Gökkuşağı muffinlerimizin üzerine istediğimiz şekilde sıkıyoruz ve pasta süsleriyle süslüyoruz.

PÜF NOKTASI
Sıkma torbasının içine gelişi güzel olacak şekilde sıvı renkli gıda boyalarından azıcık sıkıp üzerine kremayı doldurursanız, sıktığınız zaman çeşitli renklerde çizgi çizgi krema elde etmiş olursunuz.

Gökkuşağı krep
2 su bardağı un
2 adet yumurta
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
Tuz
Az miktarda şeker
Renkli gıda boyaları

YAPILIŞI: Yumurta, un, süt, yağ, tuz ve şekeri çırpıyoruz. Elde ettiğimiz krep hamurunu farklı renkler için eşit kaselere boşaltıyoruz. Her birinin içerisine farklı renk boya ekleyip karıştırıyoruz. Krep tavasını yağlıyoruz ve ısıtıyoruz. Birer kepçe herbirinden alıp sırasıyla tavaya döküp arkalı önlü pişiriyoruz. Krep katlarını istersek çikolata kremasıyla, istersek hazırladığımız krema, istersek de labne peynir sürerek kat kat pasta şeklinde servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Krepleri pişirirken göz göz olduğunu görür görmez çevirmeye hazır olduğunu anlamalıyız. Renkleri cok kaybetmemek için fazla pişirmemeliyiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA