Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Armut dersem çık

Elma dersem çık, armut dersem çıkma sözü çocukluğumuzun favori saklambaç repliğiydi.
Ben bugün saklambaçta bile armut deyince çıkıp tatmak isteyeceğiniz tariflere yer verdim. Armudun iyisini kim yer bilemem ama bugün sizler için hazırladığım armut tatlılarını herkes severek yiyecek; buna eminim.
Armut, doğanın bizlere sunduğu şahane C vitamini deposu meyvelerden birisi.
Her meyvede olduğu gibi armudun kabuğunun da bizler ve çocuklar için birçok konuda faydalı olduğunu söyleyebiliriz ancak armudun sadece kabuğunun faydalarına konsantre olmak doğru değil. Zira armut, bütünüyle bolca lif, vitamin ve mineral içeren bir meyvedir.

BEBEKLER DE SEVİYOR
Armudun ayrıca, hipoalerjik özelliği de vardır ve bu özelliği de bebeklerin ilk tadına baktıkları meyvenin çoğunlukla armut olmasına sebebiyet verir. Bebek mamaları bu sebepten dolayı çoğunlukla armuttan yapılır.
Bugün İdilika'nın mutfağında çok pratik hazırlayabileceğiniz armutlu lezzetlere yer verdim.
Diyet yapanlar için çok uygun bir ara öğün olacak olan armut cipsini mutlaka denemenizi öneriyorum.
Diğer yandan fırında sürpriz armudu, pastaneden aldığım acıbadem kurabiyeleri ve bitter çikolata ile beraber fırınladım ve üzerine elma suyu gezdirdim, çünkü armutların üzerine bir sıvı gezdirmeseydim fırında kuruma ihtimalleri vardı. Vişne suyu ile de denedim, o da nefis olmuştu. Acıbadem kurabiyesi yerine pastanelerde satılan Hindistan cevizli kokolar da fırında armut tatlısının müthiş bir eşlikçisi olabilir diye düşünüyorum.
Bugünkü reçetelerim bu kadar. idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresine göndereceğiniz deneyimlerinizi ve pişirdiğiniz yemeklerin fotoğraflarını merakla bekliyorum.
Mutlu sofralarda buluşabilmemiz dileğiyle...
Sevgi ve selamlarımla...

Armudun iyisi konusu
'Armudun iyisini ayılar yer' atasözü kültürümüze işlemiş, hafızalarımızda yer etmiş bir atasözüdür.
Atalarımız acaba neden böyle bir söz söyleme gereği duymuşlar diye merak ettim.
Bu konu üzerine biraz düşününce, bu atasözünün içindeki kinayeyi tespit etmek güç değil. Armut; meyvesiyle, suyuyla, kabuğuyla o kadar faydalı bir meyve ki, armudun iyisini hepimizin yemesi gerektiğini düşünüyorum.

Armudun faydaları
Armutta kolesterolü kontrol eden ve bağırsak hareketlerini artıran bir lif olan pektin mevcuttur.
Armut suyunun enerji verici özelliği vardır.
Armudun iyisi, olgun olandır. Olgunlaşmış armut, yüksek oranda antioksidan içerir.
100 gr. armut 57 kaloridir.

Armutlu muffin
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
3 adet yumurta
Yarım su bardağı yoğurt
2.5 su bardağı un
2 paket kabartma tozu
1 adet büyük armut
1 yemek kaşığı kuru üzüm
1 yemek kaşığı ceviz

YAPILIŞI: Yumurtaları çırpıyoruz. İçine şeker ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Bir armudun kabuğunu soyup küp küp doğruyoruz. Kuru malzemeler hariç tüm malzemeyi yumurtalı karışıma ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Un ve kabartma tozunu eleyip karışıma ekliyoruz ve tahta kaşıkla karıştırıyoruz. Karışımı yağlanmış muffin kalıplarına döküyoruz ve her birinin üzerine bir armut dilimi koyuyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.
Üzerine pudra şekeri serpip servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Süslediğimiz armut dilimlerinin daha güzel gözükmesi için üzerine çizikler atabiliriz, böylece piştiğinde çizgi çizgi olacaktır.

Armut cipsi
1 adet armut
2 yemek kaşığı pudra şekeri
2 yemek kaşığı tarçın

YAPILIŞI: Bütün armudu bölmeden, mümkün olan en ince şekilde dilimliyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz bir fırın tepsisine aralıklı olacak şekilde diziyoruz. Fırını turbo ayarlıyoruz ve armut dilimlerini 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Piştiklerini anladığımızda fırının kapağını açıp armut dilimlerinin arkalarını çeviriyoruz ve biraz daha pişmelerini bekliyoruz. Armut dilimleri kuruyup çıtır çıtır olana dek pişirmeye devam ediyoruz. Pudra şekeri ve tarçını karıştırıp çıtır armut cipslerinin üzerine eleyip afiyetle yiyoruz.

PÜF NOKTASI
Armut cipslerini istersek bol bol üretip cam kavanozlara doldurup ara öğün ya da atıştırmalık olarak tüketebiliriz.
Ancak o zaman üzerine pudra şekeri ve tarçın elememize gerek yok.

Fırında sürpriz armut
3 adet armut
12 adet acıbadem kurabiyesi
1 paket bitter çikolata
1 çay bardağı elma suyu
Servis etmek için; kaymaklı dondurma

YAPILIŞI: Armutları ortadan ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarıyoruz.Yağlı kağıt serdiğmiz bir fırın tepsisine diziyoruz. Her birinin ortasına iki adet minik acıbadem kurabiyesini parçalıp koyuyoruz. Bitter çikolatayı elimizle küçük parçalar halinde kırıp armutların ortalarına yerleştiriyoruz. Üzerine elma suyunu gezdirip önceden ısıttığımız 150 derecelik fırında pişiriyoruz. Üzerine birer top kaymaklı dondurma ekleyerek servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA