Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Gökten düştü üç elma...

Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda başlığın hakkını verecek üç adet şahane elma reçetesiyle karşınızdayım. Faydaları saymakla bitmez, 100 gramında sadece 52 kalori bulunan, hem mistik, hem mitolojik, pek mübarek olan elma, dünyada en çok tüketilen meyve olmanın haklı gururunu yaşıyor. Elmadan yapılan tatlılar ve kurabiyelerin de bu şöhretten aşağı kalır yanı yok...

YARIM ELMA GÖNÜL ALMA
Tatlı yiyelim tatlı konuşalım atasözümüzden hareketle, birine sunabileceğimiz en şahane ikram bence tatlılar oluyor. Benim bayramlarda pişirmeyi tercih ettiğim bu elmalı baklavalar ve hafif bir tatlı atıştırmalık arayışında olan arkadaşlarıma bir kutu dolusu sunduğum bu nefis elmalı bisküviler ve eksiksiz tüm çocukların büyük aşkı olan elma şekerleri; tam yarım elma gönül alma sözünün hakkını verir cinsten... Umarım bugün bu reçetelerimle gönüllerinizi alabilirim.
Bir varmış bir yokmuş, evvel zaman içinde kalbur saman içinde, ben annemin beşiğini tıngır mıngır sallar iken, memleketin birinde iyiler iyisi bir padişah varmış. Çok istese de çocuğu olmuyormuş, ve buna çok üzülüyormuş.

GÖKTEN ÜÇ ELMA DÜŞMÜŞ
Birgün akıllı bir pir-i fani çıkmış ve 'Bu işin çözümü çok kolay' diyerek ortaya bir tez atmış. Padişaha, 'Öyle bir bahçe yaptırın ki, içinde güller, çiçekler, havuzlar olsun' demiş.
Padişah fazlasını yaptırmış tabii. Ama gel gelelim ne evlat var, ne de bir müjdeli haber.
Bu duruma çok üzülen padişah, bahçeden her geçişinde kederleniyormuş. Padişahın eşi bir gün yine bahçede gezerken elma ağacı dile gelmiş, 'Benim filizlerimden al dik. Birgün sana elma verir. Yarısını sen ye, yarısını da padişaha yedir' demiş. Filiz dikilmiş hemen, ardından ağaç olmuş. Yedi yıl sonra bir elma vermiş. Hemen yarısını kendi, diğer yarısını da padişaha yedirmiş. Nur topu gibi bir çocukları olmuş... Kurulmuş meydan, çalmış davullar. 40 gün 40 gece eğlence. Gökten üç elma düşmüş... Kimin ne muradı varsa onun başına...

Neden elma yemeliyiz?
Sapasağlam dişler için.
Diyabete yakalanma riskimizi azaltmak için.
Kolesterolümüzü düşürmek için.
Zayıflamak için.

Elmalı baklava
20 adet baklavalık yufka
1 kase eritilmiş tereyağı ve sıvı yağ karışımı
Yarım su bardağı dövülmüş ceviz
ELMA MARMELADI İÇİN:
3 adet elma
1 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı tarçın

YAPILIŞI: Elmaların kabuklarını soyup rendeliyoruz. Şekerle birlikte kısık ateşte pişiriyoruz. Piştiğine emin olduktan sonra tarçın ilave edip karıştırıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Baklava yufkasını seriyoruz, üzerine yağ karışımını sürüyoruz ve bir kat daha seriyoruz, üzerine elma marmeladını sürüp ceviz serpiştiriyoruz. İstediğimiz şekilde kapatıyoruz. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Kaymak ya da kaymaklı dondurma ile servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Elmalı baklavayı gül şeklinde sunmak istiyorsanız, sararken yufkaların kurumamasına dikkat edin. Bunun için üzerlerine nemli bir bez serebilirsiniz.

Elmalı yulaflı bisküvi
3 adet elma
4 yemek kaşığı esmer şeker
Yarım su bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta
1/3 su bardağı kepekli un
1/2 su bardağı yulaf ezmesi
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı Hindistan cevizi rendesi
1 adet limonun suyu
1/2 su bardağı dövülmüş fındık

YAPILIŞI: Öncelikle elmaların kabuklarını soyup küp küp doğruyoruz ve diriliğini çok kaybetmeyecek şekilde haşlıyoruz. Yumurtaları çırpıyoruz ve şeker ilavesiyle çırpmaya devam ediyoruz. Diğer malzemelerle birlikte hepsini birleştiriyoruz. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine bir kaşık yardımı ile bisküvi hamurunu döküyoruz ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Pişince biraz ılımasını bekliyor ve bir bardak süt ile afiyetle yiyoruz.

Evde elma şekeri
1 su bardağı vişne şurubu
2 su bardağı toz şeker
1-2 damla limon suyu
5 adet elma

YAPILIŞI: Vişne şurubunu ve şekeri kaynamaya bırakıyoruz. 20 dakika kadar orta dereceli ateşte kaynattığımız şurup hafif ılıyınca çöp şiş veya dondurma çubuğu batırdığımız elmaları şuruba batırıp kırmızı hale getiriyoruz. Üzerinde oluşan tabaka donduğu zaman tekrar batırıp çıkarıyoruz. Böylece daha kalıcı bir renk elde etmiş oluyoruz. Bir saat dinlendirdikten sonra servise hazır oluyor.

PÜF NOKTASI
Vişne şurubu, vişne ile şekerin kaynatılıp ezilmesinden oluşuyor. İsterseniz içine bir miktar kırmızı gıda boyası ekleyebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA