Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

En pembe aşk sofrası

Herkese merhabalar, İdilika' nın Mutfağı son bir haftadır adeta pespembe renklerle donatılmıştı. Sevgililer Günü haftası olması sebebiyle çeşit çeşit pastalar, kurabiyeler ürettik ve sonunda o meşhur aşk gününe geldik.

30 DAKİKADA SEVGİLİYE SÜRPRİZ
Eğer siz de Sevgililer Günü'nü önemsiyor ve sevgilinize pratik sürpriz bir sofra hazırlamak istiyorsanız, işte size 30-40 dakika içerisinde hazırlayabileceğiniz pespembe romantik ve şirin bir sofra...
Elma şekeri çok tatlı, çok çocuksu, pek şirin bir şekerdir. Ben de bu düşünce ile dolapta bana gülümseyen portakallardan şeker yapabilir miyim diye düşündüm ve bu portakal şekerlerini ürettim. Ben çubuk takmadım ancak siz öyle de sunabilirsiniz.

VİŞNELİ PİLAV MI OLUR CANIM!
Vallahi öyle güzel oluyor ki! Pilav ile vişne kompostosunu beraber tüketmeyi çok seven bir millet olduğumuza göre neden vişne aroması olan bir pilav yapmayalım diye düşündüm ve kime denettiysem çok beğendi. Pembe renkli bir yemek elde etmek için illa ki pancar suyu kullanmamıza gerek yokmuş...

SEVGİNİN HANGİ DİLİNİ KONUŞUYORUZ?
Sevgililer Günü'nün ya da aşk temalı diğer tüm konuların neden kırmızı kalpler ve pembe güllerle ile özdeşleştirildiğini bilmiyorum ama bugünün romantizmle bir ilgisi olduğu kesin.
Romantizmi mum ışığında ve kırmızı gül yapraklarıyla bezenmiş bir sofrada baş başa yemek yemek olarak algılayan biri ile böyle özel günlere alerji duyan zihniyetin yaşayacağı aşk krizleri, yine Sevgililer Günü'nün gündemini oluşturan bir diğer konu. 'Sevginin 5 Dili' diye bir kitap okumuştum. Kitap, insanların sevmesevilme algılarını kategorize ediyordu. Mesela bir kişi kendisine hizmet edildiği zaman sevildiğini hissederken, diğeri 'Seni seviyorum' cümlesini sıklıkla duymaya ihtiyaç duyarmış.
Bir grup insan özel günlere çok önem verirmiş; mesela doğum günü, evlilik yıldönümü, Sevgililer Günü'nden bir tanesini bile karşı taraf unutmuş olursa, ağzı ile kuş tutsa dahi sevdiğini ikna edemezmiş. Bir grup insan hayatı paylaşabildiği oranda, olduğu gibi kabul edilebildiği oranda sevildiğini hissedermiş. İtiraf etmeliyim; ben kendimi bu gruba yakın buldum.
Bence sevmek, hayatı paylaşmak ve birbirine iyi gelmektir. Böyle bir günde siz okuyucularımıza soruyorum; acaba sevgiliniz, sevginin hangi dilinden anlıyor, siz hangi dili konuşuyorsunuz?
Bugünkü reçetelerim bu kadar. Sofralarınızın fotoğraflarını ve deneyimlerinizi idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresine göndermeyi unutmayın. Mutlu sofralarda buluşabilmemiz dileği ile; aşkla kalın...

Vişneli pilav
1 çay bardağı pirinç
30 adet vişne tanesi
1 çay bardağı vişne suyu
1 çay bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı şeker
Tuz
1 adet ince kıyılmış taze soğan
1 kase dolusu rendelenmiş eski kaşar ya da parmesan peyniri

YAPILIŞI: Öncelikle 30 adet vişneyi bir su bardağı su ile kaynatıp bir vişne suyu elde ediyoruz. Pirinci ılık tuzlu suda ıslatıyoruz. Tencerede yağı eritiyoruz. Pirinçleri kavuruyoruz.
Sıcak su, vişne suyu, şeker ve tuz ekliyoruz. Ocağın altını kısıyoruz. Pilav piştikten sonra üzerini incecik kıyılmış taze soğan ve rendelenmiş eski kaşar ya da parmesan peyniri ile süslüyoruz.

PÜF NOKTASI
İsterseniz vişneli pilavı risotto tarzında pişirebilirsiniz, o zaman yapmanız gereken arborio pirinç almak ve suyunu azar azar yedirerek eklemek olacaktır. En sonunda bir paket çiğ krema ekleyip çektirerek enfes bir vişneli risotto elde edilebilir.

Portakal şekeri
Yarım su bardağı toz şeker
1 küçük parça lohusa şekeri
1 su bardağı su

PÜF NOKTASI
Aynı ölçülerle elma şekeri yapabilir, çubuklara takıp sevgilinize hediye edebilirsiniz.

YAPILIŞI: Portakallar yarım su bardağı toz şekerle 15 dakika kaynatılıyor. Ardından yarım limon suyu ilave edilerek şerbet koyulaştırılıyor. Portakallar soyulup buzluğa atılıyor ve donması sağlanıyor. Buzluktan çıkan portakallar şekerin içinde yuvarlanıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye aktarılıyor ve oda sıcaklığında en az bir saat soğumaya bırakılıyor.

Pancarlı püre yatağında kekikli tavuk bonfile
PATATES PÜRESİ İÇİN:
4 adet patates
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
1 adet pancar
Tuz

KEKİKLİ TAVUK BONFİLE İÇİN :
4 adet kemiksiz tavuk bonfile
1 yemek kaşığı kekik
Zeytinyağı
2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı süt
Tuz

YAPILIŞI: Püreyi hazırlamak için; patatesleri haşlayıp rendeliyoruz. Haşlanmış pancarı da rendeliyoruz. Diğer malzemelerle karıştırıp hepsini eziyoruz. Tavuğu için; bütün malzemeyi karıştırıp tavukları iki saat sosun içinde dinlendiriyoruz. Ardından çıkartıp ızgara ediyoruz. Pancarlı patates püresi yatağında servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA