Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Kızlarla ucuza dizi keyfi

Dün akşam kızlarla benim evde, başrollerini Fahriye Evcen ve Engin Akyürek'in paylaştığı atv'nin meşhur dizisi 'Ölene Kadar'ı izlemek üzere toplanmıştık. Dizilerle hiç alakası olmayan bendeniz İdilika, 'Selvi' ve 'Dağhan'ın arasındaki aşka hayran kaldığım için 'Ölene Kadar'ı hiç kaçırmamaya çalışıyor ve kızlarla birlikte yayınlandığı akşamları adeta bir etkinliğe çeviriyorum.

EKONOMİK DİZİ MÖNÜSÜ
Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda dün akşam bizim kızlara alelacele ve üç kuruşa evdeki malzemelerle hazırladığım son derece basit ancak dizi izlerken keyifle atıştırmalık bir mönü var. Parmak tavuk kızartmayı ya da fırınlamayı hepimiz biliriz ama bakalım benim evdeki Hindistan cevizi rendesi ile hazırladığım bu çıtır tavukları siz de kızlar kadar beğenecek misiniz?

PATATASLERİ SOSLA, KEYFİ KATLA
Patatesin ev sevdiğim hali bu olsa gerek. İspanya'nın meşhur atıştırma geleneği olan bazen parmak parmak, bazen de küp küp karşımıza çıkan bu son derece çıtır patatesler, tam isminin hakkını veriyor doğrusu; patatas bravas. 'Bravo patatesler' dercesine patateslerin çıtırlığını ve lezzetini alkışlatıyor yiyenlere. Patatas bravasın en yakın arkadaşı şüphesiz daimi eşlikçisi aioli sos oluyor. Bu bir çeşit dip sos esasen. Ben de sevenleri ayırmayalım diye düşündüm ve bu karnesi bravolar ile dolu patatesleri, aioli sos ile beraber servis ettim. Aioli; yabancı bir terim olmakla birlikte genel olarak sarımsak, zeytinyağı, yumurta sarısı ve baharatlarla yapılan bir sos çeşididir. İçerisine konan farklı baharatlar ve malzemelerle (mayonez, hardal, limon vb.) çok sayıda çeşidi yapılabilir.

PATLAMIŞ MISIRIN EN NEŞELİ HALİ
Eveeeet, şimdi gelelim sinema film ve dizi gecelerimizin vazgeçilmesi patlamış mısırlara... Bazen sade, bazen baharatlı, bazen İtalyan stili fesleğenli, bazen çikolatalı, ballı, bazen de karamelli yapıyorum ben bu çıtırdatma harikası minişleri. Dün akşam kuradan bizim kızlar için karamelli olanı çıktı ve hemen şimdi size anlatıyorum; karamelli patlamış mısır nasıl yapılıyormuş bilin diye... Bugünlük benden bu kadar... Ben dizi başlarken yemekleri yapmaya başladım, hep beraber yedik. Arada bir sürü hikayeler, soframıza sır dolu dedikodular yükledik, kova kova karamelli patlamış mısırları hem de iki tur döndürerek tükettik. Ancak 'Ölene Kadar' hâlâ devam ediyordu. Bir türlü bitmiyordu. Bütün bir akşamı kaplar derecede uzun dizileri çeken onlarca dizi emekçisini buradan naçizane tebrik etmek isterim. Şimdilik gidiyorum. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

Patates bravas
1 kase dolusu bebek patates
Tuz
Ayçiçek yağı
AİOLİ SOS İÇİN
1 adet yumurta
2 kahve fincanı hardal
2 diş sarımsak
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı ayçiçek yağı
Tuz
Karabiber

YAPILIŞI: Bebek patatesleri kabuklarını iyice yıkadıktan sonra kabukları ile haşlayın. Haşlanan patatesleri ortadan ikiye bölerek tuzlayıp çıtır çıtır olana dek kızartın.
SOS İÇİN: Sarımsağı ezip yumurta ve hardalla iyice karıştırın. Zeytinyağı ve ayçiçek yağını ilave edip kuvvetli bir şekilde mayonez kıvamına gelene kadar çırpın. Tuz ve karabiber ilave edip balıkların yanında servis yapın.
Not: Ben aioli sosun içine br miktar maydanozu minik minik doğrayıp ilave ediyorum, çok yakıştığını düşünüyorum. Patateslerin üzerine isterseniz sevdiğiniz bir çeşit domates sos dökerek de servis edebilirsiniz.

Karamelli patlamış mısır
Yarım su bardağı mısır
Yarım su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı tereyağı

YAPILIŞI:
Mısır tanelerini kısık ateşte hafif kavuruyoruz. Ardından kapağını kapatıp patlamalarını bekliyoruz. Arada bir tavayı sallamayı ihmal etmiyoruz Patlayan mısırları derin bir kaseye alıyoruz. Aynı tavanın içine toz şekeri ekleyip altını kısıyoruz. Şekerin erimesini bekliyoruz. Eriyince tereyağını ekliyoruz. Karameli patlamış mısırların üzerine döküp hepsini harmanlıyoruz. Çıtır çıtır afiyetle yiyoruz.

PÜF NOKTA
İdilika'nın en sevdiği karamel, esasen tam da böyle değil. Madem yeri geldi, hemen yazayım. Erimiş karamelin üzerine tereyağı yerine bir paket çiğ krema eklerseniz ve hızlı hızlı karıştırırsanız kehribar rengi müthiş bir karameliniz olur.

Hindistan cevizli çıtır tavuk
4 dilim tavuk göğsü
1 yemek kaşığı köri
1 yemek kaşığı tam buğday unu
1 adet yumurta
3 yemek kaşığı Hindistan cevizi rendesi
Tuz
Limon

YAPILIŞI: Tavukları şerit şerit doğruyoruz tuz ve köri ile karıştırıp bekletiyoruz. Yumurtaları çırpıyoruz. Tavukları önce una, sonra çırpılmış yumurtaya ardından Hindistan cevizi rendesine buluyoruz. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine diziyoruz ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında çıtır çıtır olana dek pişiriyoruz. Çıkarınca üzerine limon sıkıp servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Limon isterseniz hiç sıkmayabilirsiniz. Biz daimi diyette olduğumuz için ben kızartmadım. Fırınladım; siz elbette çıtır çıtır kızartabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA