Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Uygun bütçeli çay saati

Herkese merhabalar... Saat 16.00 ile 17.00 arasında konu komşuyu çağırıp çayı demlemeyi, yanında çay saatine yakışır lezzetler ile keyif yapmayı hangimiz sevmeyiz? İdilika'nın Mutfağı'nda bugün tam da bu saatlere yakışacak enfes tariflere yer veriyorum. Hem gösterişli, hem de kullanılan malzemeler bakımından cebinizi yakmayacak, çay saatleri ve altın günleri için ideal üç ayrı tarifim var. Ben yaptım, hep beraber yedik, çayları içtik. Şimdi sıra sizde...

KÖZ PATLICAN SÜRPRİZİ
Poğaçanın içine köz patlıcan koyma fikrini tamamen Sefarad Yahudileri'nin mutfak kültüründen aldım diyebilirim. Onların Borekitas isimli bir köz patlıcanlı poğaçaları var. Ancak onlar içine sadece eski kaşar koyuyorlar ve poğaçanın hamuru da mayalı değil; un, su, tuz ve yağdan oluşuyor. Ne zaman denk gelsem köz patlıcanlı Borekitas'a bayılırdım. Ben de bu fikirden yola çıkarak; mayalı, pofidik ve köz patlıcanlı poğaçalar ürettim.
Vallahi nefis oldu...

RENGARENK BÖREKLER
Bu böreğin görüntüsü o kadar güzel oluyor ki, içine istediğiniz dört malzemeyi koyabilirsiniz. Ben en renkli olanları seçmeye çalıştım. Dört rulo değil üç rulo şeklinde daha üçgen olacak şekilde de dilimleyebilirsiniz. Hayal gücü size kalmış. Herkesin merak edip tarifini soracağına eminim.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah. com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

KÖZ PATLICANLI POĞAÇA

3 su bardağı un
40 gr. yaş maya
2 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 şişe soda

İç harcı için :
2 adet közlenmiş patlıcan
1 adet soğan
Yarım demet dereotu
50 gr. ufalanmış beyaz peynir
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber

Üzeri için :
1 adet yumurtanın sarısı

Yapılışı: Yaş mayayı iki yemek kaşığı ılık suda eritiyoruz. Unu bir kaba eliyoruz. Şeker ve tuzu ilave ediyoruz. Ortasında bir çukur oluşturuyoruz. Maya, süt, zeytinyağı ve sodayı ekleyip yoğuruyoruz. Üzerini nemli bir bezle örtüp hamuru yarım saat dinlendiriyoruz. İç harcı için; soğanın kabuğunu soyup kıyıyoruz. Közlenmiş patlıcanların kabuğunu soyup küçük parçalar şeklinde kesiyoruz. Dereotunu incecik doğruyoruz. Zeytinyağının içinde soğanı ve patlıcanı beş dakika kavuruyoruz. Ocaktan alınca, ufalanmış beyaz peynir, dereotu, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırıyoruz. Hamurdan parçalar koparıyoruz ve elimizde yuvarlayıp açıyoruz. Ortalarına patlıcanlı iç harçtan paylaştırıyoruz. Hamuru yuvarlayıp kapatıyoruz. Poğaçaları yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz. Oda ısısında bir saat bekletiyoruz. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 40 dakika pişiriyoruz.

PÜF NOKTASI
Patlıcanı közleme imkanınız yok ise küp küp doğrayıp soğan biber ve salça ile kavurarak da iç harcı hazırlayabilirsiniz.

GÖKKUŞAĞI BÖREĞİ

4 adet havuç
3 adet yufka
300 gr. kıyma
2 adet soğan
2 adet patates
250 gr. ıspanak yaprağı
2 su bardağı süt
Sıvı yağ
3 çorba kaşığı tuz
2 çorba kaşığı kırmızıbiber

Yapılışı: Öncelikle dört ayrı işlem yapıyoruz. İlk olarak bir çorba kaşığı sıvı yağı alıyoruz. Ispanağı ilave edip kavuruyoruz. Ardından başka yerde havuçları rendenin iri tarafı ile rendeliyoruz. Başka bir tavada soğan ve kıymayı kavuruyoruz. Ayrı bir yerde patatesi haşlayıp rendeliyoruz. Düz ve temiz bir zemine yufkayı seriyoruz. Derin bir kapta iki su bardağı süt ve yarım su bardağı sıvı yağı karıştırıyoruz. Hazırladığımız bu karışımdan yeterli miktarda yufkanın üzerine bir kaşık yardımıyle serpiyoruz. Havucu üzerine yayıyoruz. Rulo şeklinde sarıyoruz. Diğer malzemelere de ayrı ayrı bu işlemi uyguluyoruz. Sonra bir yufka alıyoruz ve dört adet ruloyu iki altta iki üstte olacak şekilde yerleştirip hepsini kapsayacak şekilde büyük bir rulo yapıyoruz. Dilim dilim kesip yan yatırıyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.

PORTAKALLI BAR

Tabanı İçin :
120-130 gr. oda sıcaklığında tereyağ
1/3 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı un

Üst Katı İçin:
1/2 su bardağı portakal suyu
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
2 adet yumurta
1 su bardağı şeker
2-2.5 yemek kaşığı un

Yapılışı: Tereyağ, pudra şekeri ve unu derin bir kapta yoğuruyoruz. Yağlı kağıt serilmiş kare borcama elimizle bastırarak eşit kalınlıkta olacak şekilde yayıyoruz. 170 derece önceden ısıtılmış fırında 13-14 dakika pişiriyoruz. Tabanı pişirirken derin bir kapta yumurta ve şekeri iyice çırpıyoruz. Üstüne portakal suyu, kabuğu ve unu ekleyip iyice çırpıyoruz. Fırından tabanını çıkarıp üstüne portakallı sosu döküyoruz ve fırının ısısını 140 dereceye düşürüp 20 dakika daha pişiriyoruz. Fırından çıkarıp oda sıcaklığına gelince buzdolabına alıyoruz. Toz Antep fıstığı ile süslüyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA