Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Şirince’den şirin tarifler

Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda bozulmamış tarihi dokusu, yemyeşil doğası, dünya şirini insanları ve organik yemekleriyle ilk ayak basışta kendine aşık eden, şirinlik muskası bir köy olan Şirince'ye konuk oluyoruz. Şirince; İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı şirin mi şirin bir köy. Tarihi Rum evleri ve Arnavut kaldırımlı daracık sokakları ile Şirince zamanda ve lezzette yolculuk yapmak isteyenlerin uğrak yeri olmayı başarmış ve hali hazırda orijinal yapısında en ufak bir bozulma meydana gelmemiş. Gördüğüm en natürel turistik köy. Şirince'deki pusulamız Nişanyan Otel ve dünyalar tatlısı sahibesi Müjde Tönbekici. Müjde Hanım bizlere öyle güzel sofralar hazırladı, bizi öyle naif bir şekilde ağırladı ki; ilk fırsatta tekrar tekrar bu gönül dostu hanımefendinin misafiri olmak için can atıyorum.

PRATİK VE KÖY KOKULU YEMEKLER
Sevgili Müjde Tönbekici'nin sofrasında tadına baktığım ve tadına doyamadığım, tamamen mevsim sebzeleri ve köy tavuğundan yapılan köy güveci ve kemik suyuyla pişmiş köy eriştesinin tarifini öğrendim. Sizlerle paylaşıyorum. Sizler de evlerinizde kolaylıkla bu pratik ve doğal köy kokulu yemekleri yapabilirsiniz. Bugünlük benden bu kadar diyorum. Yemenimle, görür görmez kafama taktığım papatyadan yapılan tacımla ve basma elbisemle, şahane anılar ile damak hafızamı zorlayacak lezzette güzelliklerle, mis gibi dağ kekiği ve biberiye kokularıyla ayrılıyor, Müjde Hanımefendi'ye gönül dolusu sevgilerimle teşekkür ediyorum. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

KÖY GÜVECİ

2 adet havuç
2 adet kabak
2 adet patlıcan
2 adet patates
10 adet mantar
8 adet Brüksel lahanası
3 adet soğan
1 kg. kemiksiz tavuk kalça
1 demet taze soğan
2 su bardağı yazdan kalma hazırlanmış şişe domates (eğer yoksa yarım kg. domates rendelenebilir)
YAPILIŞI: Sebzeleri iri iri doğruyoruz ve tavuklarla birlikte zeytinyağına hepsini çiğ olarak atıp biraz kavuruyoruz. Üzerine yazdan kalma domates sosunu döküp iki su bardağı kaynar su ekliyoruz. Tam bu aşamada üzerine halka halka dilimlediğimiz bir adet domatesi ve iri iri doğradığımız taze soğanı ekliyoruz. Tuz, karabiber, kekik ve iki adet defne yaprağını ekleyip kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra ise mum ateşinde yaklaşık 40-45 dakika pişiriyoruz. Üzerine biraz daha zeytinyağı gezdirerek bu sefer, önceden ısıtılmış fırına ağzı açık şekilde atıp nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz.

GÜVEÇTE PİŞİRME YÖNTEMİ

Güveç, kendine has lezzetiyle yemeklerin pişirildiği özel bir killi topraktan yapılan pişirme kabıdır. Bazı yörelerde yaygın şekilde kullanıldığını ve üretildiğini gördüğümüz güveçler, yemeğe verdikleri lezzetle en özel sofralarda tercih edilmeye devam ediliyor. Güveçte her türlü beyaz ve kırmızı et yemeklerini, bakliyat türlerini, sebze yemeklerini ve türlüleri pişirebilirsiniz. Topraktan imal edildikleri için, yemeklerin lezzetine o topraksı dokuları işler. Çoğunlukla mum ateşinde pişen güveç yemeklerini, zamanı olan tüm mutfak dostu okuyucularıma tavsiye ediyorum.

KÖY ERİŞTESİ

2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı tereyağı
500 gr. köy eriştesi
1 avuç kurutulmuş domates
1 su bardağı kemik, et ya da tavuk suyu
Tuz
YAPILIŞI: Tereyağı ve zeytinyağını eritiyoruz. Köy eriştelerini ilave edip kavuruyoruz. Minik minik doğradığımız kurutulmuş domatesleri de ilave ediyoruz. Üzerine kemik suyunu döküp üzerini geçecek kadar kaynar su ile tamamlıyoruz. Tuzunu ilave edip kısık ateşte pişiriyoruz

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA