Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Yarım saatte üç lezzet

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün çok pratik ve lezzetli üç tarif ile karşınızdayım.
İlki Afyonkarahisar'a ait pırasa musakkası. Patlıcan ile yapmaya alışık olduğumuz musakkayı, bir de pırasa ve nohut ile denedim.
Afyon usulü musakkaya, deyim yerindeyse bayıldım ve hazır pırasa hâlâ tezgahlarda bulunabiliyorken bu tarifi sizlerle paylaşmak istedim. Bütün sofrayı hazırlamam yarım saatimi aldı, misafirlerim de şaşırdı. Artık iddia konusu oluyor; arkadaşlarım ben yemek yaparken dakika tutuyorlar. Koştur koştur 30-35 dakika içerisinde hakikaten bu yemekleri hazırlıyorum.
Ee çalışan hanımlarımız da eve gelir gelmez, alelacele harikalar yaratmıyorlar mı?

BİZİM USUL CACIK
Bilenler bilir, ben Egeli'yimdir. Hemen hemen tüm arkadaşlarımın benden istediği, bizim usul cacık olan cacikinin tarifini veriyorum. Bence musakkaya en çok yakışan lezzet cacıktır. Cacıki biraz Girit işi aslında, normal cacıktan farkı; yaparken salatalığın suyunu sıktığımız için kıvamının çok çok koyu olması. Ancak söz konusu musakka olunca; hem meze, hem kahvaltılık ezme, hem de cacık niyetine tercih edilen cacıkinin yerini hiçbir şey tutmuyor.

AROMATİK SÜTLÜ TATLILAR
Bugün son anda aklıma sütlü tatlı yapmak geldi. Normal muhallebi yapar gibi tencereyi elime aldım. Bir anda aklıma gelen incir ve portakaldı; siz tabii ki çeşitlendirebilirsiniz.
Aroması inanılmaz güzel oldu. Yerken de ağıza çıt çıt portakal kabukları geliyor.
Zaten ben oldum olası portakallı tatlıları çok severim. Şeker ne kadar fazla olursa olsun; ne portakal şekerlemelerinde ne de portakal reçellerinde, bir türlü o portakal aromasını bastıramıyor. Portakalın ve diğer tüm narenciyelerin nev-i şahsına münhasır aromalarını, tatlı ve yemeklerde çok iştah açıcı ve lezzetli buluyorum.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

PIRASA MUSAKKA

1 kg. pırasa
2 adet kuru soğan
500 gr. dana kıyma
2 yemek kaşığı domates salçası
1.5 su bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı sıcak su
Karabiber
Pul biber
Kimyon
Tuz
1 kase kurutulmuş domates
YAPILIŞI: Öncelikle soğanları minicik doğrayıp sote ediyoruz. Pembeleşince kıymayı da ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Üzerine haşlanmış nohut, tuz, karabiber, kimyon ve pul biber ekleyip iyice pişirmeye devam ediyoruz. Diğer yandan sıvı yağın kalan kısmında pırasaları sote ediyoruz ve salça ve baharatlarla kavurmaya devam ediyoruz. Yuvarlak cam bir kaba önce, önceden kurutulmuş sıcak suda yumuşamış domatesleri dizip ardından kıymalı harcı bastırıp en son olarak da pırasalı harcı koyuyoruz. Daha sonra ters çevirerek servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Arzu ederseniz hepsini beraber 10 dakika kadar fırınlayıp pişirebilirsiniz.

CACIKİ

2 orta boy salatalık
2 diş sarımsak
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı sirke
3 su bardağı süzme yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım limon kabuğu rendesi
YAPILIŞI: Salatalıkları soyup rendenin ince kısmıyla rendeliyoruz. Tuz serpip sıkıyoruz ve suyunu süzüyoruz. Diğer malzemeyi bir kasede iyice çırpıyoruz. Salatalıkları ekleyip karıştırıyoruz. Zeytinyağı ve nane ile servis ediyoruz.

KURU MEYVELİ TATLI

1 lt. süt
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
Çeyrek su bardağı kuru incir
1 paket vanilya
Çeyrek su bardağı portakal kabuğu
Çekilmiş Antep fıstığı, file Antep fıstığı ya da badem
YAPILIŞI: Bütün malzemeyi bir tencereye koyup pişiriyoruz. Portakal kabuklarını kaynar suda haşlıyoruz ve minik minik doğruyoruz. İncirleri de doğruyoruz. Pişen muhallebinin içine kuru incir ve portakalları ilave edip kaselere paylaştırıyoruz. Son olarak Antep fıstığı ile süslüyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA