Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Çıkar sofraya şu baklayı

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün tam da bahar ruhuna uygun baklalı tarifler veriyorum. Tamamıyla Ege ve Akdeniz kokan bir besin olan bakla, şifalı ve faydalı gıdaların başında geliyor. Düşük kalorili olması, kalp sağlığını koruması, vitamin ve mineral bakımından zengin olmasından dolayı sofralarımızda göz bebeğimiz olması gereken bir sebzedir bakla. Taze bakla olarak tüketilebileceği gibi, taze bakla tanelerinin kurutularak kuru bakla olarak da satışa sunulması da bakla yemeklerinin çeşitliliğini artırmıştır. Yeşil olan taze baklanın enfes zeytinyağlı yemeği olur ve yanında olmazsa olmaz arkadaşı sarımsaklı yoğurttur. Ayrıca kuru baklayı da en çok fava olarak tüketiriz; İtalyan mutfağında favadan çorbası bile yapılır. Yine Türk mutfağında taze bakladan da çorba yapan mutfak kültürleri bulunuyor. Eski Roma ve Yunan dönemlerinden beri yetiştirilen efsanevi sebze baklanın hemen her dönemde, mutfak kültürlerinde bir şekilde yeri olmuştur.

BESLEYİCİ ÖZELLİĞİ

Besin değeri bakımından zengin olduğunu söylediğim bakla hangi değerlere sahiptir, onu da açıklayalım. Karbonhidrat ve lif içeren bakla, aynı zamanda A, B, B2 ve C vitaminleri barındırıyor. Bakla, aynı zamanda çok güçlü bir protein kaynağı. Kırmızı et ya da tavuk tüketemeyenler için, bitkisel protein kaynağı ve vejeteryanlar için de oldukça sağlıklı bir seçenektir. Bitkisel proteinin yanında, besin lifi de içeren bakla, sindirim siteminin daha düzenli çalışmasına yardımcı olur ve bağırsak faaliyetlerini düzenler. Ayrıca baklanın içinde bulunan lif, kilo vermeye de yardımcıdır. Bir kase pişmiş bakla yaklaşık 187 kalori civarındadır. Ben bugün sizlere, öncelikle iç baklalı enginar tarifi verdim. Özellikle Girit göçmenleri kuça adını verdikleri baklayı, enginar ile beraber tüketmeye bayılır. Diğer yandan Tokat yöresine ait baklalı yaprak sarma tarifi verdim ki, tadına doyum olmaz. Yani baklalı iç, dolmaya bu kadar mı yakışır; ancak deneyince anlayabilirsiniz. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

BAKLA ÜZERİNE KISA KISA

Girit'in yerlileri baklayı sabah yanında zeytin ve sarımsak ile beraber çiğ olarak tüketirler.
'Çıkar ağzından şu baklayı' deyimi lafı eveleyip geveleyenler için söylenmiştir.
Bakla hem çok besleyici, hem kilo vermeye yardımcı, aynı zamanda da iştah açıcıdır.
Favizm hastalığı riski olanlar için ise zararlıdır.

BAKLALI SARMA

1 su bardağı bakla
Salamura yaprak
1 su bardağı ince bulgur
3 adet kuru soğan
1 demet maydanoz, dereotu
2 yemek kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı karabiber
3 yemek kaşığı biber salçası
1 adet soğan
Sıvı yağ

YAPILIŞI: Öncelikle baklayı bir gece önceden ıslatıyoruz. Ertesi gün kabuklarını soyarak minik minik doğruyoruz. İncecik doğranmış soğan, bulgur, bakla, salça, nane, maydanoz, dereotu, pul biber ve karabiberi karıştırıyoruz. Salamura yaprakların her birinin içine bir tatlı kaşığı iç harçtan koyarak sarıyoruz. Ayrıca bir adet soğan ve dört büyük domatesi rendeleyip tuz, karabiber ve sarımsak ekleyip dolmaların üzerine döküyoruz.

PÜF NOKTASI
İç harcı yarım saat kadar bekletirseniz bulgur iyice ıslanır, iç harcınız daha homojen bir karışım olur

İÇ BAKLALI ENGİNAR

6 adet çanak enginar
Yarım kg. iç bakla
2 adet limon
Tuz
Zeytinyağı
1 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı un
Dereotu

YAPILIŞI: Enginar çanaklarını limonlu suda bekletiyoruz. Ardından enginarları iç kısımları alta gelecek şekilde tencereye diziyoruz. Üzerine doğradığımız soğanları, zeytinyağını, tuzu ve şekeri koyup un serpiyoruz. Enginarların üzerini geçecek kadar sıcak su ilave ediyoruz. Kısık ateşte pişiriyoruz. Diğer yandan baklaları haşlayıp kabuklarını soyuyoruz. Enginarlar pişince baklaları da içine atıp 15 dakika daha pişiriyoruz. Servis tabağına enginarı ters çevirip üzerine baklaları dizerek dereotu ile süsleyip servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
İsterseniz arpacık soğan kullanabilirsiniz.

ZEYTİNYAĞLI TAZE BAKLA

1 kg. taze bakla
1 demet taze soğan
Unlu, limonlu su
Zeytinyağı
Tuz
Üzeri için sarımsaklı yoğurt

YAPILIŞI: Taze baklaları küp küp doğrayıp, bir limonu dörde bölerek bir kaşık un ile hazırladığımız unlu limonlu suyun içine atıyoruz. Taze soğanları minik minik doğruyoruz ve tencerenin dibine biraz zeytinyağı ve üzerine soğanları diziyoruz. Ardından unlu limonlu suyun içinden kevgirle aldığımız baklaları serpiyoruz. Tuz ilave edip kapağını kapatıp mum ateşinde pişiriyoruz. Pişince bol dereotu ve sarımsaklı yoğurt ile servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA