Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Çeşme’deki mutlu pizzalar

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün sizi tatlı mı tatlı bir aile ile tanıştırıyorum. Damla ve Emre Kolburan çifti, birgün karar verip tası tarağı toplayarak İstanbul'dan Çeşme Reisdere köyüne taşınmışlar. Bir gün köy içinde Rumlar'dan kalma 200 yıllık taş binayı görünce hayran kalmış, hep hayal ettikleri lokal pizzacıyı açmaya karar vermişler.
Pizzacının ismi Kolburanos. Üstüne basa basa söylüyorum, bugüne kadar yediğim en iyi pizza. İncecik hamuru, yerel malzemelerle yakalanmış lezzet ahenginin üzerine bir de sahiplerinin tatlılığı eklenince, ben de attım kendimi odun fırının önüne.
Başladım Emre Şef'ten, bu müthiş pizzalarının sırlarını öğrenmeye. Pırasalı, karamelize soğanlı, kokoreçli enfes ötesi pizzalar arasından ben sucuklu olanı seçtim ve sizler için pişirdim.

YOKSUL İTALYANLAR'IN YİYECEĞİ
Pizza; Latince'de ezmek, öğütmek anlamına gelen pinsere fiilinden geliyor esasen. Pizza, aslında mozzarella peyniri ve domatesin muhteşem birlikteliğiyle, yoksul İtalyan halkının vazgeçilmez lezzeti olarak yüzyıllarca tüketilmiş. Dünya çapında bir üne kavuşmasının hikayesi ise, 1889 yılında Kraliçe Margherita'nın mozzarella peyniri, domates ve fesleğen ile süslenmiş pizzayı tatması ile başlamış. Bu tarihe kadar yoksul halk tarafından tüketilen pizza, kraliçenin kendisine sunulan pizzayı beğenip aşçı Esposito'ya bir teşekkür mektubu göndermesi ile zengin halkın da sofrasına girmeye başlamış.

PİZZA NASIL MEŞHUR OLMUŞ?
Pizzanın tüm dünyaya hızlı bir şekilde yayılması ise bilinenin aksine İtalya ile çok ilgili değil. 1800'lü yılların sonunda Amerika'ya göç eden İtalyanlar, yerleştikleri bu ülkede yemek kültürlerini olduğu gibi devam ettirmeye çalışmışlar. İtalyan göçmenler tarafından açılan küçük pizza restoranları sayesinde Amerikalılar'ın da günlük yaşamına giren pizza, Amerikalı girişimcilerin açtığı büyük pizza restoranlarıyla daha da dikkat çekici bir hal almış. Yıllar içinde asıl pizza malzemelerine yapılan eklemeler ve küçük değişiklikler ile Amerikalı girişimciler tarafından dünya mutfağına sunulmuş.
Bugünlük benden bu kadar diyorum ve bu tatlı ailenin mis gibi pizza fırınından şahane enerjiler ile ayrılıyorum. Kolburan çiftine, mutfaklarını bana açtıkları için çok teşekkür ederim. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

PİZZA ÜZERİNE KISA KISA

Genel itibariyle pizzanın sıcak yenmesinin sebebi, pizzanın üstünde bulunan malzemedeki doymuş yağların soğumasıyla birlikte katılaşması.
İlk pizza, İtalyan kıyılarını fetheden Osmanlı askerlerini, pide yerken gören bir İtalyan tarafından esinlenerek yapılmıştır.
Birçok Avrupa devletinde ve Amerika'da Ekim ayı, Ulusal Pizza Ayı olarak kutlanıyor.

PİZZA HAMURU

600 gr. un
400 gr. su
5 gr. toz maya
Tuz
Biraz şeker
YAPILIŞI: Tüm malzemeyi karıştırarak elde ettiğimiz hamuru beş saat dinlendiriyoruz. Küçük bezelere ayırıp incecik açıyoruz.

SUCUKLU PİZZA

Pizza sosu için:
1 konserve mantar
Domates
Birkaç dal fesleğen
Zeytinyağı
Tuz
Şeker
Üst malzeme için:
Sucuk
Mozarella peyniri
Soğan
Sote edilmiş renkli biberler
YAPILIŞI: Sos için; tüm malzemeyi sos tavasına aktarıp iyice pişiriyoruz. Açtımız pizza hamurunun üzerine sosu sürüp biberleri ve karamelize soğanı serpiyoruz. Fırına atıp biraz pişiriyoruz. Hamur pişince pizzayı çıkarıp sucukları ilave ediyoruz, tekrar fırınlıyoruz. Son olarak sucuklar pişince tekrar çıkarıp mozarella peyniri ile iki dakika daha pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA