Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Acele sofralar için pratik öneriler

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün nefis bir yazlık mönüsü hazırladım. Takip edenler bilir, her hafta köşemde tam 30 dakikada hazırlayabileceğiniz sofralar kuruyorum. Belki aranızdan soranlar oluyordur, 'Saat mi kuruyorsun bunları hazırlarken?' diye. Hayır tabii ki ancak birçok kez denedim, 300 bölüm '30 Dakikalık Yemekler' isimli yemek programı yapmıştım. Gerçek zamanlı çekimler yaptığımız için, 30 dakikada sofra kurmak konusunda epey tecrübe edindim. Konsepte bağlı olarak 30 dakikada bazen üç, bazen dört, bazen de esaslı tek bir yemek hazırlayabiliz. Çalışan hanımların ilgisini çekeceğini düşündüğüm bu bölümde bugün, yine enfes yemekler önereceğim sizlere...
Sevgili okuyucular, tahinli patlıcan ezme yatağında sucuk köfteyi hepinizin denemesini öneririm. Türk damak tadına en uygun lezzet bileşenlerinden birisi. Temelde köz patlıcan veya yoğurtlu patlıcan ezme, ya da patlıcan beğendi gibi türlü türlü patlıcan yatağında yemekler hazırlanırken, tahinli patlıcan ezmesi lezzeti ile fark yaratıyor. Meze olarak da sunulabilir, kanepe üstlerine dahi sürülebilir.
Sucuk köftesi ise bana göre çok esprili bir yemek; zira kıymanın içinde, rondodan çekilmiş tercih ettiğiniz bir çeşit sucuk var. Bu durumda köftenizi cok süprizli yapıyor.
Havalı sofralar hazırlamayı ön hazırlık gerektiren ve vakit alan bir şey gibi düşünüyoruz öyle değil mi? Oysa ki aslında her şey mutfağınızda yeterli malzemelerin olup olmamasına bakıyor. Davet sofralarında çoğunlukla bir konsept belirleriz. Belirlediğimiz konsept; soframızdaki başlangıç, ara sıcak, salata, ana yemek ve tatlının nasıl bir formda olması gerektiğini belirler.
Dört dörtlük davet sofrası hazırlamak özen gerektirir, ancak tüm günümüzü akşam gelecek olan misafirlere yemek yaparak geçirmeye gerek yok. Size bugün anlatacağım mönü hem son derece havalı, hem de hazırlaması tam 30 dakikanızı alacak. Bakalım sizler için bugün neler hazırlamışım?
Bugünlük benden bu kadar, bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

BUĞDAY SALATASI

Marul
1 su bardağı haşlanmış buğday
Yarım kırmızı kapya biber
1 adet köy biberi
Yarım limon
Zeytinyağı
Tuz

YAPILIŞI: Marulu yıkayıp içinden çanaklar çıkartıyoruz. Biberleri minik minik doğrayıp tüm malzeyi iyice karıştırıyoruz ve çanaklara dolduruyoruz.

PÜF NOKTASI
Buğdayları şalgam suyunda haşlarsanız renkleri pembe olacaktır ve yeşil marul çanaklarının içinde çok renkli duracaktır.

FIRINDA NEFİS HELVA

1 paket tahin helva
1 adet havuç
1 portakal kabuğu rendesi
1 portakalın suyu
Nar taneleri (süslemek için)

YAPILIŞI: Tahin helvayı ve havucu rendeliyoruz. Portakal kabuğu rendesi ve portakal suyu ile birlikte iyice eziyoruz. Güveç kaplara ya da bir fırın kabına koyup nar

PÜF NOKTASI
Fırınlamak istediğimiz tahin helvanın kıvamı kek hamuru kıvamında olmalıdır. Şayet koyu olursa, süt ilave ederek yumuşatabilirsiniz.

TAHİNLİ PATLICAN EZME YATAĞINDA SUCUK KÖFTESİ

2 adet közlenmiş bostan patlıcan ya da hazır satılan közlenmiş patlıcan konservesi
Yarım su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı süzme yoğurt
4 yemek kaşığı tahin
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytin yağı
Tuz
Yarım limonun suyu
ÜZERİ İÇİN:
Zeytinyağı
Kırmızı biber

YAPILIŞI: Patlıcanlar ızgarada közlenir. Soğuduktan sonra bir kaşık yardımıyla içindeki patlıcan çıkartılır ve çatal ile iyice ezilir. Ya da hazır konserve közlenmiş patlıcan alınır bol su ile yıkanır ve süzdürülür. Yarım limonun suyu katılarak karıştırılır. Bir kasenin içerisine yoğurt, tahin, ezilmiş sarımsak, tuz, zeytinyağı katılarak iyice karıştırılır. Ezilmiş olan patlıcanın içerisine alınarak iyice karıştırılır. Maydanoz ilave edilerek renklendirilir.

SUCUK KÖFTESİ İÇİN:
Yarım kg. kıyma
1 adet kangal sucuk
1 adet soğan
100 gr. ekmek içi
1 adet yumurta
Tuz
Karabiber

YAPILIŞI: Sucuklar minik minik doğanır ve rondoda çekilir. İçine kıyma, soğan ve baharatlar eklenerek robotta çekmeye devam edilir. En son ekmek ilavesiyle yoğurulur, şekil verilir. Teflon tavada arkalı önlü pişirilir. Tahinli patlıcan ezme üzerinde servis edilir.

PÜF NOKTASI
Kangal sucuk yok ise kırmızı biber, kimyon, karabiber, yenibahar, zencefil tozu, tarçın, zerdeçal, karanfil, tuz, sarımsak tozu gibi baharatlarla siz de sucuk tadını yakalayabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA