Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Şeftalili yaz tarifleri

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, 'Entarisi ala benziyor, şeftalisi bala benziyor' tadında şeftalili tariflere yer verdim. Anavatanının Çin olduğu düşünülen şeftalinin dünyaya da buradan yayıldığını öğrendim. Bol sulu ve tatlı bir yaz meyvesi olan şeftali, gülgiller familyasına ait. Eski çağlarda şeftali, Çin'de uzun yaşamın ve ölümsüzlüğün sembolü olarak adlandırılmış. Ortalama ömrü 30 yıl olan şeftali ağacının uzunluğu ise 2 ile 2.5 metre arasında olup ılıman iklimlerde yetişiyor. Hali hazırda ülkemizde ise en çok Akdeniz Bölgesi'nde ve Bursa ilinde yetiştiriciliği yapılıyor. Dünya genelinde Türkiye, şeftali üretimi yapan ülkeler arasında altıncı sırada yer alıyor.

MEĞER NE KADAR FAYDALIYMIŞ
Şeftali, meyve olarak yenilebilerek tüketildiği gibi suyu çıkarılarak da tüketiliyor. Şeftalinin en etkili faydaları arasında sindirim kolaylığı yer alıyor. Hazmı kolaylaştıran meyve, aynı zamanda böbrek taşı düşürmede kolaylık sağlıyor. Doğal idrar söktürücü etkisine sahip. Böbrekleri koruyor ve zararlı maddelerden arınmasını sağlıyor. Ağız kokusunu gideriyor ve gut hastalığının tedavisi için birebir. Uyku problemi yaşayanlara olumlu etkilerde bulunuyor. Kanser, kalp, şeker gibi ciddi hastalıklara karşı koruyor. Cildi güzelleştiriyor, nemlendiriyor ve canlanmasına katkı sağlıyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve vücudun hastalıklara karşı direncini artırıyor. Göz sağlığında rol taşıyor. Sinir sistemini düzene sokuyor.

ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Şeftalinin bütün bu faydalarından yararlanmak istiyorsanız, meyveyi soymadan tüketmelisiniz. Çünkü vitaminler ve yararlı lifler kabuğa yakın bölgelerde yer alıyor. Şeftali seçerken yumuşak olmasına dikkat edin. Boyutların küçük ya da orta düzeyde olması, organik olduğunun göstergesi. Tek renkten oluşan şeftali türlerini tercih etmelisiniz. Genellikle dış yüzeyi tüylü olduğu için iyice yıkanmasında fayda vardır.
Bugün sizlere, yaz mevsimine uygun buz gibi bir yaz tatlısı, şeftalili kek ve müthiş bir serinlik yaratan buzlu çay tarifi verdim.
Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

ŞEFTALİLİ KEK

1.5 su bardağı şeker
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 şişe maden suyu
1 paket toz krem şanti
3 adet şeftali
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3.5 su bardağı un

Yapılışı: Yumurta ve şekeri çırpıp maden suyu ve yağı ekliyoruz. Unu, kabartma tozunu ve vanilyayı ilave edip onları da karıştırıyoruz. Düz ve geniş bir kek kalıbını yağlıyoruz. Şeftalinin ikisini unlu bir kabın içine minik minik doğruyoruz. Kalan şeftaliyi ince ince boylamasına dilimliyoruz. Keki döktükten sonra üzerine şeftalileri diziyoruz. Önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında pişiriyoruz.

PÜF NOKTASI
Kek yaparken yumurtaların oda sıcaklığında olmasına dikkat etmeliyiz.

YAZ TATLISI

Muhallebi için:
1 litre süt
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı margarin

Meyve sosu için:
2-3 adet şeftali
4 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı buğday nişastası

Yapılışı: Önce margarini tencerede eritip üzerine unu ekliyoruz. Unu kavurduktan sonra sütü ve şekeri ekliyoruz. Kaynadıktan sonra kapatıyoruz. Sosu için şeftalilerin kabuklarını soyup çekirdeğinden ayırdıktan sonra rondoda çekiyoruz. İçine şeker ve nişastayı da ekliyoruz. Şeftaliler iyice ezildikten sonra bir çay bardağı su ekleyerek kaynatıyoruz. Servis kaselerine önce muhallebiyi koyup biraz soğutuyoruz. Ardından sosu döküp tekrar soğutup servis ediyoruz.

SERİNLETİCİ BUZLU ÇAY

3 adet şeftali
1 su bardağı toz şeker
5-6 adet poşet çay
2 adet limon
10 su bardağı su
Yarım demet nane

Servis için:
Buz
Nane yaprağı
Dilimlenmiş limon

Yapılışı: Sekiz su bardağı suyu kaynatıyoruz. İçerisine çayları atıp demlenmesi için 30 dakika bekletiyoruz. Demlenen çayın içerisinden çay poşetlerini çıkartıyoruz. Şeftalilerin kabuklarını soyup elma dilimi şeklinde doğruyoruz. Üzerine iki su bardağı su ve bir su bardağı toz şeker ekleyip yumuşayıncaya kadar kaynatıyoruz. Bir adet limonun suyu sıkıp diğer limon ile birlikte kabuklarıyla dilimliyoruz. Demlenen çayı büyük bir sürahiye alıp üzerine kaynattığımız şeftalileri, limon suyunu, limon dilimlerini ve nane yapraklarını ilave ediyoruz. Buzdolabında bir gece bekletip buz, limon ve taze nane yaprakları ile servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA