Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Evde uygun bütçeli sokak lezzetleri

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, hemen hemen herkesin dışarıda satın alıp yemekten hoşlandığı tavuk döner ve çilekli dondurmanın evde yapılışlarına yer veriyorum.
Biz Türk hanımları çocuklarımıza, ailemize sokakta aldığımız bir yiyeceği yedirme konusunda çok titiz davranıyoruz. Hatta hepimizin ağız birliği yapmışçasına söylediği bir söz vardır ki, klasiğimizdir: 'Nerede, nasıl, hangi şartlarda yapıldığını bilmediğim bir yiyeceği çocuğuma yedirmem.' Ve illa ki evimize gidip nasıl yapıldığını bildiğimiz ve hijyeninden emin olduğumuz yemekleri sunmak isteriz. İşte tam bu duyguyla ben de sevilen sokak lezzetlerini evde yapma hevesine kapıldım. Reçeteleri hazırlarken çok eğlendim, umarım siz de evlerinizde denerken aynı şekilde eğlenirsiniz.

EV YAPIMI DÖNER KEYFİ
Sokak lezzetlerini evde yapabilmek konusunda oldukça hevesliyim. Döner de bunlardan biri. Et döneri bonfile ile yapıyorum, tavuk döneri ise ya kemiksiz tavuk etinden ya da kemiksiz tavuk bonfileden yapıyorum. Ev yapımı pide arası ya da tırnak pide üzerinde iskender sos ile birlikte şahane oluyor. Kesinlikle denemenizi tavsiye ediyorum.

DONDURMA SEVER MİSİNİZ?
Malum yaz mevsiminin gelmesiyle bütün çocuklar 'dondurma dondurma' diye tutturmaya başladı. Ee tabii reklamlar bu kadar özendirici olunca, okul tatilinde tüm gün mahallede oynayan çocukların dondurma istemesi son derece normal. Peki size, çocuğunuzun çok sevdiği dondurmayı evde çok lezzetli bir şekilde hazırlayabileceğinizi söylesem? Yaklaşık 40 kere falan deneyerek tespit ettiğim ev yapımı dondurma tariflerimi yaz boyunca denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Çikolatadan karaduta, limondan çileğe, muzdan kavuna hangi çeşit istiyorsanız yapabilirsiniz. Üstelik dondurma makinasına da ihtiyacınız olmayacak. Nasıl mı? İşte tarifini aşağıda anlatıyorum...
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

TAVUK DÖNER

1 paket kemiksiz tavuk
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı salça
3 çorba kaşığı sıvı yağ
3-4 diş sarımsak

Baharatlar
Kekik
Karabiber
Kırmızı biber
Kimyon
Tuz

Yapılışı: Tavukları çok ince şekilde doğruyoruz. Yağ, yoğurt, salça ve sarımsağı karıştırıp baharatları ekliyoruz. Geniş bir kabın içinde tavuklara iyice yediriyoruz. Teflon tavada, kısık ateşte pişiriyoruz.

PÜF NOKTASI
Şayet tavukları donuk haldeyken dilimlerseniz, döner inceliğinde dilimlenecek ve sosun içinde yağ olduğu için ayrıca pişirirken yağ ilavesine gerek olmayacak.

BAHARATLI PATATES

5 adet taze patates
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı taze kekik
2 dal biberiye
2 diş rendelenmiş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı:
Patatesleri elma dilimi halinde kesiyoruz. Patates dilimlerini zeytinyağı, toz kırmızı biber, kekik, biberiye, rendelenmiş sarımsak ve tuz ile karıştırarak harmanlıyoruz. Yağlı kağıt serdiğmiz fırın tepsisine baharatlı patatesleri yayıyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25-30 dakika kızarana kadar pişiriyoruz.

ÇİLEKLİ DONDURMA

Yarım kilo çilek
3 bardak süt
1 çay bardağı şeker
2 paket toz salep
1 yemek kaşığı pudra şekeri

Yapılışı: Öncelikle süt, salep ve şekeri karıştırıp kaynamaya bırakıyoruz. Kıvam alıp kaynamaya başlayınca altını kısıp biraz daha koyulaşması için karıştırıyoruz. Koyulaşınca soğumaya bırakıyoruz. Daha sonra çileklerin üzerine pudra şekerini ekleyip blendırdan geçiriyoruz. Püre haline gelen çilekleri iyice soğuyan süte ekleyip çırpıyoruz. Sonra geniş bir kaba alıp buzluğa atıyoruz. Bir saat sonra çıkarıp tekrar blenderdan geçiriyoruz. Bu işlemi beş kez tekrarlıyoruz. Tekrar dondurup kıvamı koyulaşınca servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA