Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Sofralarda Uzakdoğu esintisi

Çin mutfağı, son yıllarda ülkemizde epey ilgi gören mutfaklardan biri. Bol sebzeli ve bol soyalı yiyeceklerden oluşan bu mutfak, Çin'e gittiğimizde damak tadımıza hitap etmeyecek tarzda olsa dahi Türkiye'deki birçok örneğinde Türk damak tadına uygun şekilde hazırlanmasından dolayı son derece lezzetli bir alternatif oluşturuyor.
Türkiye'de Çin yemeği yiyip ardından 'Ben Çin yemeklerini çok seviyorum' diyerek Çin'e giden annem bile, orada ne yiyeceğini bilememiş aç kalmıştır. 'Davulun sesi uzaktan hoş gelir' deyişi gibi, Çin yemeği de buralara kadar gelen yolculuğunda lezzetine lezzet katmış demekki...

KIZARMIŞ MEYVE SEVER MİSİNİZ?
Ne zaman bir Çin restoranına gitsem, kızarmış elma, muz ve benzeri meyvelerden hazırlanan tatlıları çok lezzetli, çok pratik ve aynı zamanda çok ekonomik buluyorum. O nedenle bugün madem Çin yemekleri yapıyoruz, bu pratik tatlının da tarifini vermek istedim.

KIŞ İÇİN HAZIRLIK YAPMAYI İHMAL ETMEYİN
Geçtiğimiz hafta semt pazarlarını dolaştım. 19.90 liraya size alternatif sofra kurmakta inanın zorlandım. Kış aylarında hava şartları, meyve-sebze piyasasını da etkiliyor ancak her türlü koşula kendini hazırlayan Türk kadını, mutlaka bu mevsimden kış için birtakım hazırlıklar yapar diye düşünüyorum. Domates konserveleri, kurutulmuş sebzeler, turşular, buzluğa attığımız yazlık sebzeler; bizleri kışa hazırlamak için esasen en ekonomik yol. Bugünlük benden bu kadar, bütçemizin içinde kalacağımız, hatta mutfak masraflarından artıracağımız günlerin gelmesi dileklerimle, hepinize selamlar...

SOYA KONUSU

Çin mutfağının kendine özgün bazı malzemeleri vardır, bu malzemeler arasında soya fasulyesi ve soya fasulyesinden türeyen malzemeler özel bir önem taşır. Bunların arasında soya sosu, soya sütü, fasulye filizi ve tofu yer alır. Soya sosu soya fasulyesinin su, tuz ve tahıllarla birlikte fermentasyona uğratılması sonucu elde edilen bir sostur ve Çin mutfağında yaygın olarak kullanılır. Soya sütü ise kuru soya fasulyesinin suyla birlikte öğütülmesi sonucu elde edilen yüksek proteinli bir içecektir. Fasulye filizi fasulye tanelerinin yeni filizlenmiş şeklidir. Tofu ise soya sütünün aynen lor peyniri gibi koagülasyona (ısıtma ve çökeltme) uğratılması sonucu elde edilen yumuşak ve katı bir yiyecek maddesidir.

TAVUKLU ÇİN ERİŞTESİ

1 paket Çin eriştesi
250 gr. jülyen doğranmış tavuk göğsü
1 adet kabak
1 adet havuç
1 adet kırmızı kapya biber
1 adet dolmalık sarı biber
2 adet soğan
2 diş sarımsak
6 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım su bardağı soya sosu
Yarım çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı bal

YAPILIŞI: Öncelikle Çin eriştelerini tuz ve bir yemek kaşığı ayçiçek yağı ilave edilmiş kaynar suya atıyoruz ve diri kalacak şekilde üzerinde yazan dakikadan üç dakika önce sudan alıyoruz ve bekletiyoruz. Bir vok tava alıyoruz, sırasıyla jülyen doğranmış havuç, kabak ve biberleri soteliyoruz. Ayrı bir teflon tavada jülyen doğranmış tavuk etlerini soteliyoruz ve sebzeleri içerisine ilave ediyoruz. Diğer bütün malzemeleri ilave edip bir sos hazırlıyoruz ve haşladığımız erişteleri ilave ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Ben erişte yaparken içine çok az kavurduğum kaju fıstığı ilave ediyorum.

SEBZELİ ÇİN BÖREĞİ

3 adet yufka
Yarım çay bardağı sıvı yağ
2 yumurta beyazı
Süt
Galeta unu

İÇİ İÇİN:
1 adet kuru soğan
1 adet havuç rendesi
2 adet pırasa
2 adet lahana yaprağı
1 yemek kaşığı tereyağı

YAPILIŞI: Rendelenmiş soğanı, tereyağında kavuruyoruz. Rendelenmiş havuç, ince kesilmiş pırasa ve lahana ilave ederek pişirmeye devam ediyoruz. Sıvı yağ ile yumurta beyazlarını birlikte çırpıyoruz. Üç yufka üst üste gelecek şekilde koyuyoruz. Aralarına yumurta ve yağ ile hazırladığımız karışımı sürüyoruz. Üçgen olacak şekilde sekiz parçaya bölüyoruz. Yufkaların üzerine sebzeli harcı koyup sigara böreği gibi sarıyoruz. Bir tepsiye süt döküp börekleri sütün içinde bekletiyoruz. 10 dakika kadar beklettikten sonra galeta ununa buluyoruz. Önceden ısıttığımız 200 derecelik fırında üstü iyice kızarana kadar 35 dakika boyunca pişiriyoruz.

PÜF NOKTASI
İçine tavuk veya dana kıyması koyup ya da bol kızgın yağda kızartarak da pişirebilirsiniz.

ÇİN USULÜ KIZARMIŞ ELMA

2 adet elma

BULAMAÇ İÇİN:
80 gr. un
1 yemek kaşığı toz şeker
1 paket kabartma tozu
Bir çimdik tuz
Su
Bal

YAPILIŞI: Elmaların kabuğunu soyup halka halka doğruyoruz. Bulamaç malzemelerini biraraya getirip kek hamuru kıvamına getiriyoruz. Elmaları bu bulamaça bulayıp bir tavada kızdırdığımız ayçiçek yağında arkalı önlü kızartıyoruz. Servis ederken üzerine bal gezdiriyoruz.

PÜF NOKTASI
Kızarmış elmaların üzerine pudra şekeri sererek ya da vanilyalı dondurma ile servis edebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA