Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Buz gibi kavun serinliği

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün; tam da mevsimiyken, mutfağımızdaki bir adet kavun ile neler üretebiliriz üzerine yaptığım çalışmayı sizlere aktarıyorum.
Öncelikle kavunlu bir limonata yaparak başlıyorum. Limonata, yaz mevsiminin vazgeçilmez serinletici içeceklerinin başında geliyor. Peki limonatanın içine, çilekten, şeftaliye, kavundan karpuza birçok meyveyi ekleyerek tadına tad katabileceğinizi biliyor muydunuz? Konu serinlemek, susuzluğu dindirmek ve kızgın kumlardan serin sulara atlamış hissini yaşamak ise kavunlu limonata bunun için birebir. Bardağı da ağzına kadar buzla doldurduğunuzu hayal edin, offf diyorum. İkinci olarak benim en sevdiğim dondurmalardan birisi olan kavunlu dondurmayı evde nasıl yapabiliriz onu anlatıyorum. Son olarak ise sıcak yaz günlerinde serinlemek isteyenlere enfes bir smoothie tarifim var, buz gibi çıtır çıtır...

KAVUNU TANIYALIM
Kavun, genellikle yaz aylarında yetişiyor. Kavunun tamamen olgunlaştığını tatlı aromasından ve kanarlarındaki yumuşaklığından anlıyoruz. Kavunun çok naif bir kokusu vardır. Kavunun hoş tadının yanında sağlık açısından da birçok faydası vardır. İçerdiği yüksek derecede vitamin ve besinler yardımıyla sağlıklı bir yaşam için katkı sağlar. Kavun; A, B ve C vitaminleri açısından çok zengindir. Bunun dışında bol miktarda B vitamini kompleksi içerir. Bunlara ek olarak E ve K vitaminlerini de içermektedir.
Ayrıca, sodyum, potasyum, magnezyum, demir, bakır ve alfe-beta karotenlerini zengin miktarda içermektedir.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilkaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

KAVUNLU LİMONATA

14 adet limon
3 adet portakal
1 demet taze nane
3 su bardağı toz şeker
1/4 kavun

Yapılışı: Limon ve portakalların kabuklarını rendeliyoruz. Limon ve portakalın kalan meyvelerini küp küp dilimliyoruz. Taze naneyi incecik doğruyoruz. Üzerine toz şeker ve iki su bardağı su döküp tüm malzemeleri bekletiyoruz. Şeker eriyip limonata malzemesi özleşince, tel süzgeç ya da türbentten soğuk su ilavesi ile geçiriyoruz. Diğer yandan kavunu rondoda çekip limonataya ekleyip hepsini birden süzgeçten geçirip sulandırıyoruz.

KAVUNLU DONDURMA

3 dilim kavun
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
1 paket süt kreması

Yapılışı: Süt ve toz şekeri, şeker eriyinceye kadar karıştırarak ısıtıyoruz. Kapağını kapatıp buzolabında iyice soğutuyoruz. Kavunları mutfak robotunda parçalıyoruz. Soğuk süt kremasını bir kapta hafif kabarana kadar çırpıyoruz. Şekerli soğumuş süt, süt kreması ve kavun püresini bir kapta birleştiriyoruz ve yayvan bir kaba aktarıp derin dondurucuya kaldırıyoruz. Biriki saatte bir çıkarıp çatalla veya spatula ile kenarlarda donan kısımları içe doğru sıyırıp karıştırıyoruz. Tekrar kaldırıp iki-üç kez aynı işlemi tekrarlıyoruz. Ne kadar çok karıştırırsanız dondurmanın kıvamı o kadar iyi olacaktır. İyice soğuyup katılaştıktan sonra servis edebilirsiniz.

PÜF NOKTASI
İsterseniz toz şeker yerine tatlandırıcı ya da agave şurubu ekleyerek dondurmanızı diyet hazırlayabilirsiniz.

KAVUNLU SMOOTHİE

200 ml. yağsız süt
4 dilim kavun
1 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı bal

Servis için:
2 dal taze nane yaprağı

Yapılışı: Kavunları kesip yeşil kısımlarını kabuk üzerinde bıraktıktan sonra dilimliyoruz. Kavunu küçük parçalar halinde kesiyoruz. Yoğurdun suyunu süzüyoruz. Yağsız süt, kavun parçaları, yoğurt ve balı blenderdan geçiriyoruz. Taze nane yaprakları ile servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Smoothie yaparken dikkat edilecek en önemli detay, kullanacağımız malzemelerin soğuk olmasıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA