Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Alternatif yeşil tarifler

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, 'Ispanak, pazı gibi yeşillikler ile neler yapabiliriz?' düşüncesiyle hazırladığım tariflerim var. Bu sezon sebze ve meyve konusunda oldukça bereketli. Bu mevsim özellikle C vitamini açısından birçok alternatif sunuyor bize.
Pazı, sofralarımıza adeta bir hediye gibi düşen şahane bir C ve K vitamini kaynağı. Eğer sizin de benim gibi demir eksikliğiniz varsa, tam mevsiminde pazıyı tüketmenizi tavsiye ediyorum.
Çoğunlukla pazıyı soğan ile kavurur, içine biraz kırmızı kapya biber ilave ederiz, sarımsaklı yoğurtla afiyetle yeriz, öyle değil mi? Yurdumuzun bazı yörelerinde pazıdan çorba yapıldığı gibi, kimimiz de pazının üstüne kırdığımız göz yumurtalardan vazgeçemeyiz. Pazı ayrıca çiğ olarak salatalarda da kullanılınca dokusu ve çıtır lezzetiyle harika oluyor. Mutfak dilinde blanching diye tabir edilen bir pişirme yöntemi var. Ben çoğunlukla pazıları, bu yöntemle pişirip küçük poşetler halinde buzlukta şokluyorum. 'Blanching yöntemi nasıl oluyor İdilika?' diye aklınızdan geçen sorulara elbette cevap vereceğim. Blanching yöntemi; kaynar suya atılan yeşil sebzelerin suyun içinde yaklaşık iki-üç dakika durup ardından hemen buzlu su dolu bir kasenin içine aktarılmasına verilen isimdir. Bu pişirme şekli, kaynar suyun içinden alacağınız pazıların kendi ısılarında pişmeye devam edip buzlu su ile şoklanarak renklerini ve tazeliklerini korumasını amaçlıyor.
Ben de pazıları, ıspanakları ve diğer yeşil sebzeleri çoğunlukla önce bu şekilde pişirip saklıyorum. Ardından mevsimi geçmiş olsa dahi istediğim zaman taze taze çıkarıp omlet, krep, çorba ve pürelerde kullanıyorum.
Bugün sizlere çocukların bayılacağı bir pankek tarifi vereceğim. Üstelik çok besleyici; pazılı, yemyeşil ve pofidik.
Ardından hem çok besleyici, hem leziz, hem de sofistike görünümü olan pazı beğendiyi anlatacağım.
Son olarak da tıpkı sebzeli kek yapar gibi unsuz pazılı kekler yapıp sonra onları kendine gluteni yasaklamış vejetaryen damaklara uygun hale getirerek mini sandviçlere dönüştüreceğim.
Haydi hemen başlayalım...

PAZI HAKKINDA BİLİNMEYENLER

Çok şifalı bir sebze olan pazı; içinde biotin bulunduruyor. Biotin, saç köklerinin uyarılmasını sağlayan bir bileşen olduğundan dolayı saçları besliyor ve saç dökülmesini önlüyor.
Pazıyı yıkarken bence fazla suda bekletmeyin, çünkü vitamininin kaybolmaması gerekiyor.
100 gr. pazı yaklaşık 19 kalori olduğundan pazı ile zayıflamaya var mıyız?
Sivaslılar tarafından yapılan pezik turşusunu hiç denemedim. Bilenler tarifini gönderebilirlerse sayfamda deneyebilirim.

PAZILI KREP

1 adet yumurta
1 su bardağı un
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı pazı püresi (pazıları kaynar suda iki dakika haşlayıp buzlu suda şoklayıp elimizle sıkıyoruz ve blenderdan çekiyoruz)
Tuz
Toz şeker
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 paket kabartma tozu

YAPILIŞI: Tüm malzemeyi çırpıp krep hamuru elde ediyoruz. Krep tavamızı yağlıyoruz. Tavaya krebi küçük bir kepçe döküyoruz. Arkalı önlü çevirip pişiriyoruz.

PÜF NOKTASI
'Krepleri pişirirken ne zaman çevireceğimizi nasıl anlayacağız?' sorusunun en garanti cevabı, hava kabarcıklarını üstünde gördüğümüzde olacaktır.

PAZILI MÜCVERLİ SANDVİÇ

MÜCVER HARCI İÇİN:
2 adet yumurta akı
1 su bardağı pazı püresi
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
SANDVİÇ İÇİN:
Dilimli kaşar peyniri
Göbek salata
Domates
Salatalık turşusu

YAPILIŞI: Mücver harcı için; yumurta aklarını kar gibi olana dek çırpıyoruz, daha sonra içine pazı püresini, tuz ve karabiberi ekleyip muffin kalıplarına döküyoruz. Önceden ısıttığımız 150 derecelik fırında pişiriyoruz. Aralarına turşu, domates, göbek ve kaşar peyniri dizerek kat kat sandviç keyfini yaşıyoruz.

PAZI BEĞENDİ YATAĞINDA TAVUK BONFİLE

Pazı beğendi için:
500 gr. pazı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi rendesi
Tuz
Karabiber
4 adet kemiksiz tavuk bonfile
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı soya sosu
1 yemek kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI: Pazıları haşlayıp buzlu suda şokluyoruz. Sonra elimizde sıkıyoruz ve ince ince doğruyoruz. Bir minik tencerede yağları eritiyoruz ve unu kavurmaya başlıyoruz, rengi dönmeye yakın pazıları ilave ediyoruz. Bir dakika beraber kavuruyoruz. Üzerine bir su bardağı süt ilave ediyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz. En son baharatları ilave edip el blenderı ile püre haline getiriyoruz. Tavukları ezilmiş sarımsak, soya sosu ve zeytinyağı ile harmanlayıp teflon tavada arkalı önlü pişiriyoruz. Servis tabağına önce beğendiyi koyuyoruz, üstüne tavukları yerleştiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA