Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Kumkuatlı lezzetler

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün C vitamini deposu, ithal bir meyveden söz edeceğim; Kumkuat. Dünya halkları arasında kumquat ya da komquot adlarıyla anılan meyveye altın portakal diyenler de var. Doğu Asya ve Çin'de doğal olarak yayılış gösteren çalı biçimindeki kumkuat; portakal, mandalina, bergamot ve limon gibi turunçgiller ailesinin bir meyvesidir.
Biçimi tıpkı limona, rengi ise portakala benzer. Ama limon ve portakalın kabuğunu soyarak yersiniz; kumkuatın kabuğunu soymanıza gerek yoktur. Kokusu bergamotu andırır ve elinizde tuttuğunuz kumkuatın kokusu uzun süre gitmez. Ayrıca tadı da çok tatlıdır.

KUMKUAT NASIL KULLANILIR?
Kumkuat çiğ olarak tüketilebildiği gibi, reçel, marmelat, meyve suyu, şekerleme, kek, pasta yapımında da kullanılır. Çin lokantalarında ise yemeğin sonunda yenen bir tatlı çeşididir.

KUMKUAT MUCİZESİ
C vitamini bakımından zengin olan kumkuat, kabuğu ile beraber yenildiğinde vücuda güç verir.
Sindirimi kolaylaştırıp sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir.
Damar sertliğini ve tıkanıklığını önleyip kanı temizler ve kan dolaşımını kolaylaştırır.
Kumkuat, kansızlığa karşı etkilidir.
Diş ve diş etlerini kuvvetlendirip dişleri beyazlatır.
A, B1, B2, B3 ve kalsiyum ihtiva eder ve sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
100 gr. kumkuat 151 kaloridir.

KUMKUAT REÇELİ

1 kg. kumkuat
750 gr. toz şeker
3 su bardağı su
1/2 limonun suyu

Yapılışı: Kumkuatları haşlıyoruz. Haşladığımız kumkuatları su dolu bir kabın içine alıp sürekli suyunu değiştiriyoruz. Üç-dört kez bu işlemi tekrarladıktan sonra bir gece bekliyoruz. Reçel yapacağımız tencereye bir kat kumkuat, bir kat şeker olacak şekilde diziyoruz. Bir gece şekerde bekletiyoruz. Ertesi gün üç su bardağı suyu ekliyoruz ve kaynatıyoruz. Ocaktan almadan önce limon suyunu sıkıyoruz. Reçeli sıcakken kavanoza koyup ters çeviriyoruz.

Püf noktası
Reçelin kıvamını anlamak için önceden soğutulmuş bir porselen tabağa damlatıp biraz bekledikten sonra akışkanlığına bakabilirsiniz.

KUMKUATLI NARENCİYELİ KEK

3 adet yumurta
1 buçuk su bardağı toz şeker
1 adet bütün portakal
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tarçın
1 buçuk su bardağı un
1 küçük kutu kumkuat
Üzeri için pudra şekeri

Yapılışı: Yumurtaları şekerle beraber çırpıyoruz. Portakalın suyunu sıkıyoruz ve ekliyoruz. Sıvıyağ ile birlikte çırpıyoruz. Kuru malzemeyi karıştırıp eliyoruz ve kek harcıyla birleştiriyoruz. Kumkuatları minik minik doğruyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Frenk üzümleri ve kumkuatlar ile süsleyerek servis ediyoruz.

KUMKUATLI TAHİNLİ HELVA

6 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
6 su bardağı un
17 yemek kaşığı tahin
1 paket bitter çikolata
6 adet kumkuat
4 su bardağı toz şeker
2 su bardağı pudra şekeri

Yapılışı: İki yemek kaşığı tereyağı eritilir. İki su bardağı un eklenip kavrulur. Kavrulduktan sonra iki su bardağı toz şeker, yedi yemek kaşığı tahin ilave edilir. İlk kat kalıba serilir. Ara kat için iki yemek kaşığı tereyağı, bir yemek kaşığı zeytinyağı eritilir. İki su bardağı un kavrulur. Üç yemek kaşığı tahin eklenir ve bir paket bitter çikolata kırılarak ilave edilir. Hepsi kavrulunca ilk katın üstüne serilir. En üst kat için zeytinyağı, iki yemek kaşığı tereyağı eritilir. İki su bardağı un kavrulur. Yedi yemek kaşığı tahin, altı adet kumkuatın suyu eklenir ve iki su bardağı pudra şekeri ile kavrulmaya devam edilir. En üst katman olarak serilir. En üstü kumkuat dilimleriyle süslenir. Bir gece buzdolabında beketlir. Dilim dilim servis edilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA