Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

5 çayına davetlisiniz

Herkese merhabalar.
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün birbirinden lezzetli üç tarifim var.
Çaya misafirlerim geliyor, bayılıyorum altın günü havasında geçen bol muhabbetli günlere...
Çok yoğun çalışan bir insan olduğum için heyecanla bekliyorum evde olacağım günleri.
Bir de sevdiklerim gelecekse eğer hazırlıklar daha bir keyifli hale geliyor.

BEZEYLE SÜSLÜ PASTA
Planlarıma göre bir çeşit tuzlu yapacaktım.
Börek, poğaça ya da kiş türü, bir adet pasta ve bir de kurabiye düşünüyordum.
Markete girince gördüm ki hazır pandispanyalar hiç de pahalı değiller, aldım hazır pudingi ve hazır pandispanyayı, içine eklediğim birkaç sürprizle enfes bir pastaya çevirdim.
Tarçınlı elma marmeladı ile çok sevdiğim pastane bezelerini evde yapıp bir araya getirdim.
Üzerine şanti, arasına pastacı kreması yapmayı aklımdan geçirmedim değil, ama böylesi de hiç fena olmadı. Zaten ben puding bazlı pastalara bayılırım.

SIRRI TAM BUĞDAY
Bu tarife bayılıyorum; tam buğday unu kullandığım için kıvamı, rengi çok cazip oluyor.
İç malzemesini mantarlı yapıyorum ama ıspanaklı da olabilir. Çoğunlukla bizim kiş algımız; kurabiyemsi kıyır kıyır olabilecek bir hamur parçasının, üstüne beşamel sos bazlı bir harç ve peynirle fırınlanması şeklinde.
Ancak Polonyalılar'ın yaptığı börek kiş karışımı bir şey oluyor. Deneyin, seveceksiniz...

HARİKA KURABİYELER
Bu kurabiyelerin dili olsa da konuşsalar...
Karaköy'de bir yerimiz vardı. Poğaçalar, açmalar, simitler üretir, satardık. Oradaki tezgahımızda bu kurabiyelerden yapıp denemek istemiştik, sevilir mi diye. Aman ne sevilme; günde kaç tepsi yaptığımızı hatırlayamıyorum.
Çileklisi, elmalısı, kayısılısı ama en çok elmalısını yapardım. Nadir adında çok sevdiğim bir arkadaşım var; hep de ona denk gelirdi bu elmalı kurabiyeler. Tabii iştahlı ve yemek yemeyi bilen insanlara ayrıca saygı duyan ben, her seferinde ona kurabiyelerimden sunardım.
Hâlâ aramızda esprisi yapılır; bu kurabiyeleri görünce aklıma Nadir geliyor. Siz de sevdiklerinize yapıp yedirin.
Ben bir ölçü verdim ama eminim deneyince üçdört ölçü yapacaksınız...

PROŞKA

1 çay bardağı zeytinyağı
2 kaşık yoğurt
1 adet yumurta
1/2 çay bardağı yağsız süt
250 gr. tam buğday unu
100 gr. un
1 paket kabartma tozu

İç Malzemesi:
500 gr. mantar
1 adet soğan
1 adet domates
2 adet yeşil biber
100 gr. rendelenmiş kaşar peyniri

Yapılışı: Mantarı az suda haşlıyoruz. Suyunu çekince soğan ve biber ilave edip kavuruyoruz. En son domatesleri ilave ediyoruz, baharat ile lezzetlendiriyoruz. Soğuyunca kaşar peyniri ile karıştırıyoruz. Hamur için; yumurta, zeytinyağı, yoğurt ve sütü karıştırıyoruz. Unları ve kabartma tozunu ekleyip yoğuruyoruz. Elde ettiğimiz hamuru ikiye ayırıyoruz. Tezgaha az miktarda un serpip birinci hamuru açıyoruz ve yuvarlak bir tepsiye seriyoruz. Üzerine iç malzemeyi koyuyoruz. İkinci hamuru açıp seritler halinde kesiyoruz ve kafes olacak şekilde şeritleri diziyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.
Not: Polonya'daki orijinal halinde böyle kafesli kiş görüntüsü yok. Onlar ikinci hamuru açıp iç malzemenin üzerini kapatıyor.

REÇELLİ KURABİYE

1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
125 gr. margarin
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 paket pudra şekeri
Aldığı kadar un
1 kase ayva ya da portakal reçeli
Üzeri için pudra şekeri

Yapılışı: Hamuru, kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar yoğuruyoruz. Küçük parçalar alıp avucumuzun içinde açıp ortasına bir çay kaşığı reçel koyuyoruz. Poğaça gibi kapatıyoruz. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişiriyoruz. Soğuyunca pudra şekerini bir süzgeçle eliyoruz.

ELMALI BEZELİ PASTA

1 adet hazır pandispanya
3 adet yeşil elma
1 su bardağı toz şeker
1 adet vanilyalı puding ve arkasında yazan ölçüde süt
1 çay kaşığı tarçın
1 çay bardağı süt

Bezeler için:
2 adet yumurta akı
2 çay bardağı pudra şekeri
Bir çimdik tuz

Yapılışı: Elmaları rendeliyoruz ve şeker ile pişiriyoruz. Tarçınla karıştırıp soğutuyoruz. Bezeler için yumurta akını ve pudra şekerini çırpıp bir sıkma torbasıyla yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine istediğimiz şekilde sıkıyoruz. Önceden ısıtılmış 120 derecelik fırında pişiriyoruz. Hazır pandispanyayı sütle ıslatıyoruz. Arasına elmalı karışımı sürüyoruz, onun üstüne de bezelerin bir kısmını kırıp serpiştiriyoruz. Diğer pandispanya katını üstüne kapatıyoruz. Vanilyalı pudingi arkasında yazan ölçüdeki gibi pişiriyoruz. Bezelerle süsleyerek servis yapıyoruz.

Püf noktası
Pastane tipi bezeler elde etmek için; yaparken, yumurta akının içine hiç su kaçmaması, sarılarından iyice ayrılması, karıştırma kabının kuru olması ve yüksek devirde çırpılması gerekir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA