Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Edirne mutfağından tarifler

Herkese merhabalar.
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Anadolu kıtasından Avrupa kıtasına doğru ilerliyoruz ve şen insanları, nefis yemekleri ve kültürleriyle farkını her zaman gösteren Edirne mutfağına konuk oluyoruz. Edirne mutfağı, genellikle Osmanlı saray mutfağının lezzetlerini yansıtan bir mutfak kültürüne sahiptir.
Günümüze kadar gelen etli yemekler, hamur işleri ve tatlılar, özellikle iftar sofralarında hâlâ tercih ediliyor. Meyve ve sebze de Edirne mutfağında önemli bir yer tutar. Türkiye çapında ünlü beyaz peynir imalatı çok yaygındır. Edirne peyniri denilen bu peynir, genellikle koyun sütünden yapılır. Mamzana, tarhana, ciğer sarması, akıtma, badem ezmesi, lokma, gaziler helvası, deva-i misk;
Edirne'ye özgü yemek ve tatlılarının başlıcalarıdır.
Ayrıca borani, zerde, süte peynir eklenmesiyle yapılan akçakatık ve hardaliye de yöreye özgü lezzetler arasında yer alır. 'Edirne usulü tava ciğeri unutma İdilika' diye seslendiğinizi duyar gibiyim; hayır, asla unutmadım. Ayrıca bir gün ciğer dosyası açacağım.

DÜĞÜN YEMEĞİ
Ben bugün sizlere, Edirne mutfağında en çok hoşuma giden üç tariften bahsediyorum.
Bir tanesi damat paçası, diğeri enfes bir ezme mamzana, son olarak da Edirne'nin meşhur tatlılarından biri olan gaziler helvası. 'Allah'ım bu ne lezzet!' dedirten bu üç tarifi başucu reçetelerinizin arasına eklemeyi unutmayın. Bu tarifler, her eve lazım türden.
Balkanlar'daki Türkler'in, beraberinde getirdiği o harika mutfağın, en muhteşem lezzetlerinden biri Trakya'da, Kırklareli ve Edirne civarında karşımıza çıkan ve iyi ki çıkmış olan damat paçası. Adeta bir şölen yemeği kıvamında. Pomak ve Boşnak Mutfağı'nda da yapılan bu dayanılmaz lezzetteki yemek, Edirne mutfağı ile özdeşleşmiş durumda...
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile. Afiyet olsun...

DAMAT PAÇASI

5 adet yufka
1 adet bütün tavuk

Sosu İçin :
3 su bardağı tavuk suyu
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı yoğurt
2 adet yumurta
2 diş sarımsak
1 kahve fincanı sirke

Ayrıca:
3-4 su bardağı tavuk suyu

Üzerindeki sos için:
2 yemek kaşığı tereyağı
Toz kırmızı biber

Yapılışı: Öncelikle tavuğu haşlayıp didikliyoruz. Ardından yufkaları sıkıca rulo şeklinde sararak iki parmak genişliğinde kesip tepsiye diziyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızartıp soğumaya bırakıyoruz. Soğuyan yufkaların üzerine üç-dört su bardağı tavuk suyu döküyoruz.

Sosu için: Tencereye malzemeleri aynı anda koyup pişiriyoruz. Haşlanan yufkaların üzerine gezdirerek sosu döküyoruz. Sosun üzerine tavuk etini yayıyoruz. Tavuk etinin üzerine ise tereyağlı toz biberli karışımdan gezdirip servis yapıyoruz.

MAMZANA

2-3 adet közlenmiş patlıcan
2-3 adet közlenmiş kırmızı biber
2-3 adet közlenmiş yeşil biber
2 adet küçük doğranmış domates
Ceviz
Maydanoz
Nar ekşisi
Sarımsak
Sirke
Sızma zeytinyağı
Kırmızı biber
Tuz

Yapılışı: Közlenmiş sebzeleri doğruyoruz. Diğer malzemeleri de ilave ediyoruz ve karıştırıyoruz.

GAZİLER HELVASI

2.5 su bardağı un
2.5 su bardağı süt
250 gr. margarin
2.5 su bardağı toz şeker

Yapılışı: Yağın tamamını eritip soğutuyoruz. Unu ilave edip devamlı karıştırarak, kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. Ayrıca sütü şekerle kaynatıp tencereye ilave edip kısık ateşte devamlı karıştırarak 10 dakika pişiriyoruz

Püf noktası
Servis ederken kaşıkla şekil verip üzerine toz şeker dökerseniz hem görünümü çok güzel olur, hem de yerken çıtır çıtır şekerler ağıza gelir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA